Falset, la capital del Priorat, té diversos monuments interessants com el castell, derruït parcialment per ordre de Felip V i després utilitzat com a caserna i presó; l'església de Santa Maria, que va arribar a ser utilitzada com a quadra per les tropes napoleòniques, o el singular edifici modernista de la Cooperativa Agrícola, obra de Cèsar Martinell. A un quilòmetre i mig de la població es troba l'ermita de Sant Gregori, protegida sota una gran roca vermella, curiosament esculpida per l'erosió del vent. Des del seu mirador hi ha unes magnífiques vistes de la vall de Falset.
A la Morera de Montsant es troba la cartoixa de Scala Dei. Al segle XII van arribar a la comarca uns monjos de la Provença francesa per fundar la primera cartoixa del país. Poc abans, un pastor de la zona havia somiat que uns àngels pujaven al cel per una escala, d'aquí el nom que li van posar: Scala Dei, escala de Déu. També el nom del Priorat prové de la fundació de la cartoixa, ja que era el prior qui feia alhora de jutge i governador.
L'any 1835 la desamortització de Mendizábal va provocar el desallotjament de la cartoixa i ràpidament aquesta es va convertir en un munt de ruïnes. Però els set segles de treball en els quals els monjos es van encarregar de difondre la cultura del vi no van ser debades i, amb els anys, la qualitat del vi de la comarca va ser reconeguda arreu. Actualment es poden visitar els claustres, l'església, el refetor i una cel·la completament reconstruïda.
Siurana és un petit poble de cases de pedra enclavat a la part alta d'un cingle. Va ser l'últim reducte de la Catalunya musulmana a ser reconquistat pels cristians. Explica la llegenda que Abdelazia, la reina mora de Siurana, es va llançar al buit amb el seu cavall des dalt de tot per no caure presonera dels cristians, i va deixar a la roca la marca de la ferradura.
Es poden veure les restes del baluard sarraí, l'església romànica, la petjada de la ferradura del cavall de Abdelazia i unes impressionants vistes panoràmiques sobre el pantà de Siurana, el massís del Montsant i les muntanyes de Prades.
Albarca va ser un indret molt important perquè per allí passava el camí ral que anava de Reus a Fraga, però la construcció de la carretera i l'emigració que va seguir al final de la Guerra Civil van fer que la població minvés notablement. En l'actualitat és un afable poble envoltat d'uns paisatges espectaculars. Té un bell temple romànic del segle XI: l'església de Sant Vicenç.
En el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat es pot baixar a 35 metres de profunditat i recórrer quasi un quilòmetre d'una imponent mina que es remunta al temps dels romans i que va estar oberta fins al 1972. També es pot visitar la colònia en la qual vivien els miners i l'edifici modernista on hi havia la direcció i les oficines.
Puig Roig del Roget, a Masroig, és un jaciment arqueològic de la cultura dels camps d'urnes, en el qual es pot veure com vivien els habitants d'aquesta zona entre els segles IX al VII aC.
A uns dos quilòmetres de la Figuera s'alça l'ermita de Sant Pau, des del mirador de la qual hi ha unes magnífiques vistes de la comarca. A mig quilòmetre de l'ermita es troba el lloc en el qual es va establir la comandància republicana l'any 1938, una trinxera des de la qual s'albiraven els camps de la batalla de l'Ebre.
César Martinell, deixeble de Gaudí, va construir a la comarca dos bells cellers modernistes. Tant el celler de Falset com el de Cornudella de Montsant van ser construïts l'any 1919. En el primer, resultat de l'encàrrec del Sindicat Agrícola i la Caixa Rural de Falset, encara es poden veure algunes de les tines de fusta on es van elaborar els primers vins.
L'acostament a la indústria de l'oli, amb tot el que la uneix al passat de la comarca, té un nou punt d'atracció en el Centre d'Interpretació de l'Oli i les Economies Productives de Montsant, amb la rehabilitació d'un molí d'oli de 1933, que ofereix als visitants un recorregut guiat i didàctic del procés d'elaboració de l'oli d'oliva.