Verges

Guia de Municipis

Verges és un racó de la plana empordanesa, a la riba nord del riu Ter i a tocar del vessant de ponent del massís del Montgrí. Que la història s’ha aturat a Verges queda palès cada Dijous Sant amb la celebració de la Dansa de la Mort, l’element més representatiu de la població.

La població, que respira tranquil·litat, disposa d’un entorn natural marcat per la presència del Montgrí a l’horitzó i el pas del Ter per l’extrem meridional del terme.

El fill més il·lustre de Verges és el cantautor Lluís Llach, que ha portat el nom de la vila empordanesa arreu i va voler fer el concert de comiat al mateix poble.



Imprescindibles

- Contemplar la processó i la Dansa de la Mort el Dijous Sant.
- Passejar pel nucli antic.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Verges
  • Extensió: 9
  • Habitants: 1193

Situació geogràfica

Verges és un municipi de la comarca del Baix Empordà que limita cap a ponent amb Foixà i Jafre de Ter i al nord-oest amb Garrigoles. Gran part del territori comprèn terrenys al·luvials de la plana del Ter.

Clima

El clima és mediterrani subhumit de matís marítim, amb estius secs i calents, i màximes plujoses força irregulars a la primavera i a la tardor. A l’hivern, les temperatures es mantenen moderadament baixes, van augmentant progressivament a la primavera i arriben als punts màxims pel juliol i l’agost. L’estiu és llarg, acostuma a durar quatre mesos, de juny a setembre. El període de l’any que plou més va d’octubre a maig.

Activitats econòmiques

L’economia del municipi està repartida en diversos sectors. Per una banda, els conreus de secà, olivera i vinya; per una altra, la ramaderia bovina, porcina i l’avicultura que, amb les activitats industrials derivades de l’agricultura, complementen l’economia del municipi.

Tenen també un petit mercat agrícola local.

Història

El castell de Verges apareix documentat al segle XII com a possessió dels comtes d’Empúries. La vila va ser objecte d’un llarg litigi entre el comtat d’Empúries i el bisbat de Girona, que es va acabar definitivament amb l’extinció de la nissaga el 1402. Verges va passar aleshores a ser domini reial, sota el regnat del rei Martí, i es va incorporar a la Corona dos-cents anys més tard.

Al segle XVI Verges va ser cap d’una important batllia reial que comprenia fins a una dotzena de pobles. El 1694 el municipi fou escenari de la batalla de Verges o del Ter, en el marc de la Guerra del Francès. En tot cas, als segles XVII i XVIII es va viure una important època d’expansió.

Què veure-hi

La vila medieval conté els elements arquitectònics més representatius de Verges. A la mateixa plaça Major es poden observar importants restes de la muralla que antigament cercava el poble. Encara es mantenen dretes i identificables una porta d’entrada al recinte emmurallat, un torre quadrada dels segles XIII-XIV i una altra torre circular dels segles XV-XVI.

A més, el nucli antic compta amb l’església parroquial de Sant Julià i Santa Basilisa, que conserva l’absis semicircular romànic i la meitat oriental de la nau del temple original.

Finalment, la paret posterior de la Casa de la Vila integra les últimes restes del castell: un mur de pedra d’uns deu metres de llarg per cinc metres d’alt.

Què fer-hi

Verges és conegut sobretot per les celebracions de Setmana Santa i, en especial, per la processó i la famosa Dansa de la Mort, un espectacle religiós que se celebra des de l’alta edat mitjana pels carrers del centre de la població. Els cinc dansaires, disfressats d’esquelets, ballen a la llum de les torxes i sota el so rítmic i repetitiu del timbal, en una atmosfera màgica i misteriosa.

D’altra banda, la riquesa paisatgística de la zona proporciona nombroses possibilitats per a la pràctica dels esports de turisme actiu, com el senderisme i la bicicleta de muntanya, sobretot seguint el curs del riu Ter pel municipi.

Hi ha camins que discorren paral·lels al riu i que permeten gaudir de la pau d’aquest indret, tot recorrent una ruta que permet arribar fins a la gola del Ter. De fet, actualment es troba en procés d’execució el traçat global del GR-210, que seguirà el curs del riu des del seu naixement a Ulldeter fins a la desembocadura.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Verges
  • Verges

  • Costa Brava

  • Verges
  • Verges

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya