Vilamòs

Guia de Municipis

El poble de Vilamòs està situat en un altiplà a una altitud de 1.255 metres, en un dels vessants de la muntanya d’Uishèra, fet que li permet gaudir d’unes espectaculars panoràmiques sobre l’Artiga de Lin, el mall de l’Artiga i el massís de la Maladeta, coronat per l’Aneto. Totes les excursions que es poden fer pel municipi tenen aquest punt en comú: les vistes.

El territori inclou el vessant meridional del pic del Montlude (2.517 metres), els boscos de Sacauva i de Peguèra e Sodeveda, i els estanys Long i Redon.

Part del terme, juntament amb el del municipi d’Es Bòrdes, pertany a la Reserva Natural Parcial de Baish Aran, creada sobretot per protegir la fauna d’ós bru. Hi destaca la vegetació de muntanya i espècies de gran interès com el cabirol.Imprescindibles

- Entrar a l’església parroquial de Santa Maria.
- Caminar fins a Era Bordeta.
- Visitar l'Ecomuseu Cò de Joanchiquet.


Suggeriments

  • Comarca: Val d'Aran
  • Província: Lleida
  • Localitat: Era Bordeta, Vilamòs
  • Extensió: 15
  • Habitants: 180

Situació geogràfica

Vilamòs és un municipi de la Val d'Aran. Es troba situat al vessant dret de la vall de la Garona. El municipi comprèn també un sector de la vall de Varradòs i el vessant meridional del Montlude, amb els estanys Long i Redó.

Clima

El clima és de tipus atlàntic de muntanya amb temperatures fredes i abundants precipitacions, sobretot als vessants mitjans i alts. No hi ha cap període sec.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura, el principal conreu de la qual és la patata. La ramaderia es limita a pocs caps de vacum i d'oví.

Història

Vilamòs és considerat el poble més antic d’Aran, i l’església romànica de Sant Miquèu, la primera de la vall. Segons sembla, va tenir una torre de defensa que va pertànyer als templers.

El municipi inclou també el veïnat d’Era Bordeta i té un dels museus etnològics més importants de la vall, Casa Joanchiquet, una típica casa senyorial aranesa.

La patata és actualment el principal conreu. Malgrat que ha desaparegut, la indústria tradicional del cànem hi tenia un paper rellevant fa uns anys.

Què veure-hi

L’església parroquial de Santa Maria (segles XI-XII) és d’estil romànic primitiu. Té un presbiteri cobert per tres trams amb volta d’aresta. L’interior és de planta basilical, amb tres naus separades per arcs circulars. Hi destaca una pica d’aigua beneïda del segle XII ornada amb flors de lis, sostinguda per un pedestal de marbre blanc amb puntes de diamants.

Als murs exteriors del campanar hi ha una estela romana amb tres bustos en relleu, i dos frontals d’urnes funeràries. Té un campanar de torre amb planta quadrada amb finestrals d’arc de mig punt.

Joanchiquet, al carrer Major, és una casa típica aranesa amb mobiliari dels segles XVIII, XIX i XX, que acull actualment un museu etnològic dedicat a difondre el patrimoni cultural aranès, especialment l’organització familiar i econòmica d’una casa benestant. Inclou diferents construccions al voltant d’un pati.

Als afores del poble es troba la capella de San Miquèu, del segle XI, considerada l’església més antiga d’Aran. És d’un romànic molt primitiu i simple, amb nau rectangular de murs convergents, absis de perímetre el·líptic i volta de canó.

Què fer-hi

Una bona excursió és caminar fins a Era Bordeta, una petita caseria a peu de carretera envoltada de prades i el bosc de Baricauba, amb una zona d’esbarjo, càmpings, albergs i restaurant. Des d’aquí hi ha excel·lents panoràmiques sobre Era Artiga de Lin, Malh des Pois i les glaceres de la Maladeta.

Una altra excursió interessant, d’uns quatre quilòmetres, va fins al poble veí d’Es Bòrdes seguint l’antic Camin Reiau. Permet veure l’església de Begós i el pont d’Arròs, sobre el riu Barradòs.

A Vilamòs es pot practicar la pesca, especialment de la truita, al riu Garona, entre Eth Pònt de Rei i la presa de Benòs.

Per tastar la cuina local, podem demanar un conill amb mostassa o un civet de senglar.

Voltants

- L’església de Sant Fabian, a Arres.
- La piscifactoria del caviar Nacarii, a Les.
- L’Auet de Canejan, arbre monumental.
- L’església de Sant Miquèu, a Vielha.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilamòs
  • Vilamòs

  • Val d'Aran

  • Vilamòs
  • Vilamòs

  • Val d'Aran

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya