La plaça de Sant Joan és una de les més antigues de la ciutat de Lleida. Se'n té constància des del 1149, ja que en documents posteriors l'església de Sant Joan era anomenada Sant Joan de la Plaça.
Remodelada diverses vegades, ha anat adquirint el seu aspecte actual: de forma rectangular i esglaonada. El 1440 es va ampliar per primer cop, i entre el 1553 i el 1640 va servir d'espai per celebrar-hi justes i altres festes cortesanes. Més endavant, a finals del segle XVIII, es va construir la font de les Sirenes i el 1895, al mateix temps que es va substituir l'església de Sant Joan, es va ampliar aquesta plaça. L'última modificació és de l'any 1982, en què l'arquitecte Peña Ganchegui en va adaptar la plaça i els accessos, per convertir-la a en una extensió de l'eix comercial.
En aquesta plaça, a més, hi ha una petita sala d'exposicions, amb una passarel·la elevada per poder observar l'indret des de més amunt. A la sala s'hi conserven les restes de l'absis de l'antiga església de Sant Joan, medieval, de manera que es pot visualitzar l'antiga magnitud d'aquesta construcció i de la plaça. D'altra banda, també s'hi explica la rellevància d'aquesta plaça, que en alguns casos es relaciona fins i tot amb el fòrum de l'antiga ciutat romana d'Ilerda.
Turisme de Lleida ha dissenyat la ruta Lleida secreta perquè el visitant conegui els vestigis romans i medievals que es troben sota la ciutat. La ruta passa pel palau de la Paeria, per carrer Anselm Clavé, per l'Auditori Municipal Enric Granados i acaba a l'església de Sant Joan. Durant el recorregut es poden observar restes de muralles, esglésies, banys andalusins i fins i tot una presó medieval.
Restes Arqueològiques de la plaça de Sant Joan
Adreça:Plaça Sant Joan, s/n
25007 Lleida
Lleida / Terres de Lleida
Telèfon:973 700 319
E-mail:infoturisme@paeria.es
Restes Arqueològiques de la plaça de Sant Joan
Adreça: Plaça Sant Joan, s/n
25007 Lleida
Lleida / Terres de Lleida
Telèfon:973 700 319
E-mail:infoturisme@paeria.es
Web:http://www.turismedelleida.cat