Bausen

Guia de Municipis

Bausen és el municipi més septentrional de Catalunya, a tocar de la frontera francesa. És a més de 900 metres d’altitud, a l’esquerra del riu homònim, i té poc més de setanta habitants, en un poble on cada casa té el seu nom.

La denominació sembla significar el ‘territori de l’ós’, ja que a Bausen hi vivia una espècie d’ós autòctona. En tractar-se d’un lloc fronterer, ha tingut molts pobladors temporals (cossos de policia, soldats i campaments d’obrers).



Imprescindibles

- Visitar l’església de Sant Pèir ad Vincula.
- Fer les rutes que segueixen els rius Bausen i Toran.
- Practicar descens de barrancs al barranc de Bausen.

Suggeriments

  • Comarca: Val d'Aran
  • Província: Lleida
  • Localitat: Bausen, Pontaut
  • Extensió: 18
  • Habitants: 61

Situació geogràfica

Bausen, a quasi mil metres d’altura, es troba situat a l'extrem nord-occidental de la Val d’Aran, a tocar amb la regió occitana de Comenge. El terme municipal s'estén a l'est del pla de Montmajor, de la serra de Vacanera i de la cresta d'Es Estanhons, fins a la Garona, que el limita amb el municipi de Canejan. El territori, majoritàriament de tipus granític, és molt muntanyós. El drena el riu de Bausen, format pels barrancs de Saplan, de Comedan i d'Estèish, tributari de la Garona. Als cims més elevats hi ha estanys glacials, com els d’Era Cigalèra i Vacanera. A part de frondosos boscos d’avets i faigs, al terme hi ha bons prats naturals.

Clima

El clima és de tipus atlàntic de muntanya, amb temperatures fredes. L’aire humit que prové de l’Atlàntic, li proporciona aquest ambient fresc i humit durant tot l’any. Les precipitacions són abundants, no hi ha cap període sec.

Activitats econòmiques

Les fonts de riquesa principals són la ramaderia, especialment la bovina i l’ovina, i l'explotació forestal. En el sector industrial, cal destacar l’existència d’una central hidroelèctrica.

Història

El municipi comprèn la caseria de Pontaut i el lloc de frontera, actualment despoblat, d’Eth Pònt de Rei, on es pot trobar un pont que, segons la tradició, es va construir en honor a Renat I (1409-1480), rei de Nàpols i de Catalunya.

El 1823 Bausen va patir un gran incendi que va obligar els habitants a reconstruir pràcticament tot el poble, per bé que el seu monument més significatiu, l’església, es va salvar.

A la Val d’Aran és ben coneguda la història dels amants de Bausen, dos joves a qui el capellà no va voler casar. La noia va morir de pena després de tenir un fill del seu estimat. Quan el capellà refusà que la noia fos enterrada al cementiri parroquial, tot el poble va decidir enterrar-la en un fossar enmig del bosc. Actualment al lloc indicat hi ha una senzilla tomba amb una inscripció d’amor a Teresa.

Què veure-hi

Bausen acull l’església de Sant Pèir ad Vincula, un edifici de començaments del segle XVIII. El campanar es va construir amb les restes de l’antic castell dels senyors de Bausen.

una nau coberta amb volta de canó i presbiteri quadrat. Hi destaca la dovella de la porta renaixentista, datada del 1709. A l’esquerra de la porta hi ha encastat el fragment d’una estela cinerària romana de marbre, amb tres bustos sota les arcades.

El poble també té la primitiva parròquia de Santa Eulàlia i les capelles de Sant Ròc, Santa Anna i Sant Antòni. A més, s’hi conserven cases molt antigues d’arquitectura tradicional i bòrdes, magatzems del bestiar fets amb pedra de la vall i amb sostre de palla.

Què fer-hi

Bausen està envoltada per diversos parcs naturals amb importants boscos d’avets i faigs, especialment a Saplan. També el rodegen muntanyes formades per roques granítiques i afloraments silurians. A la part més elevada hi ha estanyols com Era Cigalèra i Vacanera.

La ruta 2 del sender GR-211, que recorre tot l’Aran, és un trajecte circular que, partint dels trams empedrats del camí del poble, porta al riu de Carlac i al Coret de Pan, en un recorregut d’unes tres hores.

Amb vehicle tot terreny es pot fer la ruta de la vall de Toran, que permet contemplar boscos exuberants i petits nuclis urbans adaptats a l’entorn natural i harmoniosos amb el paisatge, ja que utilitzen materials de construcció propis de la zona.

El camí surt de Pontaut, arriba fins a Canejan, i d’allà a Sant Joan de Toran, a més de mil metres d’altitud. Aquí es troba el refugi Era Honeria, al costat del riu Toran i pròxim a l’embassament de Hònts dera Coma, envoltat de vegetació de ribera. D’aquí estant, després d’una hora de camí pel bosc s’arriba al poble de Bordius (1.140 metres).

A peu també hi ha una excursió de tres hores fins a Les, en què es travessa el pont vell sobre el riu Bausen. S’hi pot veure un bosc d’avellaners i faigs al costat de la cabana d’Escalèr, una de les darreres construccions amb sostre de palla.

El barranc de Bausen és ideal per iniciar-se en el descens de barrancs, a partir dels dotze anys. El recorregut és d’una hora i mitja i inclou salts d’aigua, tobogans i descens amb cordes. Dins el terme es pot pescar als rius Bausen i Carlac, a les zones limitades i properes al pont de la carretera CN-230.

A Bausen es pot tastar la típica cuina aranesa, amb productes propis com les fruites del bosc, els bolets, les truites de riu i els embotits, especialment de porc (langüissa, auditos, budins, bulhs...).

Voltants

- L’Auet de Canejan, arbre monumental.
- La piscifactoria del caviar Nacarii, a Les.
- L’església de Sant Andrèu, de Naut Aran.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bausen
  • Bausen

  • Val d'Aran

  • Bausen
  • Bausen

  • Val d'Aran

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya