El millor de la comarca són els paisatges extrems i els monuments medievals perfectament conservats.
Montsonís va ser un pas important del Camí de Sant Jaume durant l'Edat Mitjana i els pelegrins podien allotjar-se al vell castell de la població, el qual formava part del recinte emmurallat del poble, que va ser atacat i enderrocat parcialment al llarg dels segles. Actualment està obert al públic i es poden visitar moltes de les seves dependències.
L'emblemàtic castell Formós, a Balaguer, es va erigir per reemplaçar l'antiga suda musulmana de final del segle IX i va passar a ser el palau dels comtes d'Urgell a partir del segle XII. La seva situació és estratègica, ja que permet controlar tota la zona de la plana d'Urgell.
Les restes del monestir de Santa Maria de Gualter, a la Baronia de Rialb, acullen una intensa història sota les pedres. El comte Guifré el Pilós va conquerir aquest lloc i el va cedir al monestir de Ripoll per fundar un priorat. El monestir va tenir el suport dels comtes d'Urgell, que van ajudar a incrementar el patrimoni artístic del centre. El 1593 el papa Climent VIII li va treure el rang de monestir i el va degradar a església parroquial, la qual cosa va produir l'abandonament i la deterioració paulatina. Per acabar d'empitjorar les coses, en els últims dies de la Guerra Civil espanyola, l'explosió d'un polvorí va causar grans desperfectes. Tot i així, en la visita es pot gaudir de la bellesa de l'església i del claustre, tots dos d'estil romànic.
Presenta una millor conservació el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a Os de Balaguer. El seu origen es remunta al 1166, quan les comunitats d'ermitans de la zona es van unir sota l'Orde Premonstratenc. Amb el suport d'Ermengol VII i Dolça d'Urgell va arribar a ser el monestir més important d'aquest orde religiós a Catalunya. Es va tancar el 1835, després de la desamortització, però el 1910 va tornar a ser ocupat, aquesta vegada pels germans maristes.
Cal destacar l'església gòtica, que conté les restes dels comtes d'Urgell, i el claustre romànic, que és la part més antiga del monestir. Després de l'edifici monàstic, es va construir una representació de la cova on va viure el fundador del monestir, Joan d'Organyà. Actualment l'antic seminari és un hostal i el complex disposa, a més, d'un centre esportiu i una casa de colònies escolars.
A Àger es pot visitar la col·legiata de Sant Pere, temple construït a principis del segle XI sobre les ruïnes d'un vell castell romà que havia estat en ús fins a l'època musulmana. D'aquesta època és, també, l'església romànica de tres naus i la cripta preromànica. El claustre és d'estil gòtic i es va construir als segles XIV i XV, encara que no es va acabar fins ben entrat el segle XVI.
A Foradada, i sota una espectacular cova perforada a la muntanya, es troba el monestir de la Mare de Déu de Salgar, que va ser un convent fins a la desamortització de Mendizábal.
Diu la llegenda que uns pastors hi van trobar, en una de les coves, una mare de Déu. Sembla ser que cada vegada que la baixaven, la imatge tornava a pujar ella sola a la cova, així que van decidir no moure-la més. Hi ha unes escales que van de la cova principal al recinte on es troba la imatge.