Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Espai Natural Protegit, Parc Natural, Reserva Natural Integral, Reserva Natural Parcial, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és la segona zona humida més important de Catalunya, després del delta de l'Ebre, i un destacat lloc d'observació ornitològica.

Antigament aquests aiguamolls s'estenien per tota la plana de la badia de Roses i la del Baix Ter, de manera que el massís del Montgrí s'aixecava com una illa enmig de les aigües. Fins als anys setanta del segle passat, els aiguamolls s'havien degradat considerablement: les zones humides empordaneses anaven desapareixent a causa de l'excessiva urbanització i la creació d'equipaments turístics de tota mena. Per això, el 1976 es va engegar una campanya popular que lluitava per la recuperació d'aquests espais. Com a resultat, l'octubre del 1983 el Parlament de Catalunya els va declarar Paratge d'Interès Nacional i, un any i mig més tard, van ser declarats Parc Natural.

Gran part de les zones protegides corresponen al terme municipal de Castelló d'Empúries, però el parc també s'estén per altres municipis. Consta de tres zones de reserva natural integral: l'illa de Caramany, les Llaunes (llacunes litorals salobres) i els Estanys (entre els quals hi ha el de Vilaüt), i una zona de reserva parcial. En total abasta 4.960 hectàrees, a les quals s'afegeix una extensió marina declarada Espai Natural Protegit, de 5.868 hectàrees més.

Destaca per una biodiversitat molt rica, tant de flora com de fauna. Hi són especialment rellevants els ocells, tant els que hi viuen tot l'any com els que s'hi estan una temporada, en la seva ruta cap al sud, al final de l'estiu, o cap al nord, a la primavera. Així, el visitant hi pot identificar fàcilment diverses espècies d'ànecs, bernats pescaires, martinets i esplugabous, i hi pot veure planar l'arpella i eixugar-se el plomatge el corb marí i admirar l'elegància de les aus de potes llargues, com les grues, els flamencs, els camallargs i les conspícues cigonyes, reintroduïdes al parc als anys vuitanta. L'esforç humà per recuperar els últims aiguamolls de l'Empordà també ha portat a reintroduir-hi amb èxit altres espècies, com la polla blava i la llúdria.

Des de l'oficina El Cortalet, a la carretera de Sant Pere Pescador, a Castelló d'Empúries, es poden contractar diverses activitats i visites guiades per conèixer els aiguamolls. Allà mateix hi tenen el punt de partida diversos itineraris a peu.

  • Any declaració: 1985
  • Normativa: 

    Llei 21/1983, de 28 d'octubre de declaració de paratge natural d'interés nacional de reserves integrals zoològiques i botàniques dels Aiguamolls de l'Empordà; Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, que en la disposició final primera, modifica la denominació dels paratges naturals d'interés nacionals de la Garrotxa i dels Aiguamolls de l'Empordà, per la de parc natural.

  • Superfície: 10828
  • Titularitat: Pública
  • Municipi: Castelló d'Empúries; Sant Pere Pescador; Palau-saverdera; Peralada; Pau; Pedret i Marzà; Escala, l'; Roses; Armentera, l'; Riumors; Vilamacolum; Fortià.
  • Centres d’interpretació: S
  • Tancament anual: Obert tot l'any.
  • Horari d'estiu: De dilluns a divendres de 9.30 a 14.00 hores i de 16.30 a 19.00 hores.
  • Horari d'hivern: De dilluns a divendres de 9.30 a 14.00 hores i de 15.30 a 18.00 hores.
  • Idiomes: Català, Castellà

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional

Aparcament

Àrea de pícnic

Àrea d'acampada

Aules

Banys

Observatori

Parc infantil

Mirador

Itineraris senyalitzats

Flora

Es poden distingir tres grans zones de vegetació dins l'àmbit dels Aiguamolls: la dels sorrals marins, la marjalenca i l'aigualosa. A la primera d'elles, habiten comunitats adaptades als sòls salins, com els salicornars, espatinars, jonqueres halòfiles i limònium donzell marí. La xarxa de recs i canals està ocupada principalment per canyissars; a les closes de l'interior hi ha herbassars de ciperàcies envoltades per oms o freixes de fulla petita; mentre que les vores dels rius presenten formacions de ribera com alberedes amb lliri fètid o salzedes de sarga. Als ambients aigualosos i llacunes interiors, s'hi poden trobar espècies força rares a Catalunya, no només de plantes superiors sinó també de líquens, fongs i molses.

Fauna

Els Aiguamolls de l'Empordà constitueixen un espai molt ric en fauna, sobretot aus, que disposen d'hàbitats molt interessants de refugi i repòs per als ocells migratoris. Es tracta principalment d'aus vinculades a ambients aquàtics i marins (ardèids, passeriformes, anàtids, làrids, limícoles, etc.). Entre l'avifauna hivernant, resident i nidificant, també s'hi troben espècies d'interès, com l'oreneta cuarogenca, la fredeluga, la polla blava i el xarrasclet, entre d'altres. El Parc Natural també és ric en altres animals, com crustacis, mol·luscs, insectes o peixos, i molt especialment amfibis i rèptils, dels quals conté gairebé el 80% de les espècies de Catalunya. També s'hi poden veure petits mamífers com la llúdriga, el turó o el talp.

Rutes

El Parc Natural ofereix vuit propostes d'itineraris per conèixer els diversos ambients que s'hi conjuguen. Alguns exemples són: Des del Cortalet fins al Mas del Matar, Volta a la Reserva Integral de les Llaunes o Itinerari natural del Fluvià. També hi ha La ruta dels estanys, per fer en bicicleta, i l'itinerari literari Ma. Àngels Anglada. D'altra banda, el sender GR 92 travessa l'Espai.

Turisme ornitològic

L'Espai és molt rellevant pel que fa a l'observació d'aus, amb prop de tres-centes espècies diferents, de les quals noranta es reprodueixen a la zona. Cobra importància com a punt de repòs i refugi d'ocells migratoris quan, especialment a la primavera, les fortes ratxes de tramuntana impedeixen el pas pel Pirineu. Altres èpoques de l'any, com, per exemple, l'hivern, són també bones per veure-hi grans concentracions d'avifauna. El Parc Natural disposa de trenta punts d'observació disseminats pel seu territori, ja siguin aguaits aixoplucs, observatoris i torretes d'observació.

Accessibilitat

Classificació de l'espai accessible
Disposa de facilitats per a usuaris amb cadira de rodes
Disposa de facilitats per a persones amb mobilitat reduïda
No disposa de facilitats per a persones amb hipoacúsia / per a hipoacúsics
No disposa de facilitats per cecs i deficients visuals
Tipus d'inspecció
No Validat
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
  • Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

  • Adreça:Carretera de Sant Pere Pescador, quilòmetre 13,6 (El Cortalet)

  • 17486 Castelló d'Empúries

  • Girona / Costa Brava

  • Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
  • Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

  • Adreça: Carretera de Sant Pere Pescador, quilòmetre 13,6 (El Cortalet)

  • 17486 Castelló d'Empúries

  • Girona / Costa Brava

  • Telèfon:972 454 222

  • Fax:972 454 474

  • E-mail:pnaiguamolls@gencat.cat

  • Web:http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguamolls-emporda/inici/