Pals

Guia de Municipis

Pals és una de les viles més pintoresques de la Costa Brava, gràcies a un nucli antic d’origen gòtic que ha recuperat tota l’esplendor després d’una acurada i completa restauració.

El poble es troba situat al cim del puig Aspre, i el terme municipal arriba fins a la costa, amb una llarguíssima platja, ideal per a la pràctica d’esports aquàtics. Són característics de l’entorn de Pals els camps d’arròs, hereus de l’entorn pantanós que antigament hi havia i que donen un encant afegit.

El Pedró, nucli històric d’origen gòtic, amb uns racons i una essència medievals, és la part més atractiva del municipi, que ofereix altres llocs d’interès com els paisatges dels antics camps d’arròs i les dunes.Imprescindibles

- Visitar el Pedró, nucli històric d’origen gòtic, i perdre-s’hi pels carrerons empedrats.

- Gaudir de la vista de la plana empordanesa i de les Medes des del mirador Josep Pla.

- Caminar entre els conreus d’arròs i les dunes del municipi.

- Gaudir de la sorra i del sol a la llarga platja de Pals.

- Practicar el golf en algun dels dos camps del terme municipal.Suggeriments

Viatja als orígens de la nostra civilització amb la visita teatralitzada al poblat ibèric d'Ullastret, considerat un dels enclavaments ibers més importants de Catalunya. I si es passa per Pals a l'octubre, s'ha d'assistir a la sega de l'arròs, una de les festivitats més importants del municipi.

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Mas Tomasí, el, Masos de Pals, els, Llevadora, la, Pals, Palsmar, sa Punta
  • Extensió: 26
  • Habitants: 2793
Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant

Situació geogràfica

Pals és un municipi de la comarca del Baix Empordà, a la Costa Brava, a l’est de Girona. El seu rectilini litoral es troba sota la desembocadura del riu Ter i les illes Medes. Es tracta d’una plana delimitada pel massís de Begur a migjorn, i el de Montgrí, al nord. El riu Daró i la riera Grossa desemboquen al nord del municipi, al límit amb Torroella de Montgrí. Hi ha diferents turons, com el que ocupa la vila de Pals, però l’alçada màxima és el Puig d’en Pou, amb 111 metres. El territori es troba ocupat per vells estanys, basses que van ser dessecades per evitar epidèmies.

Clima

El clima de Pals és mediterrani, amb temperatures més extremes que a la franja costanera. Els estius són secs i calents, i els hiverns suaus. La tramuntana, vent del nord, és el més característic de tota la zona, i pot sobrepassar els cent quilòmetres per hora. Les precipitacions es caracteritzen per la seva irregularitat: el període de l’any que plou més va d’octubre a maig, mentre que el mes de juliol és gairebé sempre el més sec. Durant les llevantades, les pluges incrementen.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi està repartida en diversos sectors. Per una banda, el sector agrari, que encara manté una certa importància amb el tradicional cultiu de l’arròs, a la part septentrional dels antics estanys de Pals. Als sectors propers al Ter i al Daró es localitzen els conreus de regadiu: hortalisses, blat de moro, farratges i arbres fruiters, principalment. Té una certa importància la ramaderia bovina, porcina i l'avicultura.

Per una altra banda, com a conseqüència del turisme, de tipus eminentment residencial, s’hi han creat nombroses urbanitzacions. Això ha propiciat que el sector serveis esdevingui el principal sector de l’economia municipal.

Història

Segles enrere, el poble es trobava envoltat d’aiguamolls i de l’estany de Pals, avui dessecats. Precisament el topònim prové del llatí palus, que significa “terreny pantanós”.

En la primera documentació que parla de Pals, de finals del segle IX, s’esmenten la vila i el castell. Tot i l’origen romànic de les principals edificacions, com la mateixa església de Sant Pere, en època gòtica se’n va fer una gran remodelació, que va abastar tot el poble i que va conservar-se fins a la Guerra Civil. La destrucció soferta entre 1936 i 1939 va ser tan gran que el poble vell va ser abandonat i la reconstrucció va durar trenta anys.

Què veure-hi

El nucli històric de Pals, anomenat el Pedró, té molt ben conservats tots els elements de l’arquitectura gòtica, ja que va ser restaurat íntegrament durant trenta anys des del 1948, després d’haver quedat molt malmès arran de la Guerra Civil.

De la muralla queden dempeus quatre torres quadrades del segle XII. Al capdamunt hi havia el castell, del segle IX, del qual es conserva la torre de l’homenatge o de les Hores, d’estil romànic i planta circular aixecada sobre un podi de roca natural. Ben a prop es troba l’església de Sant Pere de Pals, un edifici d’origen romànic, però reconstruït l’any 1478 amb elements gòtics. Actualment s’hi pot contemplar la faça del segle XVIII.

Els carrerons són típicament medievals i presenten molts trams coberts. Allotgen moltes botigues d’artesania, records i galeries d’art. A la plaça Major es pot veure un interessant arc gòtic que antigament indicava la sortida de l’antic recinte emmurallat. El nucli va ser declarat Conjunt Historicoartístic el 1973, després de la restauració impulsada per l’alcalde Pere Servià i el doctor Jaume Pi i Figueres.

També s’hi pot visitar el Museu Casa de Cultura Ca la Pruna, d’estil renaixentista, que està ubicat en una casa fortificada dels segles XV i XVI. Acull el Museu d’Arqueologia Submarina, una mostra permanent de vins i caves i diverses exposicions temporals.

Per acabar, el visitant de Pals no es pot perdre les excepcionals vistes de la plana empordanesa i de les illes Medes, que s’obtenen des del mirador que porta el nom de Josep Pla i que precisament aquest escriptor va glossar.

Què fer-hi

Un dels principals atractius de Pals és l’àmplia platja, que s’estén al llarg de més de 3,5 quilòmetres entre Begur i Torroella de Montgrí. Està envoltada de dunes i és un indret ideal per practicar-hi esports aquàtics, com el surf de vela, o de platja, com el vòlei-platja, i per prendre-hi un bany de sol i de mar.

Els amants de la natura poden descobrir alguns dels paratges de Pals, com les basses d’en Coll, uns aiguamolls situats a l’antiga desembocadura del riu Daró, o les dunes que s’estenien des de la platja i que actualment estan cobertes per pinedes.

Els arrossars, que ocupen bona part del paisatge del municipi, també són ideals per passejar-hi, ja sigui a peu o amb bicicleta, a través dels camins que voregen els conreus.

El camp de golf Platja de Pals es va construir el 1966 sobre unes dunes cobertes per una pineda a prop de la platja. És el més antic de la Costa Brava. Posteriorment, se’n va fer un altre, el Serres de Pals, al camí de Torroella.

Voltants

- Begur.

- Reserva marina de les illes Medes.

- Massís del Montgrí.

- Palafrugell.

- La Bisbal d’Empordà.

- Peratallada.

- Platges de la Costa Brava.

Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pals
  • Pals

  • Costa Brava

  • Pals
  • Pals

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya