Baix Llobregat

Guia de Comarques
El Baix Llobregat es caracteritza per ser una comarca especialment festiva. Tant en esdeveniments religiosos com populars, els balls i les fires estan assegurats. Té una oferta d'esdeveniments històrics i culturals que la fan única al país.

La Revolució Industrial la va afectar de ple, però tot i així no es va perdre una tradició agrícola mil·lenària. A més, en aquesta comarca, es troba un dels accidents geogràfics més importants de Catalunya: la muntanya de Montserrat.

· Visitar les restes arqueològiques de les Mines de Gavà.
· Fer un itinerari per la muntanya de Montserrat.
· Veure la Passió d'Olesa i Esparreguera.
· Passejar pel Pont del Diable a Martorell i veure les termes romanes de Sant Boi de Llobregat.


· Conèixer el pessebre vivent de Corbera de Llobregat.
· Visitar la Fira de la Candelera de Molins de Rei o la de la Primavera de Martorell.
· Practicar esports nàutics al Canal Olímpic de Catalunya.
  • Província: Barcelona
  • Extensió: 1660
  • Habitants: 806799
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.elbaixllobregat.cat]

Situació geogràfica

El Baix Llobregat està situat a la vall del riu Llobregat, tot i que limita amb les muntanyes de Montserrat. La comarca està envoltada per unes altres sis: al nord, pel Barcelonès i el Vallès Oriental; a l'oest, pel Bages i l'Anoia; al sud, per l'Alt Penedès i el Garraf, i, a l'est, pel mar Mediterrani, on desemboca el riu Llobregat amb la formació d'un delta.

L'atravessar la Serralada Prelitoral i la posterior depressió, i queda encaixada per la serra de Collserola i el massís del Garraf.

Clima

El clima és mediterrani litoral, tot i que, com a conseqüència de l'orografia, no és uniforme a tota la comarca. Per tant, a les zones costaneres, les temperatures són més càlides que no pas a l'interior. Els hiverns són temperats i les precipitacions cauen amb més intensitat durant els mesos de tardor, sobretot a la part de Montserrat.

Activitats econòmiques

L'activitat principal de la zona sempre havia estat marcada pel sector agrícola, tot i que, després de la Revolució Industrial barcelonina, els municipis més pròxims, sobretot, van rebre una allau de població i es van acabar convertint en ciutats dormitori de la capital catalana. Avui en dia, però, l'agricultura es manté gràcies a les polítiques de protecció com la que ofereix el Parc Agrari, impulsat per la Diputació de Barcelona.

Tot i això, les possibilitats geogràfiques de la zona, la seva superfície plana, els abundants recursos d'aigua i la proximitat amb Barcelona van provocar que s'introduís un fort teixit industrial que va acabar convertint-se en un dels més importants del país. Ara bé, actualment, el sector serveis és el que més gent ocupa de la comarca, gràcies a la forta xarxa comercial de la zona i els serveis turístics que ofereix.

Història

Les restes trobades a l'interior de les coves de Montserrat, al municipi de Collbató, o les del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà demostren que el Baix Llobregat va ser una zona poblada ja al Neolític. També s'hi han trobat restes posteriors a Begues, Corbera de Llobregat o Pallejà.

Posteriorment, l'època romana va ser pròspera per a la zona, gràcies en part a la Via Augusta, com ho demostra la presència del Pont del Diable (segle II aC), a Martorell, i les termes que es conserven a Sant Boi de Llobregat.

De l'època visigòtica no en queden gaires vestigis, però sí que se sap que va ser una de les fronteres entre el món andalusí i el cristià a final del segle VIII. D'aquesta època és el castell de Castellví, una de les nombroses fortificacions aixecades per protegir tots dos territoris.

A l'Edat Mitjana van proliferar les masies catalanes, amb els grans camps de conreu que estaven en mans de senyors feudals. Tot i així, al segle XV, es va decretar l'emancipació dels pagesos, i això va donar noves energies a la gent de la zona, que la van convertir en un centre de producció indispensable per a Barcelona.

