Gavà

Guia de Municipis

A recés del massís del Garraf i banyada pel mar Mediterrani, Gavà amaga racons per descobrir el seu ric passat històric i arquitectònic, com les mines prehistòriques més antigues d'Europa o la popular Venus de Gavà. Amb una àmplia oferta esportiva, principalment d'esports nàutics, i una rica i activa vida associativa, aquesta vila ofereix al visitant més de quatre quilòmetres de platges de sorra fina amb tots els serveis, una pineda de 400 metres a ran de mar, una zona d'aiguamolls enmig del delta i un sistema dunar únic a les portes del Parc Natural del Garraf.

http://parcs.diba.cat/web/garraf

http://www.parcarqueologic.cat/Imprescindibles

- Recórrer les mines del parc arqueològic.

- Visitar el Museu.

- Caminar pel passeig Marítim.Suggeriments

  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Gavà
  • Extensió: 31
  • Habitants: 46488

Situació geogràfica

Gavà es troba entre les serralades litorals i el litoral mediterrani, prop de la desembocadura del Llobregat. La part nord-occidental del municipi forma part del Parc Natural del Garraf; el límit amb Viladecans, per la seva banda, conté els estanys que formen part de l'espai natural protegit del delta del Llobregat. Al sector muntanyós, amb alçades superiors als 400 metres, neixen i transcorren torrents i rieres com els de la Vall de Sant Joan o el Sot del Celler, que desguassen a la riera de Canyars. El litoral, de caràcter rectilini amb llargues platges de sorra, és producte dels sediments de la conca fluvial del Llobregat.

Clima

El clima és mediterrani litoral. A l’estiu, els anticiclons subtropicals provoquen una situació força estable de temps assolellat i molt sec, que s’allarga fins a la tardor, quan comencen a aparèixer les típiques tempestes de tardor. Les precipitacions són molt irregulars. Durant la tardor i la primavera és quan plou més. El mes de gener és el més fred de l’any.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica del municipi es troba repartida entre la construcció d’un gran nombre de xalets i blocs d’apartaments, càmpings i hotels, derivada del desenvolupament turístic dels anys seixanta.

L’any 1914 s’hi va instal·lar la primera indústria, la fàbrica de la Companyia Roca, de material sanitari i de radiadors. No obstant això, el principal sector són els serveis, amb més d’un miler d’establiments.

Història

Al Museu de les Mines s’exposen els indicis més antics de poblament humà a Gavà: restes que donen fe d’assentaments a la zona ara fa gairebé 6.000 anys, on hi ha actualment l’emplaçament de Can Tironer.

La localitat, però, no s’oficialitza com a tal fins a l’any 1002, malgrat que el castell d’Eramprunyà, primer bastió conegut al territori després de la Reconquesta, data de mitjan segle X.

El segle XVII és clau per al municipi: la dessecació de les terres que formen el delta del Llobregat amb l’objectiu d’habilitar-les per al conreu provoca un importantíssim creixement tant demogràfic com econòmic al municipi. Al segle XX, seguint l’impuls iniciat per Barcelona i aprofitant-ne la proximitat, Gavà s’integra definitivament a la industrialització.

Què veure-hi

Als paisatges del Parc Natural del Garraf, amb la seva característica roca calcària polida per l’aigua, hi trobarem les ruïnes del castell d’Eramprunyà. S’hi arriba seguint el camí que surt de la capella de Bruguers. El castell va ser construït el 957 per defensar la frontera davant els sarraïns i tenia dos recintes, antigament separats per un pont llevadís.

L’ermita romànica de la Mare de Déu a Bruguers és un edifici tardoromànic (segle. XIII) amb una sola nau d’absis circular fet en pedra rogenca. Can Dardena és una masia que va ser la seu dels senyors del castell al segle XIV i que conserva el pati d’armes i la torre fortificada.

Més a prop del nucli urbà, Can Rosés és una masia del 1326 amb un enorme rellotge de sol esgrafiat; totes les finestres són desiguals i estan col·locades a diferent alçada. Té la seva pròpia torre de defensa. La Casa Gran és un casal del segle XVII on destaca el portal d’arc rebaixat.

Can Tintorer és una masia datada del segle XV, amb planta basilical i quatre aigües de coberta, actual seu del Museu de Mines Prehistòriques de Gavà. Can Lluc és una casa senyorial feta el 1799, on destaca la façana amb esgrafiats i dos rellotges de sol; és la seu actual del Museu de Gavà.

Les mines prehistòriques és el complex miner amb galeries més antic d’Europa, convertit recentment en parc arqueològic. Hi podem descobrir la vida dels primers habitants de la vila, fa més de cinc mil anys.

Què fer-hi

Una activitat fonamental a Gavà és caminar pels carrers medievals i per dos dels seus parcs amb segles d’història: el Parc del Calamot i el Parc del Mil·lenni.

Podem descobrir també el Gavà blau, caminant per la platja i el passeig Marítim (premi FAD d’arquitectura 1995). Hi trobarem singulars formacions de dunes que comparteixen l’espai amb una pineda que arriba fins al mar. Per gaudir de la natura, i fins i tot quedar-nos a fer un pícnic, és recomanable la zona de la masia de Can Llong.

Els interessats per la gastronomia poden acudir a la tradicional Fira dels Espàrrecs, a finals d’abril.

Aquells a qui els agradi l’esport tenen dues cites: la Mitja Marató entre Gavà i Castelldefels, al febrer, i el Míting Internacional d’Atletisme, a finals de maig. Per gaudir d’un bon espectacle es pot anar al Festival Internacional de Titelles, també al maig, o seguir la programació d’activitats joves a la fresca del juliol.

Gavà celebra per Sant Pere (29 de juny) la festa major, que s’inicia amb un castell de focs a la platja, i a mitjan desembre la festa major d’hivern, que enllaça amb les tradicionals festes de Nadal, amb l’home dels nassos i els Reis Mags d’Orient.

Voltants

- Parc Natural del Garraf.

- Torre Roja, a Viladecans.

- Castell de Santa Maria, a Castelldefels.

- Barri de la Rectoria, a Begues.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Gavà
  • Gavà

  • Costa Barcelona

  • Gavà
  • Gavà

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya