Torroella de Montgrí

Guia de Municipis

Torroella de Montgrí ocupa un extens territori en què la natura té un paper protagonista, ja que el 90% del municipi no té un desenvolupament urbà i bona part està sota protecció natural. El massís del Montgrí i el curs baix del riu Ter en són els límits al nord i sud respectivament, mentre que un quilòmetre mar endins emergeixen les Illes Medes, única reserva marina de Catalunya.

A més de la vila vella de Torroella, situada a la falda del Montgrí, el terme aplega altres petits nuclis, entre els quals destaca amb força el poble mariner de l'Estartit.

Els principals atractius culturals són a Torroella, on destaca el Museu de la Mediterrània i el Festival Internacional de Músiques que s'hi celebra cada estiu. A la muntanya sobresurt la figura del castell de Montgrí.

Aquest municipi ha estat guardonat amb el segell d'especialització Platja en Família, atorgat per l'Agència Catalana de Turisme. Durant les vacances, les famílies amb nens gaudiran d'una oferta d'allotjament i restauració adaptada, nombroses propostes d'entreteniment i oci, abanda de la qualitat i varietat de les seves platges.Imprescindibles

- Navegar fins a les Illes Medes per gaudir del seu fons submarí, ja sigui practicant la immersió o des d'un vaixell amb fons transparent.
- Pujar fins al castell de Montgrí i contemplar la vista que ofereix l'espai natural del massís.
- Viure l'ambient cultural del Festival Internacional de Músiques.
- Visitar el Museu de la Mediterrània i conèixer l'àmbit cultural del Mare Nostrum.Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Griells, els, Salats, els, Bolleria, la, Dunes, les, Estartit, l', Mas Pinell, Sobrestany, Torre Gran, Torre Vella, Torroella de Montgrí
  • Extensió: 65
  • Habitants: 11494
Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família

Situació geogràfica

Torroella de Montgrí és un municipi de la comarca del Baix Empordà que limita amb la de l'Alt Empordà, a l'est de Girona. S'estén fins a la desembocadura del riu Ter. El nucli principal és un actiu centre comercial situat a sis quilòmetres del mar, entre la muntanya del Montgrí i el riu Ter. La costa del municipi s'inicia al sud, al bell mig de la llarga i arenosa platja de Pals, a prop la desembocadura del Daró i el Masot fins al nord, on es fa més verge i accidentada: és la zona del cap de la Barra, on el massís litoral de l'Estartit arriba al Mediterrani fins al petit arxipèlag accidentat de les Illes Medes, que és parc natural marítim i terrestre. Els cims del massís de Montgrí tenen aproximadament 300 metres d'altitud.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit. Les temperatures són moderades. L’estiu és l’estació més eixuta amb temperatures molt agradables entre 20 i 25 °C. Els vents tenen una gran importància en el clima del municipi. La marinada o garbí és un vent molt freqüent a l’estiu, responsable de la major part de la pluja de l’estació càlida.

Activitats econòmiques

L’economia del municipi està repartida en diversos sectors, tot i que el turisme, la construcció i les empreses de serveis configuren la seva part més important.

En segon lloc, les indústries agroalimentàries i de maquinària agrícola, que ocupen una bona part de la mà d’obra.

Finalment, l’agricultura, que es basa principalment en el conreu de cereals, i la pesca, tradicionalment, l’activitat del municipi.

Història

La història humana a Torroella de Montgrí es remunta fins al paleolític, segons es desprèn de les troballes arqueològiques a les coves del massís: els caus del Duc de Torroella i d'Ullà. També hi ha vestigis que demostren un poblament durant el neolític, l'època ibèrica i la romana.

Les primeres notícies documentades sobre la vila corresponen a finals del segle IX. L'edat mitjana va portar la muralla i els edificis més representatius, com el castell de Montgrí o l'església de Sant Genís, sobretot gràcies a l'expansió i el creixement propiciats per la seva declaració com a vila reial als segles XIII i XIV.

La població de l'Estartit no neix com a tal fins al segle XVIII, gràcies a la minva de la pirateria. El seu creixement es vincula al comerç marítim dels productes del municipi: blat, arròs, vi i aiguardent. El port de l'Estartit manté una gran importància fins al segle XX.

A partir del segle XIX, Torroella viu una gran expansió que n'obliga a enderrocar les muralles. Els últims anys, l'economia de la vila s'ha basat en l'agricultura de regadiu, la ramaderia i un sector comercial i turístic en creixement.

Què veure-hi

El nucli antic de Torroella conserva restes medievals de l'antiga vila emmurallada, com la torre de les Bruixes (segles XV-XVI) i el portal de Santa Caterina (segles XI-XIII). A la plaça Major, porticada, destaquen diversos edificis, com la Casa de la Vila (segles XVI) i la capella de Sant Antoni (segles XVIII).

Pels carrers del barri històric, sobretot al carrer Major o al de l'Església, hi ha interessants edificis dels segles XVI, XVII i XVIII. El passeig de l'Església condueix fins al palau del comte de Torroella, anomenat el Mirador (segles IX-XIV), avui rehabilitat com a hotel de luxe i antigament residència del rei Joan I. També destaquen el Museu de la Mediterrània, a Can Quintana, i la Fundació Vila Casas, al Palau Solterra.

El castell de Montgrí domina la vila des del cim de la muntanya homònima, fortificació construïda el 1294 per ordre del rei Jaume II durant un enfrontament amb el comte d'Empúries i restaurada per primer cop el 1989. De planta quadrada i torres circulars adossades als angles, conforma una imatge visible des de molts quilòmetres a la rodona.

De camí cap al castell hi ha l'ermita de Santa Caterina, construïda l'any 1392 per tres frares de Montserrat. A la planta baixa hi ha la capella, i al pis superior, les sales on vivia la família de l'ermità. Al soterrani encara es conserven les antigues dependències. Tant l'ermita com la vall de Santa Caterina van servir d'inspiració a Caterina Albert (Víctor Català) per escriure la novel·la Solitud.

El nucli de l'Estartit, de tradició marinera, disposa d'un parell d'exemples arquitectònics interessants en la casa Salietti, de principis del segle XX, i la casa dels Americanos, edificada el 1875 per dos germans que havien fet fortuna a l'altra banda de l'Atlàntic.

Què fer-hi

L'entorn natural privilegiat del municipi de Torroella de Montgrí, a tocar del Parc Natural del Montgrí, llles Medes i Baix Ter, ofereix una gran quantitat de possibilitats per als amants de la natura i el turisme actiu.

L'Estartit és el nucli que concentra l'activitat turística del terme, amb les diverses platges que l'envolten, com la platja Gran, dividida en els sectors principal, dels Griells i de la Pletera, on es poden practicar diverses activitats aquàtiques.

També des de l'Estartit, s'accedeix a les illes Medes, un indret amb prestigi internacional per als esports d'immersió, amb submarinistes arribats d'arreu per gaudir dels fons marins, inigualables a la Mediterrània. L'arxipèlag és també un destí per a excursions amb vaixell de fons de vidre.

Des de la vila vella de Torroella es poden iniciar diverses excursions a peu per conèixer en profunditat el massís del Montgrí, amb les seves coves, construccions històriques i impressionants vistes que ofereix com a mirador de la plana empordanesa i de les illes Medes.

Finalment, el Baix Ter permet una passejada a peu o amb bicicleta per descobrir la Gola (desembocadura del riu), així com la zona d'aiguamolls del Ter Vell i la desembocadura del Daró.

Voltants

Es troba adherit a: Platja en Família
Es troba adherit a: Platja en Família
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torroella de Montgrí
  • Torroella de Montgrí

  • Costa Brava

  • Torroella de Montgrí
  • Torroella de Montgrí

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya