Els primers pobladors de l’actual terme de Viver i Serrateix van establir-s’hi durant el neolític. L’ocupació de la zona es va intensificar durant les èpoques ibèrica i romana.
El poble de Serrateix, cap del municipi, va néixer al voltant del monestir de Santa Maria de Serrateix, una abadia benedictina del segle X. Sota la protecció dels comtes de Cerdanya-Besalú, el cenobi va créixer administrant unes possessions que incloïen l’actual terme, entre d’altres. El monestir de Serrateix es va mantenir en funcionament fins a l’exclaustració del 1835.
Pel que fa al terme, se sap que al segle IX ja hi havia diversos molins habitats al llarg de la riera de Merola. Les masies van configurar-hi al llarg dels segles una estructura de població dispersa, dedicada majoritàriament a l’agricultura.
D’altra banda, el castell de Viver, documentat des del segle X, va ser la seu de la baronia homònima. La família Viver va tenir-ne la possessió fins al segle XIV, quan va passar als Rajadell. Al segle XVII, aquests la van vendre al senyor de Balsareny, i encara més endavant va passar per les mans de diverses famílies. El castell va ser transformat en masia i actualment està enrunat.
El cereal va ser el principal conreu de Viver i Serrateix fins al segle XVIII, quan la vinya va agafar una gran importància. A mitjan segle XIX es registra el màxim demogràfic del municipi. També en aquest segle s’efectua la unió dels municipis de Viver i de Serrateix, completant l’actual terme municipal.
La població comença a davallar amb la industrialització del Llobregat, que porta nombroses famílies a traslladar-s’hi. La tendència a la despoblació encara augmenta les últimes dècades del segle XX, a causa de l’aïllament viari.