Espai Natural Protegit de les Gavarres

Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC)
Una gran massa forestal d'alzines i sureres entapissa els turons que configuren aquest extens massís, situat a tocar de la ciutat de Girona. Ofereix rutes a peu i en BTT, així com un ric patrimoni arquitectònic, especialment megalític i medieval.

El massís de les Gavarres, al nord de la serralada Litoral Catalana, ocupa un extens territori a cavall de les comarques del Baix Empordà i el Gironès. És una formació geològica ben diferenciada, que s'alça enmig de planes i fossars pertanyents al nord, a l'Empordà; al sud, a la vall d'Aro i al sud-oest, a la plana de la Selva. A l'est, els contraforts del massís gairebé arriben al mar.

La zona va ser declarada Espai d'Interès Natural el 1992, i el 1998 diferents ajuntaments dels vint que formen part del massís van fundar el Consorci de les Gavarres, encarregat de tenir-ne cura i gestionar-ne els possibles recursos, tant naturals i històrics com també turístics i d'oci.

El massís el conformen roques molt metamorfosades: pissarres, esquistos i granits. Sobre uns terrenys antics i molt erosionats, l'aspecte de les muntanyes de les Gavarres és suau i ondulant, sense desnivells contrastats. L'alçada màxima sobre el nivell del mar és al pic de la Gavarra, que arriba tan sols als 537 metres.

Pel que fa al paisatge, és pràcticament ocupat per massa forestal en tot el conjunt, esquitxat ara i adés per alguna masia o algun veïnat aïllat. El bosc característic, típicament mediterrani, és l'alzinar, amb gran importància també de l'alzina surera, tot i que els incendis, l'explotació de la fusta i el despoblament humà i l'abandó consegüent de les activitats agrícoles han fet que les pinedes avancin en extensió, com a bona part del territori català.

Les Gavarres disposen, així mateix, d'un llegat megalític important. Hi destaquen el dolmen de la cova d'en Daina i el menhir de la Murtra. També hi ha vestigis medievals, preromànics i romànics, com per exemple el castell de la Bisbal i el poble de Millars, indret amagat i curiós i del tot recomanable per tenir una visió de segles enrere amb tot el confort i la tecnologia de l'actual.

Des de la meitat del segle XX, i coincidint amb el despoblament i l'abandó de les feines tradicionals del camp, l'espai ha pres una nova embranzida econòmica i vital gràcies al turisme, eminentment rural. La xarxa de senders i caminois per a caminades o bicicleta de muntanya n'és un clar exemple.

També disposa de rutes senyalitzades que enllacen diversos punts d'interès. Una d'aquestes rutes mena al santuari de la Mare de Déu dels Àngels (485 metres), des del qual s'obtenen unes vistes fabuloses de tot el conjunt. De baixada, s'arriba al poblet de Madremanya, que amb Monells i Millars constitueixen autèntiques joies urbanístiques, nobles i perfectament restaurades per al gaudi del visitant.

 • Any declaració: 1992
 • Normativa: Decret 328/1992, de 14 de desembre, d'aprovació del PEIN, DOGC 1714 d'1 de març de 1993; Decret 20/2000, de 10 de gener, pel qual es modifica el Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel que fa als límits de l'espai del Pla d'espais d'interès natural a les Gavarres.
 • Superfície: 28695
 • Titularitat: Pública
 • Municipi: Calonge; Castell-Platja d'Aro; Cruilles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura; Forallac; Bisbal d'Empordà, la; Mont-ras; Palafrugell; Palamós; Santa Cristina d'Aro; Torrent; Vall-llobrega; Cassà de la Selva; Celrà; Girona; Juià; Llagostera; Llambilles; Quart; Sant Martí Vell; Madremanya.
 • Centres d’interpretació: N
 • Tancament anual: Obert tot l'any.
 • Com arribar-hi: Des de Monells, prendre la carretera GIV-6702 cap a Madremanya i Sant Martí Vell. En uns dos quilòmetres, arriba a l'Espai Natural Protegit.
 • Idiomes: Català, Castellà

Instal·lacions

Allotjament

Aparcament

Àrea de pícnic

Casa de colònies

Castell

Ermita

Itineraris senyalitzats

Flora

Les Gavarres és un territori de boscos, principalment alzinars i suredes. També hi ha brolles de brucs i estepes i pinedes de pi pinyer, pi pinastre i pi blanc. Les fondalades i els obacs presenten vernedes, avellanoses i castanyedes. L'Espai acull tres exemplars declarats com a arbres monumentals: el Pi de Romanyà, l'Alzina de Mas Salelles i l'Arboç de Can Genoer.

Fauna

Pel que fa als ocells, s'hi poden trobar espècies com el tallarol emmascarat, el mussol banyut o el picot garser petit. Entre els mamífers, hi habiten la rata d'aigua, la mostela i el turó, així com el ratpenat gros de ferradura. Els cursos fluvials acullen peixos com l'espinós, el barb de muntanya i la bagra, així com el cranc de riu europeu.

Rutes

Alguns exemples són: De la Bisbal d'Empordà al Puig d'Arques, De Fonteta al Puig d'Arques, De Calonge al Puig Cargol o De Mont-ras a Santa Coloma de Fitor i Palamós. A més, el sender GR 92 travessa l'Espai, i els Centres BTT del Baix Empordà, del Gironès i de la Selva proposen rutes pel seu territori.

Turisme ornitològic

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Espai Natural Protegit de les Gavarres
 • Espai Natural Protegit de les Gavarres

 • Adreça:Zona Finca Camps i Armet, s/n

 • 17121 Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

 • Girona / Costa Brava

 • Espai Natural Protegit de les Gavarres
 • Espai Natural Protegit de les Gavarres

 • Adreça: Zona Finca Camps i Armet, s/n

 • 17121 Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

 • Girona / Costa Brava

 • Telèfon:973 643 695

 • Fax:973 630 877

 • E-mail:consorci@gavarres.cat

 • Web:http://www.gavarres.cat