Vila-rodona

Guia de Municipis

Vila-rodona ofereix al visitant un traçat d'emplaçaments que el guien pels trets més característics del municipi: cultura vinícola, tradició modernista, patrimoni arqueològic, respecte per la idiosincràsia agrícola de la zona i, associada a aquesta, una gastronomia de primer ordre.

Una gran part de tot aquest patrimoni ha trobat redòs al Museu de la Vila, sens dubte l'equipament cultural més emblemàtic de Vila-rodona.



Imprescindibles

- Contemplar les troballes arqueològiques al Museu de la Vila.
- Veure el Columbari.
- Visitar i tastar els vins del celler cooperatiu.

Suggeriments

- Fer l'itinerari de natura que hi ha a l'Arbreda o Albereda.
- Realitzar una de les visites guiades que es fan pel nucli urbà de Vila-rodona.
  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Mas d'en Bosc, el
  • Extensió: 33
  • Habitants: 1280

Situació geogràfica

Vila-rodona és un municipi de l'Alt Camp travessat de nord a sud pel riu Gaià, que recull totes les aigües del terme. Limita, al nord, amb Aiguamúrcia; al nordoest, amb el Pla de Santa Maria; al sudoest, amb Alió; al sud, amb Bràfim, Montferri i Rodonyà; i, a l’est, amb el Montmell.

Clima

El clima és mediterrani temperat i suau, amb diferències moderades entre les diferents estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es produeixen, principalment, a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

L’economia de moltes famílies del municipi és mixta, a cavall entre l’agricultura i la indústria. L'agricultura de secà, sobretot la vinya, en domina la superfície cultivada seguida del conreu dels ametllers. L’avicultura i les granges porcines complementen l’activitat agrícola del municipi.

Les indústries principals deriven de l’agricultura però també hi ha una filatura de fibra sintètica i una fàbrica de capses de cartó.

Història

Vila-rodona és un municipi molt antic. Els seus orígens cal cercar-los en la mateixa prehistòria ja que, segons la informació que es desprèn de les troballes arqueològiques, hi va haver assentaments humans a la zona que pertanyerien a l’època neolítica.

També s’hi han trobat restes dels períodes iber i romà, tot i que la primera menció escrita del municipi no arribaria fins l’any 959.

Durant l’època medieval, Vila-rodona va experimentar un notable creixement econòmic, però va ser el segle XIX el que va veure la major transformació de la vila, amb l’arribada de les cooperatives i l’aparició dels cellers, unit a l’expansió de les xarxes de comunicació.

Què veure-hi

Les troballes arqueològiques són, sens dubte, un dels al·licients del municipi. En destaquen dues: una és l'anomenada cova Gran, una cavitat situada al mateix terme municipal i que molt probablement va servir de refugi durant el neolític i de recinte funerari durant l'edat del bronze (s'hi trobaren restes arqueològiques d'aquesta i d'altres etapes, com es pot veure al museu del municipi); l'altra és l'abric de Pedrafita, presumiblement també de l'edat del bronze, i que també va servir d'habitatge i de lloc per als enterraments.

De l'època romana en resta una edificació ben curiosa, registre de la vida rural d'aquell temps: l'anomenat Columbari, un exemple d'arquitectura funerària que forma part de la xarxa de restes de la romanització presents als voltants de l'antiga Tarraco.

Tampoc no pot passar desapercebut el Pou de la Neu. Aquesta excavació és especialment rellevant perquè és un dels pocs que es poden trobar a la comarca. Data del 1800 i, com el seu nom indica, recollia la neu que baixava de les muntanyes per abastir d'aigua la població.

Tots aquells interessats en el patrimoni etnològic i arqueològic, poden fer una visita al Museu de la Vila, que acull una variada col·lecció.

Què fer-hi

Durant el mes de novembre es pot visitar la Fira de la Maquinària Agropecuària, una mostra de tècniques i estris que es combina amb un seguit d'activitats culturals i de lleure, entre les quals cal destacar la fesolada, una degustació popular de fesols (mongetes) que s'acompanyen de botifarra i allioli. Assaborir aquesta fesolada amb vi del celler cooperatiu (d'estil modernista) és una altra bona possibilitat de gaudir de la visita al poble.

D'altra banda, també es poden fer visites guiades pel municipi, organitzades per l'ajuntament, seguir un itinerari de natura o bé gaudir de la zona de lleure que es troba a Arbreda de Vila-Rodona.

Voltants

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vila-rodona
  • Vila-rodona

  • Costa Daurada

  • Vila-rodona
  • Vila-rodona

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya