Vallès Oriental

Guia de Comarques
El Vallès Oriental és sinònim de riquesa. L'art, la natura, el plaer i la salut es donen la mà en aquesta comarca plena d'atractius. Granollers, la seva capital, és una ciutat moderna que ofereix un ampli ventall d'activitats i serveis que satisfaran el públic més exigent.

Les possibilitats són moltes i molt temptadores. Per una banda, el patrimoni monumental i museístic per aprendre sobre els ibers, els romans, el Romànic, el Gòtic o el Modernisme; i, per relaxar-se, un bany a les termes que Caldes de Montbui o la Garriga ofereixen.

Si ve de gust gaudir de la natura, una opció podria ser seguir una de les rutes senyalitzades pels múltiples espais naturals de què disposa el territori, com la ruta dels Tres Monts. Si el que ve de gust és anar de compres i restaurants o gaudir d'espectacles, la capital cobreix totes les necessitats.

· Recórrer la capital de la comarca i gaudir de la seva riquesa monumental, així com visitar el Museu de Granollers.
· Realitzar la ruta Raspall per descobrir el patrimoni modernista d'estiueig.
· Visitar el Museu Arxiu Tomàs Balvey, a Cardedeu.

· Realitzar activitats a l'aire lliure als espais naturals de la comarca, com ara senderisme, BTT o esports d'aventura.
· Realitzar la ruta dels Tres Monts i gaudir de la natura.
  • Província: Barcelona
  • Extensió: 851
  • Habitants: 402632
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.turismevalles.net]

Situació geogràfica

El Vallès Oriental està situat a la Depressió Prelitoral catalana, a la meitat que correspondria al sector oriental de la fossa tectònica del Vallès, sector que s'estén entre les serralades Litoral i Prelitoral.

Clima

El clima és principalment mediterrani, tot i que es veu afectat per la presència de les serralades del Litoral i el Prelitoral, que provoquen casos freqüents d'inversió tèrmica a l'hivern. A l'estiu, les temperatures són moderades i únicament s'experimenta sensació de veritable hivern climàtic a les zones del nord, àrees de muntanya.

Activitats econòmiques

El Vallès Oriental està experimentant un procés de terciarització de l'economia provocat pel desplaçament de la indústria i l'augment sobtat de població. El motor econòmic es divideix, per tant, en una forta industrialització amb un creixement ràpid del sector serveis.

Història

Els arqueòlegs van trobar al Vallès Oriental vestigis de poblament humà de 4.000 anys enrere. Fins al segle XV, la capital de la comarca va ser moneda de canvi i objecte de l'interès del rei, l'Església i el senyor de la Roca. Una situació que es va acabar quan els ciutadans de la vila van oferir 10.000 florins a Alfons IV perquè adquirís la vila i la incorporés definitivament a la Corona d'Aragó el 1418.

Els segles XVI i XVII van portar la prosperitat a la capital, que va veure com creixien els edificis més emblemàtics de la població. Tot i que la Guerra dels Segadors i la Guerra del Francès no hi van passar de llarg, va ser la tercera guerra carlina la que va afectar més el territori. Va ser més tard, al segle XIX, quan es van construir carreteres i la línia fèrria, fets que van ajudar a la consolidació de la comarca com a territori principalment industrial i comercial, per sobre de la tradició agrícola. La Guerra Civil espanyola va provocar força destrosses a la comarca, especialment a la capital, a causa dels quatre bombardejos de l'aviació de Hitler i Mussolini. La recuperació demogràfica va tenir lloc amb l'onada migratòria dels anys seixanta i setanta, paral·lela a una diversificació de la indústria i un creixement del sector dels serveis.

Quant a tradicions, destacar la dansa de Castellterçol i el ball del Ciri, declarada Festa d'Interès Nacional. Es tracta d'una de les danses cerimonials més importants dins del folklore català i se celebra al mes d'agost, durant la celebració de la festa major del municipi.

Què veure-hi

Dues de les paraules clau del patrimoni cultural del Vallès Oriental són Romànic i Modernisme, com es mostra al municipi de Granollers, capital i antiga cruïlla de camins romans i medievals, amb patrimoni modernista. S'han trobat indicis escrits del 1040 que tractaven d'un del símbols de la capital, el mercat de la ciutat, decorat amb una magnífica porxada amb columnes toscanes des del segle XVI.

També a la capital s'hi pot trobar una ruta modernista per tots el edificis de l'època, repartits la majoria pel centre de la ciutat. Algunes d'aquestes mostres són la casa Sebastià Costa, l'ajuntament o la casa Clapés, aquests dos situats a la mateixa plaça de la Porxada.

Una magnífica opció per veure obres modernistes de diferents municipis de la comarca és realitzar la ruta Raspall, un recorregut per l'arquitectura modernista d'estiueig de l'arquitecte M.J. Raspall. En són només uns pocs exemples: a l'Ametlla del Vallès, Can Millet; a la Garriga, la casa Barbey i la magnífica mansana Raspall, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, i a Cardedeu, l'Alqueria Cloelia o la casa Rovellat.

El Vallès Oriental és també ric en patrimoni museístic. Exemples d'aquest patrimoni són el Museu de Granollers, que conserva i salvaguarda patrimoni artístic històric i natural, i el Museu Arxiu Tomàs Balvey, a Cardedeu, que conserva un fons històric variat, etnogràfic i artístic relatiu a la història del municipi.

Què fer-hi

L'esbarjo i la salut també tenen el seu espai en aquesta comarca rica en espais naturals. Empreses d'esports de muntanya ofereixen programes i activitats per a tots els gustos, des d'esports multiaventura fins a vols en globus o golf, passant per BTT i cicloturisme. També el motor té el seu espai a la comarca gràcies al circuit de Montmeló.

Quant a senderisme, mereix una menció especial el fet que la ruta dels Tres Monjos passa pel municipi, ja que uneix els tres espais naturals del Montseny, Sant Llorenç de Munt i l'Obac, i Montserrat. El recorregut consta de 106 quilòmetres de senders senyalitzats per gaudir plenament de la bellesa de l'entorn.

El Vallès Oriental, a més, ofereix més de 34 rutes senyalitzades que sumen un total de més de 1.000 quilòmetres amb recorreguts de diverses dificultats per dur a terme a peu o en bicicleta. Són quatre els senders de gran recorregut que passen pel Vallès: el GR-2, el GR-5, GR-92 i GR-97.

A banda dels espais naturals, la comarca es caracteritza també per les instal·lacions termals de dos dels seus municipis: Caldes de Montbui i la Garriga. En tots dos casos la tradició es remunta a l'època de romanització i avui dia ofereixen aigües termals de qualitat acompanyades de tots els serveis necessaris per assolir el paradís de la desconnexió de la vida quotidiana i l'estrès.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vallès Oriental
  • Vallès Oriental

  • Costa Barcelona

  • Vallès Oriental
  • Vallès Oriental

  • Costa Barcelona