Vilagrassa

Guia de Municipis
Situat a la plana de l'Urgell i envoltat de camps de cereals, oliveres i ametllers, el municipi de Vilagrassa és un espai perfecte per gaudir del típic paisatge de secà de les terres de Lleida. Ocupa part de dues reserves naturals: l'Espai Natural Protegit d'Anglesola-Vilagrassa, un dels indrets catalans on es reprodueix l'esparver cendrós, i els Secans de Belianes-Preixana, on es poden albirar altres aus estepàries i rapinyaires. També conserva testimonis singulars del seu passat medieval, com l'església de Santa Maria, construïda entre els segles XIII i XIV, i el conjunt de sitges de la plaça del Sitjar.

Imprescindibles

Els dos indrets més interessants de Vilagrassa són les sitges de la plaça de les Sitges i l'església de Santa Maria.


Suggeriments

Valdrà la pena fer coincidir la visita a Vilagrassa amb la celebració de la Fira de l'Ametlla, un esdeveniment que reuneix els principals productors de tota la comarca. I, com no, conèixer els espais naturals protegits d'Anglesola-Vilagrassa i el dels Secans de Belianes-Preixana.
 • Comarca: Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Vilagrassa
 • Extensió: 19
 • Habitants: 510
 • Web: http://www.vilagrassa.cat

Situació geogràfica

Vilagrassa es troba situat en una terreny essencialment pla, ideal per a les passejades a peu o en bicicleta. Es troba entre Tàrrega, la capital de l'Urgell, i Anglesola, en una zona ben comunicada per carretera. Es tracta d'una zona agrícola, envoltada de camps de secà. El municipi s'endinsa en dues zones d'especial interès: l'Espai Natural Protegit d'Anglesola-Vilagrassa i l'Espai Natural Protegit dels Secans de Belianes-Preixana.

Clima

Clima mediterrani continental sec, amb els estius calorosos i els hiverns freds i, sovint, dominats per la boira.

Activitats econòmiques

L'agricultura és encara una de les principals activitats del poble, amb el conreu de cereals, oliveres i ametllers.

Història

Vilagrassa ja havia estat una antiga vil·la romana fortificada situada al peu de la via romana de Barcino a Ilerda. Després de la caiguda de l'Imperi romà, no és fins els anys 1015 i 1050 quan es tenen les primeres notícies documentades de la zona per part del comte de Barcelona Ramon Berenguer I. La primera constància de Vilagrassa es té en la cessió del comte Ramon Berenguer III a Gonter i la seva dona Júlia d'unes peces de terra del lloc de Vilagrassa, donació datada el 27 de novembre de 1121, on es veu que el lloc ja portava el nom actual i sembla constatar l'existència o tradició antiga d'un centre agrari fèrtil. La Carta de Població de Vilagrassa va ser atorgada pel rei Alfons I d'Aragó i Catalunya el mes d'abril de 1185, des de Lleida als habitants de Vilagrassa. La carta destaca no només per les condicions favorables que dona als pobladors, sinó també perquè és exemple d'una nova organització social, lluny del règim feudal de la Catalunya Vella.

Què veure-hi

Els principals indrets de visita obligada a Vilagrassa són l'església de Santa Maria de Vilagrassa, la plaça de les Sitges i l'ermita del Roser. Pel que fa a l'església de Santa Maria de Vilagrassa, es tracta d'un edifici aixecat entre els segles XIII i XIV que consta d'un altar major, set de laterals, una rectoria i un cor. La plaça de les Sitges és segurament el seu element més singular. Es tracta d'una plaça on hi ha set sitges excavades i que es van recuperar recentment per poder ser ben vistes. Són de secció troncocònica i destaquen les seves obertures, algunes de circulars i d'altres quadrades. Finalment, fora del nucli del poble es troba l'ermita del Roser, una petita esglesiola d'una sola nau amb dos trams de volta apuntada, construïda el segle XVI.

Què fer-hi

És particularment atractiu conèixer els espais naturals protegits d'Anglesola-Vilagrassa i el dels Secans de Belianes-Preixana. Ambdues zones, caracteritzades pels cultius de secà, són perfectes per fer-hi passejades a peu, però també rutes en bicicleta. D'aquesta manera, no només es pot gaudir del paisatge, sinó que a més a més, s'hi poden albirar aus estepàries i carronyaires. Entre aquestes, destaca l'esparver cendrós, que nidifica i es reprodueix a la zona d'Anglesola-Vilagrassa.

Voltants

Les dues poblacions més properes i destacades a prop de Vilagrassa són Tàrrega i Anglesola. A Tàrrega, els atractius són nombrosos. Des de testimonis arquitectònics del seu passat històric, com el castell, l'Ajuntament, l'església de Sant Antoni, l'església de Santa Maria de l'Alba o, fins i tot, el Museu Comarcal de l'Urgell, fins a edificis modernistes com Cal Maimó, de Puig i Cadafalch, entre d'altres. Pel que fa a Anglesola, es tracta d'un municipi on un dels seu atractius és passejar pel nucli antic, ple de carrerons i racons per descobrir, com els porxos del carrer Major o el castell. També hi ha diferents masies i cases antigues que val la pena d'admirar.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilagrassa
 • Vilagrassa

 • Terres de Lleida

 • Vilagrassa
 • Vilagrassa

 • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya