Passanant i Belltall

Guia de Municipis
Al límit septentrional de la Conca de Barberà, tocant ja l'altiplà de la Segarra, s'ubica el municipi de Passanant i Belltall. Es tracta d'una terra de caràcter rural, d'intensa activitat agrícola i on darrerament s'ha desenvolupat el sector del turisme rural amb l'aparició de diversos allotjaments. Raons no en falten per hostatjar-s'hi, ja que el municipi ofereix un ric patrimoni, paratges autèntics i un entorn natural on regna la tranquil·litat.

Imprescindibles

Per conèixer bé el territori, cal passar més d'un dia a Passanant i Belltall. En aquest sentit, és una bona idea hostatjar-se en algun dels allotjaments rurals que han aparegut en els últims anys. També cal visitar l'interessant patrimoni del municipi, amb les esglésies de Sant Jaume i de Sant Pere com a elements més destacats.

Suggeriments

És recomanable visitar també Passanant i Belltall en alguna de les festes i celebracions que es fan al llarg de l'any, com per exemple, la diada de la Mare de Déu, al maig.
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Belltall, Fonoll, el, Glorieta, Pobla de Ferran, la, Sala de Comalats, la, Passanant
 • Extensió: 27
 • Habitants: 150
 • Web: http://www.passanantibelltall.cat/

Situació geogràfica

El terme s'ubica al sector meridional dels Comalats, en els primers altiplans meridionals de la plataforma segarrenca.

Clima

El clima és mediterrani continental sec amb hiverns moderats i estius calorosos. Les precipitacions més abundants es registren a la primavera i la tardor.

Activitats econòmiques

L'economia es basa en l'agricultura de secà dedicada al conreu dels cereals i, després, a la vinya i els arbres de fruita seca. Pel que fa a la ramaderia, hi predominen l'oví i l'aviram.

Història

La zona va ser repoblada després de la conquesta cristiana durant l'últim quart del segle XI. Aquesta operació va ser encomanada a la família Cervera i en aquella època es van construir diverses fortificacions a la zona. La primera referència a Passanant és del 1079.

A finals del segle XIV, l'Orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem adquireix el ple domini sobre les terres de Passanant, que ja controlaven parcialment des d'un segle abans. Fins al 1406, forma part de la primera Comanda de Cervera. Els hospitalers van tenir la propietat del lloc fins a l'extinció de les senyories.

Què veure-hi

Aquest municipi de la part nord de la comarca de la Conca de Barberà està conformat per sis nuclis de població, entre els quals destaquen els dos que donen nom al terme.

Passanant és probablement el poble que més llocs d'interès té. D'una banda, hi ha les restes del castell, que coronen el poble. L'actual església parroquial de Sant Jaume és un dels exemplars del barroc més interessants de la zona i es va construir entre finals del segle XVII i durant tot el XVIII. La part més interessant de l'església és el cambril de la Mare de Déu de Passanant. Al nucli també s'hi pot trobar un forn de pa comunal que fa poc va ser restaurat i transformat en sala d'exposicions i museu.

Del nucli de Belltall, cal destacar l'església de Sant Pere, d'estil neoclàssic i que va ser construïda durant el segle XIX. El campanar, amb base quadrada i part superior octogonal és un exemple d'arquitectura barroca catalana.

Del Fonoll, s'ha de mencionar la petita església romànica d'una sola nau i dedicada a sant Blai. Conserva una important talla gòtica de pedra d'aquest sant, que actualment és a la parròquia de Passanant.

Què fer-hi

Es pot descobrir l'entorn natural de Passanant i Belltall, al límit de l'altiplà de la Segarra, i per on passen diversos torrents que són afluents del riu Corb, a través de sortides i excursions.

També cal participar en les diverses festes i celebracions que es fan al llarg de l'any. Algunes de les quals fa més de 300 anys que es duen a terme, com el 12 de maig, Festa de la Mare de Déu. D'altres tenen a veure amb la gastronomia de la zona, com la festa de la matança del porc, la calçotada o la de l'all de Belltall.

Voltants

Montblanc i la seva vila medieval; Sarral, amb el seu Museu de l'Alabastre, i el balneari de Vallfogona de Riucorb.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Passanant i Belltall
 • Passanant i Belltall

 • Costa Daurada

 • Passanant i Belltall
 • Passanant i Belltall

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya