Oleoturisme: una nova manera de tastar Catalunya

Reservar
A Catalunya cada dia més persones s'animen a practicar l'oleoturisme, una manera de submergir-se en la cultura catalana a través d'un element primordial de la dieta mediterrània.

Les oliveres formen part des de fa mil·lennis del paisatge català i han impregnat intensament la cultura d'aquestes terres. Existeixen cinc denominacions d'origen protegides d'oli d'oliva a tot Catalunya, cadascuna amb un oli que té una aroma i un cos ben diferenciats. Aquesta diversitat ve donada pel clima, el tipus de sòl o les varietats d'olives utilitzades. En tenim diverses d'autòctones, com l'argudell de l'Empordà o la morruda del Baix Ebre.

A més de les DOP, a Catalunya també hi ha zones de producció d'oli on s'està recuperant el cultiu de l'olivera i posant en valor les varietats autòctones. Entre aquestes zones destaquen el Bages, el Baix Llobregat i la Noguera.

Repartits per tot el territori hi ha prop d'un centenar de productors, molts dels quals t'obren les portes de les seves instal·lacions perquè coneguis els secrets de l'or líquid. Organitzen activitats de tot tipus perquè aprenguis a olorar, degustar i diferenciar cada matís de l'oli.

Les tècniques de producció han evolucionat amb el pas dels anys, però a Catalunya és possible enfilar el túnel del temps i viatjar al passat per descobrir com es produïa l'oli des de temps immemorial. Existeixen més de 40 molins d'oli visitables que et descobriran les tècniques més primàries per elaborar-lo. I si vols saber com era el paisatge de l'olivera segles enrere, a Ulldecona hi trobaràs una joia: la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món.

Sabies que l'oli és un excel·lent producte hidratant i exfoliant per a la pell? Les bondats d'aquest producte van més enllà de la gastronomia, i des de fa anys s'està aplicant com un ingredient més en tractaments de bellesa en diversos 'spas' catalans. L'oli t'ajudarà a estar bé per fora i per dins

T'animes a viure l'experiència de l'oli?
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Revista #CatalunyaExperience Nª2
Revista #CatalunyaExperience Nª2
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
#CatalunyaExperience nº1
Revista #CatalunyaExperience nº1
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Enoturisme Catalunya
Enoturisme Catalunya
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Catalunya. Experiències gastronòmiques
Catalunya, experiències gastronòmiques
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf

El cultiu de l’oliva ha marcat la personalitat de moltes zones del territori i n’ha transformat el paisatge. L’oleoturisme és una manera molt genuïna de submergir-se en la cultura catalana.

Denominacions d'Origen de l'oli destacades
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Un dels molins del Parc Temàtic de l'Oli a Les Borges Blanques. (© Miguel Raurich)
DOP Les Garrigues
Les Garrigues és una de les comarques amb més tradició en la producció d'oli. No endebades, gaudeix de la denominació d'origen més antiga de tot Espanya.
Premsa al Parc Temàtic de l'Oli.  (© Miguel Raurich)
DOP Siurana
A la zona del Camp de Tarragona fa més d’un miler d’anys que s’elabora oli. Des d’uns anys ençà, compta amb la Denominació d’Origen Protegida Siurana.
Bodegó amb diferents varietats d'olives, i un setrill ple d'oli. (© Pere Pons)
DOP Oli de la Terra Alta
A la Terra Alta, més concretament al poble d’Horta de Sant Joan, es troba l’olivera mil·lenària més antiga de Catalunya.
Setrill d'oli, amb oli d'oliva. (© Francesc Guillamet)
D.O.P. Oli del Baix Ebre i Montsià
Els olis amb DOP Baix Ebre-Montsià són olis verges extra obtinguts a partir de les varietats morruda, sevillenca i farga. El Consell Regulador de la DOP vetlla per garantir la qualitat d'aquest oli, que és fruit de la zona de cultiu d'olivera més antiga i extensa de Catalunya, amb unes 50.000 hectàrees.
All i oli    (© Imagen M.A.S.)
DOP Oli de l'Empordà
L'Empordà té una llarga tradició en el cultiu de l'olivera, que va ser iniciada pels grecs quan van arribar al segle VI a. C. i van fundar les colònies d'Empúries i Roses.
Detall d'un setrill abocant oli d'oliva damunt d'una torrada de pa de pagès.  (© Lluís Carro)
DOP Oli del Baix Ebre-Montsià
Els olis del Baix Ebre i el Montsià són olis verges extra de gran qualitat, raó per la qual han obtingut la Denominació d’Origen Protegida (DOP).
Zones d'alta producció destacades
Veure tots els recursos >>
Veure tots els recursos >>
Església de Santa Maria    (© Servicios Editoriales Georama)
Noguera
La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya i amb prou feines té 40.000 habitants, de manera que la tranquil·litat està assegurada. Si a això hi afegim la riquesa i varietat paisatgística i les restes de l'Edat Mitjana, durant la qual la comarca va tenir gran importància estratègica, el resultat és d'allò més atractiu.
<p>Visita guiada a la Colònia</p>        (© Colònia Güell-Cripta Gaudí)
Baix Llobregat
El Baix Llobregat es caracteritza per ser una comarca especialment festiva. Tant en esdeveniments religiosos com populars, els balls i les fires estan assegurats amb una oferta d'esdeveniments històrics i culturals que la fan única al país.
Oliveres terres de Lleida a les Garrigues (© Agència Catalana de Turisme)
Cooperativa Camp de Granyena de les Garrigues
La tradició olivarera i cooperativista de Granyena de les Garrigues és antiga i queda palesa en la monumental construcció del Molí de la Societat, que data del 1857. La cooperativa actual va ser fundada l'any 1951.
Setrill d'oli, amb oli d'oliva. (© Francesc Guillamet)
Cooperativa del Camp de Vinaixa
Formada per 340 socis, la Cooperativa del Camp de Vinaixa treballa des de l'any 1920 per oferir els millors productes de la seva terra, que té en l'oli doliva verge extra el seu màxim exponent.
Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques
Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques
La Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques comercialitza oli d'oliva verge extra de la màxima qualitat amb les marques Terrall i Arbequa en diversos formats des dels 0,2 fins als 5 litres.
Societat Agrícola Siurana. Mas Bordas
Societat Agrícola Siurana. Mas Bordas
La Societat Agrícola Siurana és una petita empresa familiar dedicada a l'elaboració d'oli d'oliva verge extra obtingut directament d'olives de la varietat arbequina. L'oli procedeix de cultius propis, situats al Mas Brodas.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Oliveres mil·lenàries de l'AriónOliveres mil·lenàries de l'Arión
Oliveres mil·lenàries de l'Arión
Ulldecona / Terres de l'Ebre
   
PasseigEstaciós/nUlldecona43550
Visita on s'explica la història de les Oliveres i de les plegadores d'olives.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
Fira de les Garrigues/Fira de l'Oli de qualitat verge extraFira de les Garrigues/Fira de l'Oli de qualitat verge extra
Fira de les Garrigues/Fira de l'Oli de qualitat verge extra
Borges Blanques, les / Terres de Lleida
AvingudaFrancesc Macià54Borges Blanques, les25400
Mostra i degustació d'oli i altres productes artesans de la comarca, acompanyada de diverses activitats adreçades a tots els públics.
OnEx. Barcelona, Gelida
Paraules ClauParaules Clau
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
#
La BoellaLa Boella
La Boella
Canonja, la / Costa Daurada
AutoviaT-11sortida 12Canonja, la43110
Ubicat al tranquil poble de la Canonja, a només 10 minuts en cotxe de la ciutat de Tarragona, La Boella és un complex hoteler situat en una finca de 110 hectàrees d'oliveres i jardins, presidida per una masia del segle XII completament restaurada.
La VinyetaLa Vinyeta
La Vinyeta
Mollet de Peralada / Costa Brava
Carreterade Mollet a Masaracs/nMollet de Peralada17752
Josep Serra està al capdavant d'aquesta petita explotació de vinya i olivera a Mollet de Peralada, al bell mig de l'Empordà. Es tracta d'una empresa jove i familiar situada al peu de la serra de l'Albera, exposada a la tramuntana.
Oli MigjornOli Migjorn
Oli Migjorn
Navàs / Paisatges Barcelona
ParatgeCasa Migjorns/nNavàs08670
Empresa dedicada a la producció i comercialització d'oli d'oliva verge extra i ecològic. Disposen de botiga en línia i organitzen visites guiades amb rutes per la finca i els seus voltants i menús degustació.
Oli de VentallóOli de Ventalló
Oli de Ventalló
Ventalló / Costa Brava
Carrerde la Bassa20Ventalló17473
Explotació agrària productora dels olis Serraferran i Anna Sala, dins la Denominació d'Origen Protegida Oli de l'Empordà. Organitza diverses activitats com una passejada per l'oliverar i pel poble, tast dels seus olis i un àpat degustació.
AgroboveraAgrobovera
Agrobovera
Bovera / Terres de Lleida
CarrerVall MajorPolígon 6 Parcel·la 29Bovera25178
Petita empresa familiar de Bovera que produeix oli d'oliva arbequina. Disposen d'almàssera als afores del poble, on es fan tots els processos d'elaboració del seu oli.
Agrícola de Sant Isidre de la FatarellaAgrícola de Sant Isidre de la Fatarella
Agrícola de Sant Isidre de la Fatarella
Fatarella, la / Terres de l'Ebre
AvingudaMisericòrdia77Fatarella, la43781
Fundada l'any 1957, la Cooperativa Sant Isidre de la Fatarella aplega un centenar de socis i es dedica fonamentalment a l'elaboració d'oli d'oliva i als fruits secs, alhora que manté certa activitat en la producció de vins.
Art-Oli Art-Oli
Art-Oli
Súria / Paisatges Barcelona
Empresa productora i envasadora d'olives i oli que utilitza un antic molí de la localitat de Súria per elaborar oli de tipus verge i verge extra. El comercialitza en diversos formats i mides.
Associació TrencaAssociació Trenca
Associació Trenca
Bovera / Terres de Lleida
ZonaAfores de Boveras/nBovera25178
L'associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 1998 amb la finalitat de preservar i millorar el patrimoni natural. Un dels seus projectes es basa en el desenvolupament agrícola, mediambiental, educatiu i turístic d'una zona d'oliverars a Bovera, les Garrigues.
Bio-Oleics BelianesBio-Oleics Belianes
Bio-Oleics Belianes
Belianes / Terres de Lleida
Propietaris de diferents finques a la vall del riu Corb, Bio-Oleics Belianes va decidir fa uns anys continuar la tradició olivarera dels seus avantpassats, iniciant la producció i comercialització de l'oli d'oliva verge extra ecològic Camins de Verdor.
Can SoliveraCan Solivera
Can Solivera
Forallac / Costa Brava
Camíde Fitors/nForallac17113
La història d'aquesta empresa va començar el 1977 amb la compra de la masia que li dóna nom i que enfonsa les seves arrels al segle XI.
Castel BarderaCastel Bardera
Castel Bardera
Vilademuls / Costa Brava
Castel Bardera és una associació cultural d'amics de l'oli d'oliva situada en una masia rehabilitada del segle XVIII amb un molí d'oli de 200 anys d'antiguitat, on ofereixen tastos i massatges i altres tractaments fets amb aquest preuat producte.
Castellcoop - Agrícola de Castellvell del CampCastellcoop - Agrícola de Castellvell del Camp
Castellcoop - Agrícola de Castellvell del Camp
Castellvell del Camp / Costa Daurada
CarrerSant Vicenç1Castellvell del Camp43392
L'oli de Castellvell del Camp és un dels més reconeguts de la comarca del Baix Camp. Obtingut d'olives arbequines, destaca per tenir les qualitats de la collita primerenca pròpies de la DOP Siurana a la qual pertany.
Castelló de Farfanya, SCCLCastelló de Farfanya, SCCL
Castelló de Farfanya, SCCL
Castelló de Farfanya / Terres de Lleida
CarrerDoctor Nart1Castelló de Farfanya25136
Petita cooperativa d'onze socis del municipi que elabora oli verge extra a partir de les olives pròpies en un tradicional molí de pedra centenari.
Catedral del Vi. Celler del Pinell de BraiCatedral del Vi. Celler del Pinell de Brai
Catedral del Vi. Celler del Pinell de Brai
Pinell de Brai, el / Terres de l'Ebre
CarrerPilonet8Pinell de Brai, el43594
La catedral del vi del Pinell de Brai, celler modernista d'alt interès arquitectònic creat per Cèsar Martinell i gestionat per l'empresa Pagos de Híbera, elabora oli verge extra a partir de les olives dels cooperativistes.
Celler MasroigCeller Masroig
Celler Masroig
Masroig, el / Costa Daurada
Fundada l'any 1917, la Cooperativa del Masroig es dedica a la producció tant d'oli amb Denominació d'Origen Siurana com de vi amb Denominació d'Origen Montsant. Disposa d'una àmplia oferta d'enoturisme i oleoturisme.