Al nucli antic d’Olesa es troba la torre del Rellotge, una edificació defensiva feta en maçoneria que es va acabar de construir al principi del segle XVI i que està adossada a l’edifici de l’església. Pels voltants hi ha el portal de Santa Oliva, construït el 1548 per donar accés al camí vell a Vacarisses, a sobre del qual es pot veure una capella des del 1675.
El convent de les monges escolàpies, que acull les restes de santa Paula Montal, fundadora de l’orde de les escolàpies, acull una altra capella, que consisteix en una antiga casa pairal del segle XIV reformada. A la plaça de les Fonts, envoltada d’edificis majoritàriament del segle XIX, hi ha la font de la Bareia, de la qual ja es tenia notícia l’any 1693.
Una part del patrimoni d’Olesa és als turons i a les valls, fora del nucli antic de la vila. En un dels turons hi ha l’ermita gòtica de Sant Salvador de les Espases, que es va construir a partir dels fonaments d’un castell original de Guifré el Pilós, i que inclou un característic campanar de cadireta.
Pels voltants hi ha el Mas Vilar, una masia que va estar en actiu durant els segles XI-XIV, en la qual s’han dut a terme interessants troballes arqueològiques, com el cos d’un home que sembla haver estat assassinat.
L’altra ermita important és la de Sant Pere Sacama, al recinte de les restes del castell del mateix nom, que es va construir el segle X en pedra neta. Consta d’una sola nau i un absis semicircular preromànic. Tot i que es va restaurar el 1986, encara hi ha restes visigòtiques sobre les quals es va construir l’ermita.
Olesa està estretament lligada a la Passió que es representa cada any per Setmana Santa. Es tracta d’un espectacle grandiós on participen prop d’un miler de persones. Se’n tenen notícies documentades des de l’any 1538 i va ser declarada d’Utilitat Pública pel Ministeri de l’Interior el 1999. Des del 1987 se celebra al nou Teatre de la Passió, un edifici creat especialment per acollir aquesta peça, obra de l’arquitecte Joan Baca.