Durant el segle XIX es produeix la Revolució Industrial a Catalunya i el riu Llobregat esdevingué molt important per a les noves fàbriques, que necessitaven els recursos hidràulics.

Finalment, ja al segle XX, la població de la zona va experimentar un creixement impressionant arran de les allaus migratòries que es van produir a Catalunya els anys vint, primerament, però sobretot les posteriors, dels anys cinquanta i seixanta.

Les tradicions de la comarca estan molt arrelades a la gent. Només així s'explica la impressionant participació en les passions celebrades a Esparreguera i a Olesa de Montserrat, o en el pessebre vivent de Corbera. A més, qualsevol persona pot gaudir de les fires que encara se celebren arreu del Baix Llobregat, com la de Primavera de Martorell o la de la Candelera a Molins de Rei.

Què veure-hi

La comarca del Baix Llobregat conserva diversos monuments arquitectònics de gran valor. Alguns són de caire eclesiàstic o religiós, com l'església barroca de Sant Baldiri, a Sant Boi de Llobregat, a l'interior de la qual es troba la tomba de Rafael Casanova. Altres exemples són l'ermita romànica de Santa Maria de Puig, a Esparreguera, l'església romànica de Sant Ponç de Corbera, a Cervelló, la Torre de la Miranda, d'estil mudèjar, a Cornellà de Llobregat, o l'església modernista de Sant Esteve, a Cervelló.

De restes històriques també n'és plena la comarca; es poden veure al Museu Municipal de Molins de Rei, al Parc Arqueològic de Gavà o al Museu de Sant Boi de Llobregat, amb les termes romanes, que són mostra dels assentaments d'aquella civilització a la zona. Una de les construccions romanes més espectaculars, però, és el Pont del Diable de Martorell, que travessa el riu Llobregat. D'aquesta localitat també cal ressaltar el jaciment arqueològic de Santa Margarida.

Pel que fa al patrimoni cultural, cal destacar-ne el nucli històric que conserva Corbera de Llobregat. Per una altra banda, també és interessant descobrir les coves de salnitre a Collbató, una meravella de la naturalesa.

Què fer-hi

El Baix Llobregat té, amb la muntanya de Montserrat, un parc natural per fer tota mena d'itineraris de senderisme. Des del municipi de Collbató surten algunes rutes cap al monestir de Montserrat, com la de Sant Jeroni i la del Camí dels Pelegrins.

A la vessant del litoral, també es pot seguir un recorregut pel Delta del Llobregat que surt des de Viladecans.

A banda, la comarca ofereix rutes culturals com ara l'itinerari modernista de Sant Joan Despí; la que puja fins al mirador del Castellot, a Castellví de la Marca, o la que porta fins a les runes del castell romànic de Castellciuró, a Molins de Rei.

L'oferta esportiva del Baix Llobregat és molt diversa, gràcies a instal·lacions com el Canal Olímpic de Catalunya, a Castelldefels, o el Parc Esportiu de Cornellà de Llobregat. Fins i tot es poden fer expedicions d'espeleologia pel massís del Garraf.

Ara bé, si hi ha una activitat rica en varietat aquesta és sens dubte la de les festes i tradicions. Les més conegudes són les de caire religiós com la Passió d'Olesa, a Olesa de Montserrat, la d'Esparreguera, o el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat.

A la comarca encara tenen molt de pes les fires que se celebren en diverses èpoques de l'any. La de la Candelera de Molins de Rei, la Fira de la Puríssima de Sant Boi de Llobregat i la Fira de la Primavera de Martorell en són alguns exemples.

Finalment, quant a propostes culturals, cal esmentar el Festival de Música Catalana de Sant Boi i el Festival de Teatre i Animació al Carrer a Viladecans.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Baix Llobregat
  • Baix Llobregat

  • Costa Barcelona

  • Baix Llobregat
  • Baix Llobregat

  • Costa Barcelona