Bellcaire d'Empordà

Guia de Municipis

El municipi de Bellcaire d’Empordà s’estén per la plana empordanesa, a tocar de l’Alt Empordà, i esgarrapa per l’est els contraforts del massís del Montgrí i els de la serra de Valldavià.

A la seva situació geogràfica típicament empordanesa (damunt d’un turó), i que li confereix una innata qualitat com a esplèndid mirador, cal afegir-hi el seu patrimoni, que inclou monuments com el palau de Bellcaire o l’antiquíssima església de Sant Joan.Imprescindibles

- Passejar pel poble i visitar-ne el castell palau.
- Fer una excursió per l’Espai d’Interès Natural del massís del Montgrí.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Bellcaire d'Empordà
  • Extensió: 13
  • Habitants: 661

Situació geogràfica

Bellcaire d'Empordà està situat al sector més estret de la plana empordanesa, en una zona estesa entre els contraforts occidentals del massís del Montgrí i els de la serra de Valldavià. El municipi és solcat per petites sèquies que deriven del Ter. El poble, com tants d’altres de la comarca, es troba emplaçat damunt d’un turó.

Clima

El clima temperat està sotmès, com en altres racons del Baix Empordà, al rigor de la tramuntana, especialment a la primavera i tardor.

Activitats econòmiques

El rec del Molí, amb aigües del Ter, s’aprofita per al regadiu d’hortalisses i arbres fruiters. Al secà es conrea blat, alfals i civada. La ramaderia se centra especialment en l’estabulada, bovina i porcina.

Història

L’història de Bellcaire comença al segle IX; corria l’any 881, i el municipi era llavors anomenat Bedenga. El lloc va pertànyer al comtat d’Empúries, i en va ser residència habitual des del finals del segle XIII fins a principis del segle XIV.

Va ser precisament al segle XIII quan el comtat d’Empúries manà construir el castell, empès per motivacions d’estratègia política i militar davant dels dominis que ostentava la corona catalana a Torroella de Montgrí i Albons.

Fins al segle XVIII, la plana de Bellcaire estava ocupada per un enorme estany, que va ser dessecat, com molts altres a Catalunya, per poder-hi habil·litar noves terres de conreu, fruit del creixement demogràfic

Què veure-hi

El castell palau de Bellcaire data de les acaballes del segle XIII. És de planta quadrada i compta amb dues torres rodones, el pati d'armes i la capella de Santa Maria del Castell, l’absis de la qual sobresurt dels murs.

L’església de Sant Joan de Bellcaire (segle X) ha estat declarada Monument Historicoartístic Nacional. És preromànica i té una única porta, quadrada, finestres rodones i absis. L’ampliació de la capçalera data del segle XI. Les seves pintures murals són al Museu d'Art de Girona.

Què fer-hi

Travessen el municipi molts camins planers, alguns dels quals sense asfaltar, que permeten als amants de la natura passejades tranquil·les a peu o amb bicicleta.

La proximitat del massís del Montgrí convida a fer excursions més llargues, aptes igualment per a la mainada. Hi ha diversos itineraris que uneixen les poblacions de la zona.

Cada Setmana Santa es representa a l’aire lliure, aprofitant l’excepcional escenari del castell palau, l’obra teatral Bandera de Catalunya: la fi del comptat d’Empúries. Es tracta d’una peça d’Esteve Albert que narra la lluita del comte d’Empúries contra Jaume II i s’hi impliquen un centenar d’actors. La representació dura dos dies i consta d’onze quadres. Durant aquestes jornades, la població acull un mercat medieval.

Voltants

- Al nord, l'Escala i les ruïnes d'Empúries.

- Al sud, el castell de Montgrí i Santa Caterina.

- Reserva Marina de les Illes Medes.

- Cales d’aigües cristal·lines des de la punta Grossa fins al cap de Begur. Platja de Pals.

- Poblat ibèric d'Ullastret.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bellcaire d'Empordà
  • Bellcaire d'Empordà

  • Costa Brava

  • Bellcaire d'Empordà
  • Bellcaire d'Empordà

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya