Valls

Guia de Municipis

La capital de l'Alt Camp pot presumir de tenir un important patrimoni etnològic, cultural i gastronòmic.

Valls és el bressol d'elements que han esdevingut símbols del país, com els castells, una tradició que es remunta a més de 200 anys d'història i que té en la plaça del Blat la plaça castellera per excel·lència, on és troba el quilòmetre zero d'aquesta tradició al Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya.

També és la població d'origen dels Mossos d'Esquadra i de la calçotada, la manifestació gastronòmica centenària més important de Catalunya i tot un esdeveniment social que la ciutat conserva i promociona.

El Museu de Valls (una de les col·leccions d'art català contemporani més importants), l'església de Sant Joan (amb l'esvelt campanar, de 74 metres, el més alt de Catalunya), les nombroses festes i tradicions, i racons del barri antic, com el call jueu o l'acollidora capella del Roser, amb un mosaic de rajoles vidriades originals del segle XVII que commemoren la batalla de Lepant, són alguns dels reclams d'aquest municipi.

Són fills de la ciutat artistes com Narcís Oller (pare de la novel·la catalana moderna), l'arquitecte Cèsar Martinell (deixeble de Gaudí), el pintor gòtic Jaume Huguet, el músic Robert Gerhard i els fotògrafs Pere Català i Pic i els seus fills, Pere i Francesc Català i Roca.Imprescindibles

- Visitar el Museu de Valls.
- Assistir a la Firagost.
- Veure una jornada castellera, com la de Sant Joan, el 23 i 24 de juny, o la de Santa Úrsula, a final d'octubre.

Suggeriments

- Per a qui vulgui conèixer amb més detall la gastronomia local, una de les millors opcions és visitar la centenària pastisseria Ca les Taronges, al carrer Jaume Huguet, on es pot tastar l'última atracció de la rebosteria autòctona, els bombons de calçot, o la pastisseria Santacana, on provar els petonets, un dels dolços típics de la ciutat.
- A la cruïlla dels carrers Carnisseria, Jueus, Sant Antoni i Simó hi ha el lloc on presumiblement fou esquarterat el bandoler Joan Serra, més conegut com la Pera, a qui el cantautor Lluís Llach dedicà la cançó El bandoler.
  • Comarca: Alt Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Bon Sol, Bosc, el, Fornàs, el, Pisos de Clols, els, Fontscaldes, Plana d'en Berga, la, Xamora, la, les Comarques, Mas Clariana, Masmolets, Santa Magdalena, Valls, Picamoixons
  • Extensió: 55
  • Habitants: 25084

Situació geogràfica

Valls és la capital de l’Alt Camp, al nord de Tarragona i l’oest de Barcelona. Aquest municipi prelitoral ocupa una zona força plana a la banda esquerra del riu Francolí, que drena el municipi juntament amb la riera de Sant Francesc. El nord i l’oest del municipi són els més accidentats pels contraforts de les serres de Miramar, l’Ermita i del Pou.

Clima

El clima és mediterrani temperat i suau, amb diferències moderades entre les estacions de l’any. Les precipitacions són escasses i es produeixen principalment a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

El comerç i la indústria tenen molta incidència en l’economia municipal.

Les indústries estan força diversificades i destaquen la metal·lúrgica, l’automoció i l’alimentació.

L’agricultura és de secà i, sobretot, vinya, oliveres, avellaners i cereals. Dins del regadiu, destaquen les hortalisses i els famosos calçots. L’avicultura i la cria de porcins també destaquen entre les activitats tradicionals del municipi.

Història

Ja des de la prehistòria, el terme ha estat una terra de pas, com indiquen les troballes arqueològiques de Picamoixons. Les èpoques ibèrica i romana també hi han deixat vestigis importants, com els del Vilar o el forn de Fontscaldes.

La història documentada de la vila arrenca, però, al segle XII, després de la derrota sarraïna i el bastiment de l’església de Sant Joan. Les seves ordinacions municipals, del 1229, es consideren unes de les més antigues de Catalunya.

Durant tres segles, del XIV al XVI, la població creix amb vitalitat i esdevé la segona del Camp de Tarragona. Els segles posteriors, però, no van ser gens fàcils: un dels punts culminants d’aquestes èpoques de crisi va ser la Guerra dels Segadors. Valls era un enclavament estratègicament situat entre Tarragona i Lleida, i això va provocar que rebés atacs continus.

Fortament industrialitzada durant el segle XIX gràcies a l’impuls del sector tèxtil, Valls es recuperà del sotrac de la Guerra Civil amb noves indústries com la metal·lúrgia.

Què veure-hi

Situats al bell mig del nucli antic del poble trobem els vestigis del que va ser el call jueu de la ciutat. Malgrat que els edificis han estat força renovats, l'estructura de carrerons laberíntics conserva encara l'aire característic d'aquests tipus de nuclis.

Si seguim endavant amb la història, podem admirar algunes mostres d'arquitectura sacra molt destacables: l'església de Sant Joan Baptista, el santuari de la Mare de Déu de Lledó (segle XVIII) o la capella del Roser (segle XVII), situada al cèntric carrer de la Cort.

Més enllà del patrimoni arquitectònic, Valls disposa de nombrosos equipaments culturals de gran interès, sigui per la qualitat dels seus fons o pel seu caire pintoresc. Així, podem visitar el Museu de Carros i Eines del Camp, amb un rellevant inventari d'estris de totes les èpoques vinculats al món de l'agricultura (carros, premses d'oli i de vi, eines de traginar).

D'altra banda, el Museu de Valls acull més d'un centenar de peces representatives de l'art català del darrer segle i mig, des del modernisme fins a la més recent contemporaneïtat.

Per conèixer més a fons la ciutat, hi ha disponibles diverses rutes guiades: Cor de la ciutat; Espais amagats sota terra; 800 anys de places i mercats; El campanar més alt de Catalunya; Valls, Km 0 del món casteller; Ruta del call jueu de Valls; Històries i llegendes de Valls; Cèsar Martinell, l'arquitecte del vi; i Comerços centenaris de Valls. Per a més informació, contactar amb l'Oficina de Turisme de Valls.

Què fer-hi

La capital de l'Alt Camp és coneguda per la gran presència de tradicions folklòriques i populars fortament arrelades. Durant la temporada castellera, que es perllonga entre els mesos de juny i octubre amb les dues colles dels Xiquets de Valls (la Colla Joves i la Colla Vella), es viuen alguns dels moments més emotius de l'any.

Igualment rellevants són la festa major de Sant Joan (del 20 al 25 de juny), la cavalcada dels Tres Tombs per Sant Antoni i la fira de Santa Úrsula, el primer diumenge després del 21 d'octubre, amb l'actuació castellera, activitats lúdiques i de cultura popular i el Guant, el festival internacional de teatre de titelles.

Per als interessats en la tradició associada al món del camp, la Firagost (primer dimarts i dimecres d'agost) és la mostra més important de productes agrícoles i ramaders del país i l'esdeveniment que aplega més visitants al municipi any rere any.

Cada deu anys té lloc la celebració de la Festa de la Mare de Déu de Candela (o festes decennals de la Candela), ocasió que aprofiten molts vallencs que viuen lluny per retrobar-se amb la seva terra.

Per últim s'ha de mencionar una de les festes gastronòmiques més tradicionals de Catalunya, la Festa de la Calçotada, un festival per descobrir aquest àpat que se celebra el darrer diumenge del mes de gener. Al marge de la festa tradicional, a Valls hi ha un gran nombre d'establiments de restauració on podrem tastar aquests i altres productes típics de la comarca.

Voltants

- La vall del Glorieta, a Alcover.
- L'església neogòtica de Santa Úrsula, al Milà.
- Fer alguns dels itineraris a peu o en BTT al voltant de Valls.
- Pujar a Miramar i veure una panoràmica espectacular del Camp de Tarragona.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Valls
  • Valls

  • Costa Daurada

  • Valls
  • Valls

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya