Torelló

Guia de Municipis

Conegut per un embogit carnaval, referent a les comarques de Barcelona, Torelló deu el seu nom al castell de Torelló, encara visible en part en un turó de Sant Vicenç de Torelló. Durant segles, l'agricultura i la ramaderia van empènyer l'economia a la zona: els paraires i teixidors van donar impuls al municipi al segle XVI. Ara part de la història de la vila i dels lligams de l'home amb l'entorn natural, el bosc i la terra, el trobem al Museu de la Torneria.



Imprescindibles

- Passejar pel nucli antic.
- Gaudir del Carnaval.
- Caminar per les rutes entorn els rius Ter i Ges

Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Coromina, la, Torelló
  • Extensió: 13
  • Habitants: 13883

Situació geogràfica

Torelló és un municipi de la comarca d’Osona, a la plana de Vic, al nordoest de Barcelona. Es troba proper al riu Ter i està situat a la confluència amb el riu Ges.

Clima

El clima de Torelló és mediterrani, amb tendència continental. Les boires baixes durant mes de cent dies i les temperatures hivernals de sota zero creen un paisatge hivernal molt comú. Als estius, les altes temperatures del dia contrasten amb la frescor de la nit.

Activitats econòmiques

Després d’una crisi molt forta que va patir el sector industrial, i que va comportar el tancament de moltes fàbriques, el municipi s’ha anat recuperant. Actualment, el ram del metall és el principal motor econòmic. També té molta tradició, i es manté com una de les activitats principals, la torneria, que va tenir un gran impuls a partir de mitjan segle XIX amb la creació dels grans tallers de torneria.

Història

Hi ha presència humana al territori des del 3500 a.C., tot i que els primers vestigis són del segle VIII a.C. L’any 881 apareix el primer document on s’esmenta el terme, una carta que estableix la jurisdicció del castell i de l’església de Sant Feliu. El primer nucli comença a la sagrera de l’església; a l’exterior, la plaça del Terme, hi havia la batllia i, des del 1270, un mercat.

Aquest primer nucli estava envoltat per muralles, però abans que aquestes desapareguessin (a finals del segle VII) Torelló ja havia iniciat el creixement extramurs. Al segle XX, aquest desenvolupament urbà s’accentuà, primer per les inundacions de 1940 provocades pel desbordament del riu Ger, i després, ja entrats els anys seixanta, pel fenomen de la immigració.

Què veure-hi

En ple centre hi ha l’església de Sant Feliu de Torelló. Ja existia el 881, però la construcció actual és del 1672, obra del carmelita descalç Josep de la Concepció, que en projectà les dues torretes laterals a la façana i l’esvelt campanar. En un altar lateral es venera el cos del màrtir sant Fortià, un dels sants innocents que hauria estat sacrificat per Herodes i transportat a Torelló el 1298.

D’altra banda, el santuari de Rocaprevera és al puig de la Guàrdia, en un passeig amb arbres i la font del mateix nom. Un cop dalt trobem un mirador, des del qual es veuen les muntanyes més emblemàtiques dels quatre punts cardinals. Ja esmentat en documents el 1402, l’edifici actual és del 1924, obra de l’arquitecte local Josep M. Pericas.

Precisament la residència d’aquest arquitecte, anomenada torre Pericas (1924), és un bon exemple de casa senyorial on es barregen corrents noucentistes, neoromànics i modernistes.

Finalment, al carrer de la Pau trobem el Museu de la Torneria de la Vall de Ges, a l’edifici d’una antiga fàbrica, on es pot aprendre tot sobre aquest ofici, molt popular a Torelló i als pobles del voltant durant el segle XIX i principis del XX.

Què fer-hi

Una ruta interessant és descobrir el Torelló més antic, que parteix de la plaça de la Vila, parcialment porticada. Enmig hi ha l’antiga plaça de la Rectoria i un conjunt de carrerons que es trobaven emmurallats i formaven el poble fins al segle XVII. En destaquen el carrer Nou (segle XV), situat al llarg de l’antic camí ral de Vic, i els carrers dels Arcs, de Capsavila i de Sant Feliu.

Per descobrir el paisatge i els voltants, es pot agafar la ruta de petit recorregut PR-C 45. Té una durada de sis hores i permet conèixer la vall del Ges i els pobles veïns de Sant Vicenç i Sant Pere de Torelló.

A mig camí trobem el santuari de Bellmunt, amb unes vistes admirables de la zona (hi ha un trencall que porta al castell de Torelló). També es pot seguir un tram del GR-210, que passa per Torelló i porta als pobles d’Orís, Sant Quirze de Besora i Montesquiu tot seguint el curs del Ter.

El municipi compta amb una completa agenda d’esdeveniments i festes. Al febrer, el Carnaval de Terra Endins aplega cada any milers de persones que participen de les activitats que s’hi organitzen: una rua de carrosses, el carnaval de la gent gran, la guerra de boles de neu o l’enterrament de la sardina.

D'altra banda, el Festival de Cinema de Muntanya ha celebrat ja una trentena d'edicions i s’ha consolidat entre els més prestigiosos de la seva especialitat.

A Torelló podrem tastar plats com l’escudella, la carn d’olla (sopa i carns variades de porc) o el pollastre de pagès amb peres i prunes.

Voltants

- La plaça porticada de Manlleu.
- L'església de Sant Vicenç de Torelló.
- El santuari de Bellmunt, a Sant Pere de Torelló.
- El Castell de Curull, a Sant Pere de Torelló.
- La ruta del Montseny com a escenari cinematogràfic, que passa per Torelló.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torelló
  • Torelló

  • Paisatges Barcelona

  • Torelló
  • Torelló

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya