Cunit

Guia de Municipis

Cunit és un dels refugis més tranquils dins del brogit estiuenc que viuen moltes poblacions de costa. La seva platja de sorra fina i aigües netes, guardonada amb bandera blava, convida a gaudir-ne sense presses per part de tota la família.

També és interessant el vessant interior del terme, amb els seus boscos i les seves muntanyes, que ofereixen excel·lents balconades sobre el mar en excursions i rutes.Imprescindibles

Recórrer el passeig Marítim i banyar-se a les tranquil·les aigües de la platja de Cunit. Descobrir el patrimoni local amb la visita de l'església parroquial de Sant Cristòfol, d'estil romànic.

Suggeriments

Apuntar-se a un itinerari guiat Tot Natura de l'Ajuntament de Cunit per endinsar-se als boscos de la part de muntanya del terme.
 • Comarca: Baix Penedès
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Cunit
 • Extensió: 10
 • Habitants: 12041
 • Web: http://www.turismecunit.cat

Situació geogràfica

Cunit es troba sobre la línia de la costa, a l'extrem nord de la Costa Daurada i a mig camí entre Tarragona i Barcelona. L'interior del terme està cobert de boscos i s'eleva pels primers contraforts de la serralada Litoral.

Clima

El clima és típicament mediterrani, amb unes temperatures mitjanes molt suaus. Les pluges són escasses durant el mes de juliol i intenses els mesos de setembre i octubre, durant els quals hi pot haver aiguats molt intensos.

Activitats econòmiques

El turisme és la principal font de riquesa del municipi, que actualment té focalitzada en el sector serveis bona part de l'activitat econòmica. L'agricultura, de màxima importància dècades enrere, ha quedat relegada a escassos espais avui dia.

Història

El territori de Cunit ha estat habitat des de molt temps enrere. S'hi ha trobat restes de pobladors neolítics de cap al 3700 aC al voltant de l'avenc de Sant Antoni, així com diversos assentaments ibèrics dels cossetans, com la granja del Fondo del Roig.

La població apareix documentada a finals del segle X i, durant tota l'edat mitjana, el castell de Cunit va dependre del castell de Cubelles. L'any 1805 va independitzar-se administrativament de Cubelles i va encetar un segle d'enorme creixement del conreu de la vinya.

Què veure-hi

L'església parroquial de Sant Cristòfol és el més destacat del patrimoni de Cunit. Va ser construïda durant el segle XII i encara conserva alguns elements d'estil romànic, com la capçalera, l'absis de tres cossos i el presbiteri. Es tracta d'un dels edificis romànics més propers al mar que hi ha a Catalunya.

La mostra més reveladora de la tradició històrica del municipi es troba sota un pont de l'autopista C-32 i té forma de jaciment ibèric. Conegut com a Fondo del Roig, són les restes d'una petita granja ibèrica dels cossetans, que es va mantenir activa entre els segles IV i III aC.

A més, repartides per tot el municipi, hi ha una desena de masies de gran interès arquitectònic.

Què fer-hi

La platja és el principal argument per gaudir de Cunit. Set espigons la divideixen en sengles mitges llunes de sorra fina i aigües netes i tranquil·les, on tota la família pot gaudir sense presses i lluny del brogit d'altres zones de la costa. Les passejades pel llarg passeig Marítim, de gairebé tres quilòmetres, són una de les millors maneres de conèixer la façana costanera.

També l'interior del terme, de relleus accidentats pels primers contraforts de la serralada Litoral i entapissat de boscos, ofereix interessants opcions per a excursions, itineraris i rutes, amb el valor afegit d'excel·lents panoràmiques del mar.

Voltants

Per variar d'escenari, una bona opció és anar descobrint les diverses platges dels municipis veïns, com Cubelles, Calafell o el Vendrell. Vilanova i la Geltrú i la seva intensa activitat comercial és a menys de deu quilòmetres cap al nord, mentre que a quinze quilòmetres cap al sud hi ha el Vendrell i la seva rica oferta cultural, on destaca la Casa-Museu Pau Casals. Finalment, cap a l'interior, val la pena visitar el Parc del Foix, amb el castell de Castellet i el pantà del Foix com a postal imprescindible.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cunit
 • Cunit

 • Costa Daurada

 • Cunit
 • Cunit

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya