Calafell

Guia de Municipis

Calafell destaca per les seves platges, pròpies de la Costa Daurada. A més del nucli principal, que no és a primera línia de mar, el municipi ha crescut extraordinàriament en les últimes dècades als barris costaners de Platja de Calafell i Segur de Calafell, gràcies a l’expansió turística i de segones residències.

Però a part del reclam turístic de les platges, Calafell ofereix altres llocs d’interès relacionats amb diferents etapes de la seva història, com visitar la ciutadella ibèrica o el castell de la Santa Creu.

Aquest municipi ha estat guardonat amb el segell d’especialització DTF (Destinació de Turisme Familiar), atorgat per l’Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d’una oferta d’allotjament i restauració adaptada i nombroses propostes d’entreteniment i oci.Imprescindibles

- Gaudir d’un dia d’estiu en una de les platges del municipi.
- Pujar fins al castell de la Santa Creu i retrocedir deu segles en la història de Calafell.
- Visitar la ciutadella ibèrica i viure com ho feien els antics pobladors.
- Visitar la Casa Museu Carlos Barral.

Suggeriments

- Nordic Walking per a nens. Es disposen bastons especials per a ells.
  • Comarca: Baix Penedès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Calafell, Platja de Calafell, la, Segur de Calafell
  • Extensió: 20
  • Habitants: 24672
Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família

Situació geogràfica

Calafell és un municipi de la comarca del Baix Penedès. Situat entre els contraforts de la serralada Litoral, al nord, i el Mediterrani, amb quatre quilòmetres de costa baixa i sorrenca, al sud. El territori està solcat per rieres i torrents, com el de Montpaó.

Clima

El clima és típicament mediterrani, amb unes temperatures mitjanes molt suaus. El fet que el clima sigui tan temperat és a causa de la seva proximitat al mar i de la protecció que fan les muntanyes de la serra del Montmell. Les pluges són escasses durant el mes de juliol i intenses els mesos de setembre i octubre, durant els quals hi pot haver aiguats molt intensos.

Activitats econòmiques

El turisme i les empreses de serveis configuren la part més important de l’economia actual del municipi.

L’agricultura tradicional es redueix a la vinya, oliveres, garrofers i, residualment, cereals i productes d’horta. La pesca també té una certa importància en l’economia de Calafell.

Història

Els avantpassats més antics de Calafell es remunten a 22.000 anys enrere. Es tracta d’un poblament paleolític que habitava a l’anomenada balma de la Graiera i subsistia gràcies a la caça i la pesca.

Tot i que s’han trobat vestigis neolítics, el jaciment més important correspon a la ciutadella ibèrica (segle VI aC). La fortalesa va caure amb l’arribada dels romans, que també van deixar empremta a la zona del Vilarenc.

El poble de Calafell com a tal es va formar durant l’edat mitjana a redòs del castell, documentat des del segle XI. La Platja de Calafell, per la seva banda, va començar a ser habitada a finals del segle XVIII, a partir de l’assentament de diversos pescadors.

L’altre nucli, Segur de Calafell, va néixer el 1947, amb la construcció d’una gran urbanització de vacances i la instal·lació d’una estació ferroviària. Actualment, Segur de Calafell s’ha convertit en un nucli eminentment residencial que concentra aproximadament la meitat d’habitants del terme municipal.

Què veure-hi

Al cim del turó on se situa la vila hi ha el castell de la Santa Creu, edificat al segle XI en plena conquesta cristiana de la zona. Va tenir certa importància estratègica fins al segle XVI, quan se’n va iniciar la decadència. A l'església del mateix recinte es conserven pintures murals romàniques.

Al voltant del castell s’estén el nucli històric de la població, amb estrets carrerons d’estil medieval com el de les Penyes o el carrer Major i amb alguns edificis que conserven elements gòtics dels segles XIV i XV.

Un altre punt de màxim interès històric és la ciutadella ibèrica, una fortalesa construïda fa més de 2.500 anys i totalment recreada i decorada per explicar com era la vida quotidiana dels ibers.

També és remarcable la petita ermita romànica de Sant Miquel de Segur, de planta rectangular i dos absis semicirculars, que ha estat restaurada.

A més, cal destacar molts altres atractius, com el jaciment arqueològic de la balma de la Graiera, la vil·la romana del Vilarenc, el poblat medieval de Montpaó, les cases dels indians o les botigues dels pescadors, entre les quals destaca la Casa Museu Carlos Barral.

Què fer-hi

Calafell té un litoral marítim de cinc quilòmetres ininterromputs d’una platja de sorra fina i una mar habitualment tranquil·la, ideal per al turisme familiar. A més, la qualitat de l’aigua és òptima, ja que té una concentració de iode cinc vegades superior a la que hi ha normalment al mar. Per això se li atribueixen unes condicions salutíferes que van propiciar el funcionament del sanatori de Sant Joan de Déu del 1926 al 1968.

Els cinc quilòmetres de litoral es divideixen en tres platges: la de Calafell, la de Segur i la de l’Estany-Mas Mel, que ofereixen totes les opcions per als amants del sol i l’aigua.

Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Calafell
  • Calafell

  • Calafell
  • Calafell

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya