Corbera de Llobregat

Guia de Municipis

Custodiada pels massissos del Garraf i l'Ordal, la vila mil·lenària de Corbera de Llobregat està envoltada de paratges naturals de gran bellesa que el visitant pot recórrer a través d'antics camins de ferradura recuperats. Passejant pel nucli històric descobrim el seu ric patrimoni arquitectònic, com el Casal de Santa Magdalena o l'Hospital de pelegrins (s. XVI) i, sortint del poble, l'antic Priorat de Sant Ponç, on es conserva una les esglésies romàniques més ben conservades de la zona.Imprescindibles

- Fer rutes per la natura.

- Passejar pel nucli històric: el recinte fortificat de l’antic castell, l’antic hospital de Pelegrins, el Casal de Santa Magdalena o l’església de Santa Maria entre d’altres punts d’interès turístic.Suggeriments

Des del servei de Turisme de l’Ajuntament de Corbera de Llobregat, s’organitzen visites guiades al nucli històric de la vila i al Monestir de Sant Ponç.

Visitar el punt d’informació turística on es pot gaudir d’una exposició de la vila i podem veure un audiovisual.

Audioguies: al punt d’informació turistica de la vila, es poden demanar audioguies que ens faran una visita guiada pel nucli històric de la vila.

Corbera Sabors: col·lectiu gastronòmic que ofereix excel·lents productes de l’horta i del Penedès que abraça la gastronomia típica de Catalunya. Per a mes informació www.corberasabors.com
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Ca n'Armengol, Can Canonge, Can Coll, Can Llopard, Can Lluís, Can Moriscot, Can Planes Sud
  • Extensió: 18
  • Habitants: 14000

Situació geogràfica

La vila de Corbera de Llobregat, a 25 quilòmetres de Barcelona, a la comarca del Baix Llobregat, està situada a la vora dreta del riu que li dóna nom i al sud de l’afluent Anoia. S’estén des del puig d’Agulles i la Creu de l’Aragall fins a aigües avall de la riera de Sant Joan o de Corbera, que desemboca al Llobregat. Les serres de Santa Magdalena, al nord, i d’Ordal, al sud-oest, envolten una bona part del municipi.

Clima

El clima és mediterrani litoral. A l’estiu, els anticiclons subtropicals provoquen una situació força estable de temps assolellat i sec que s’allarga fins a la tardor, quan comencen a aparèixer les tempestes típiques. Les precipitacions són molt irregulars i el mes de gener és el més fred de l’any.

Activitats econòmiques

La construcció massiva d’urbanitzacions de segona residència ha provocat variacions en les activitats econòmiques del municipi que han portat a una recessió de l’agricultura. Els seus cultius de regadiu són cirerers, presseguers o productes d’horta; més abundants són els de secà, basats en el conreu de l’olivera i la vinya. Hi ha algunes granges agrícoles i fàbriques.

Història

Els orígens de la vila es remunten a l’any 992 i 1032 en què el terme de Corbera apareix citat en el document de venda de Castell de Cervelló i en el testament de Guillem de Mediona, Senyor de Corbera.

A la zona alta s'hi troba el nucli més antic que conforma el recinte fortificat de l’Antic Castell i la primigènia vila de Corbera. L’entrada es situava al lloc que avui es coneix com a plaça de la Rectoria Vella. Hi havia dues torres, la Torre del Vi i la Torre de la Palla, que franquejaven el camí formant una arcada.

La vila de Corbera creix al voltant del Camí Ral, que fou la via més ràpida per anar de Barcelona al Penedès. S’accedia a Corbera des de Sant Andreu de la Barca, on es creuava el riu amb la barca que  pertanyia al Baró de Corbera.
Hi ha qui diu que el castell de Corbera fou un dels “més forts i costosos de Catalunya” perquè la seva ubicació feia visible tota la ciutat de Barcelona.

Què veure-hi

Corbera compta amb nombrosos edificis medievals, com l’església de Santa Maria. Documentada el 1303, consta d’una àmplia nau, sense absis, coberta amb volta de llunetes. S’hi conserva una talla gòtica de santa Magdalena i un retaule del Roser del 1758.

A prop hi ha l’edifici del Casal dels Barons de Corbera, una gran casa noble de principis del segle XVI i antic hostal dels pelegrins que venien a venerar santa Magdalena. Té planta rectangular i un portal adovellat a cadascuna de les quatre façanes. De l’antic hospital de pelegrins destaquem el finestral gòtic d’arc conopial. Actualment és la seu de la sala d’exposicions municipal.

Cal veure també la rectoria de Corbera de Dalt, obra del prestigiós arquitecte Jeroni Martorell del 1950. Es va construir sobre les ruïnes de l’antic castell amb pedra rogenca i conserva la imatge romànica de la Mare de Déu de la Llet.

Què fer-hi

Una ruta recomanable és la de la creu de l’Aragall, d’unes 3 hores de durada, que permet descobrir la geografia típica de Corbera: frondosos boscos de pins, alzines i sureres. La ruta comença a l’església de Santa Maria, passa per la font del Rourer i arriba a la creu de l’Aragall, el lloc més alt de l’itinerari, des d’on es poden veure les muntanyes properes de Montserrat, Montseny i Collserola.

L’altra ruta important per conèixer el patrimoni natural de Corbera és el camí de la Roca Foradada. Passa per masies típiques de Corbera, com Mas Feixes o Can Planes, i finalment acaba a la Roca Foradada, un mirador natural de la serra de l’Aragall des d’on es pot contemplar Montserrat i la vall baixa del riu Llobregat.

Quant a la gastronomia, Corbera té uns dolços típics anomenats pinyonats, en què òbviament els pinyons són l’ingredient central.

Les festes comencen amb Sant Antoni (17 de gener), la festa major d’hivern. El primer de maig hi ha un esmorzar de germanor al barri de la Creu Nova, amb cant coral, i al juny la trobada gegantera.

Cap a finals de juliol se celebra la festa major d’estiu, i per Nadal arriba el pessebre vivent, amb la participació dels vilatans.

Voltants

- Muntanya i monestir de Montserrat.

- Castell de Castellví de Rosanes.

- La Passió d’Olesa de Montserrat.

- Colònia Sedó, a Esparreguera.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Corbera de Llobregat
  • Corbera de Llobregat

  • Costa Barcelona

  • Corbera de Llobregat
  • Corbera de Llobregat

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya