Vilaplana

Guia de Municipis

Reconegut especialment pel patrimoni de les pintures rupestres trobades a la serra de la Mussara, el municipi de Vilaplana forma també part de tota una xarxa de camins naturals de gran interès.

Al nucli del terme també hi podem contemplar una bona mostra de l’arquitectura tradicional, amb nombrosos masos.



Imprescindibles

- La festa de passar el rastre per la diada de Reis.
- Les rutes naturals amb l' Abric de la serra de la Mussarra com a nucli fonamental.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Mussara, la
  • Extensió: 23
  • Habitants: 628

Situació geogràfica

Vilaplana és un municipi del Baix Camp, al qual fou annexat el 1961 el de la Mussara. L’antic terme s’estén als vessants meridionals de la serra de la Mussara.

Clima

El clima és mediterrani marítim. Els estius no són massa càlids per l’acció moderadora del mar i, per aquest mateix motiu, els hiverns són suaus. Les precipitacions es concentren a la primavera i la tardor i els estius són secs.

Activitats econòmiques

L’agricultura de secà és l’activitat econòmica principal del municipi, sobretot l’avellaner i l’olivera, la qual manté les úniques activitats industrials (trencadora i premsa).

Completen l’economia els arbres fruiters, les hortalisses, els llegums i, en menor incidència, el regadiu.

Història

S’han trobat restes prehistòriques als cingles de la Mussara, integrants d’un conjunt que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Però els orígens documentats del municipi són, òbviament, molt posteriors: daten del 1297, quan la vila estava integrada dins del terme de l’Aleixar.

Aquesta situació es mantingué fins a la dècada dels trenta del segle XIV, en què el poble passà a formar part del comtat de Prades, fins que aquest va desaparèixer.

Vilaplana va estar arrenglerada al costat dels carlins durant les guerres que aquests protagonitzaren al segle XIX. En el context de la darrera d’aquestes guerres (1873), un reducte de liberals del terme va ser afusellat pels carlins tradicionalistes a l’Albiol.

Què veure-hi

Sens dubte, el paisatge que envolta el municipi és un dels seus millors al·licients. La proximitat als terrenys boscosos de la Mussara (on hi ha les famoses pintures rupestres de l'Abric de la serra de la Mussarra) proporciona una perspectiva natural on abunden les arbredes de pins i alzines, així com una notable varietat d’estrats rocosos i geològics.

Al nucli del terme podem visitar les tradicionals construccions domèstiques o masos, entre els quals destaca, per la seva bona conservació, el Mas del Morenet (segle XII), que presenta una singular estructura fortificada.

Què fer-hi

A Vilaplana s’ha estès la tradició de les rutes i les activitats que tenen l’entorn paisatgístic com a context. En destaquen especialment les concebudes per a senderisme i bicicleta de muntaya, com la que segueix l’itinerari Vilaplana–la Mussara (amb el camí de les Tosques com a traçat més rellevant) o la que, partint des de la Mussara, ens du a Capafonts. Al terme abandonat de la Mussara hi ha un refugi de muntanya amb unes excel·lents vistes, on es programen també excursions.

Si anem a Vilaplana pels volts de Nadal, podem aprofitar per fer-hi parada per Reis. En aquesta data s’hi celebra el que es coneix com a passar el rastre, una antiga tradició compartida amb altres municipis de la comarca que omple els carrers de mainada arrossegant rastres de llauna, fanalets i manats d’herbes com l’espígol.

Voltants

- El camí del riu Glorieta, afluent del riu Francolí, que desemboca al terme del Morell, on hi ha els coneguts molins paperers.
- El paisatge que hi ha a la capçalera de la riera de Maspujols.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilaplana
  • Vilaplana

  • Costa Daurada

  • Vilaplana
  • Vilaplana

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya