L'església parroquial de Sant Genís, reconstruïda el 1943 després de ser incendiada a la Guerra Civil, és obra d'Antoni Fisas, tot i que la construcció original data del segle XI. Amb formes noucentistes i classicistes, l'estructura conserva certs elements de l'edifici original.
El 1880 es va construir el teatre del Centre Vilassanès, un edifici de planta circular i cobert amb una cúpula plana. D'altres edificis amb pinzellades modernistes són l'Institut Torremar, la torre Mar i Cel o les Quatre Torres.
L'ermita de Sant Salvador (segle XI) i el castell de Vilassar són les obres d’aquest passat romànic més importants de la població. L'ermita, adossada a la masia de Can Boquet, consta d'una nau amb un absis rectangular d'origen preromànic, únic a la península Ibèrica. La vista que s’obté des d’aquest enclavament cobreix tot el pla del litoral amb els dos Vilassars. El paisatge urbà costaner contrasta amb la visió natural de la serra, un panorama digne de ser contemplat.
També a Can Boquet, en aquest cas al jaciment, es van trobar ceràmiques del neolític que són una mostra de la riquesa prehistòrica del municipi. Molt a prop d'aquí hi ha les cambres sepulcrals de la cova d'en Pau, la d'en Joan i la de la Granota, testimonis dels rituals funeraris dels primers humans que habitaven la zona. Una mica més recents són les restes del poblat ibèric del turó d'en Rumpons i alguns vestigis d'antigues vil·les romanes prop del lloc per on passava la històrica Via Augusta.
Al terme es conserven antigues masies, com la de Cal Notari (segle XVII), Can Sabater (segle XIII) o Can Banús (segle XIII), a més de la fortificada de Can Maians (segles XVI-XVII), entre d’altres. Can Banús és la seu del Museu-Arxiu Municipal, la col·lecció del qual està integrada per peces prehistòriques, ibèriques i romanes, així com maquinària tèxtil i objectes tradicionals i populars.