Vimbodí i Poblet

Guia de Municipis

Aquest municipi té al seu terme el monestir de Santa Maria de Poblet, el més emblemàtic i el que millor conserva la peculiaritat de la vida monacal de tota la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya.

Testimoni d’èpoques prehistòriques, la població és també una de les seus del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, amb el Museu del Vidre. Presenta, a més, pintorescos detalls dins del seu patrimoni natural i geogràfic, com les cases penjades, el Gorg o el carrer de les Abraçades.



Imprescindibles

- Visitar el monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet.
- Fer un recorregut pels jaciments del Molí de Salt.
- Visitar el Museu del Vidre.
- Passejar pel carrer de les Abraçades.


Suggeriments

  • Comarca: Conca de Barberà
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Poblet, Vimbodí
  • Extensió: 66
  • Habitants: 1052

Situació geogràfica

Vimbodí i Poblet és un municipi de la Conca de Barberà. Limita al nord amb Fulleda, al nordoest amb Tarrés i Vinaixa, a l'oest amb Vallclara, al sud amb Prades, al sudest amb Montblanc i a l'est amb l'Espluga de Francolí.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental i presenta característiques de transició entre les comarques costaneres i les de la plana de l’Urgell. Les precipitacions presenten grans irregularitats d’un any a l’altre. Les pluges més abundants es produeixen durant la primavera i la tardor. Els estius són secs.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi es troba repartida en diversos sectors. El sector agrícola es dedica a la vinya, cereals, avellaners, oliveres i ametllers. També hi ha pedreres de granit i mines de plom i barita.

Les principals activitats industrials són la fabricació de vidre i les derivades de l'agricultura.

Història

El terme compta amb assentaments humans prehistòrics, com la cova dels Eixeregats o els sepulcres neolítics del Mas Baix. També es pot seguir el rastre de la romanització a les partides de Montcortès, Caselles i Corregó o a les fonts de Nerola i Riudabella.

El 1151 adquirí de Ramon Berenguer IV la carta de poblament, que la documenta oficialment com a vila. Un any abans l’orde cistercenc ja havia fundat el monestir de Poblet.

La proximitat de Vimbodí a aquest cenobi, un autèntic epicentre del període medieval, ha resultat sempre cabdal, fins al punt que el 2006 es va afegir el nom de Poblet a la denominació del municipi.

Un altre element que ha donat carta d’identitat històrica al municipi és la indústria vidriera, especialment rellevant a la primera meitat del segle XX, amb el trasllat el 1902 de la producció que fins llavors romania a Fulleda. Aquesta herència és visible avui al Museu del Vidre.

Què veure-hi

El municipi està farcit de racons i espais on el visitant pot satisfer el més ampli ventall de curiositats. Al nucli històric, al marge de l’esglèsia gòtica de la Transfiguració del Senyor, destaca el peculiar carrer de les Abraçades. Aquest carreró, que uneix el carrer Major amb la placeta de la Verdura, és considerat, amb els seus 94 centímetres d’ample, el carrer més estret de tot Catalunya, ja que, com bé indica el nom, dues persones no hi passen alhora si no és abraçades.

També destaca el Museu del Vidre, subseu del Museu Comarcal, que fa justícia a la que és una de les indústries artesanals més representatives del municipi.

A l’entorn del nucli urbà, hi trobem els jaciments arqueològics del Molí de Salt, considerats, per les seves dimensions, els més importants de tots els trobats fins ara a Catalunya. Es tracta de restes que donen fe de l’activitat caçadora i recol·lectora dels primers habitants de la comarca, pertanyents als períodes paleolític i neolític. Les obres d’excavació del jaciment van iniciar-se al 1999 sota els auspicis de la Universitat Rovira i Virgili.

A la carretera que uneix el monestir amb Vimbodí hi trobem una curiosa representació arquitectònica: les cases penjades, construccions literalment penjades a la roca, damunt la falda de les muntanyes.

També a la roca, a la plaça de les Orenetes, es pot contemplar el Gorg, un conjunt de belles i espectaculars fonts enclaustrades en pedra.

Què fer-hi

Les rutes naturals que travessen el bosc de Poblet són, sens dubte, un dels principals al·licients del municipi. El bosc és un dels més més interessants i representatius del Mediterrani, i la seva relativa proximitat al mar (40 quilòmetres) permet al visitant gaudir tant del paisatge boscós interior com de la franja costanera. Durant tot l’any s’hi pot trobar passejants, buscadors de bolets, amants de la tranquil·litat...

També l’aspecte comercial de Vimbodí resulta interessant: es poden adquirir productes vinícoles a la cooperativa i mostres d’artesania del vidre a la botiga del Museu Comarcal.

Voltants

- La cooperativa vinícola de l’Espluga de Francolí.
- Les vistes a la comarca des del castell de Senan.
- El nucli antic de Vilanova de Prades.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vimbodí i Poblet
  • Vimbodí i Poblet

  • Vimbodí i Poblet
  • Vimbodí i Poblet

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya