Vallromanes

Guia de Municipis

En un entorn privilegiat, molt a prop de Barcelona, entre el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, Vallromanes desperta un viatge en el temps, quan l'agricultura i sobretot el conreu de la vinya eren la principal font de riquesa. El paisatge i les antigues masies que s'hi conserven permeten aprofitar els antics camins i corredors per als amants del senderisme, la bicicleta o per fer rutes amb cavall fins a la part més alta amb grans vistes sobre el mar.



Imprescindibles

- Visitar les restes del castell de Montornès o de Sant Miquel de Montornès.
- Apropar-se a la torre Tavernera.
- Practicar el golf a algun dels dos clubs de Vallromanes.
- Anar a veure la roca Foradada i el dolmen de Can Gurri.
- Fer una ruta amb bicicleta de muntanya o a cavall pels voltants.
- Gaudir del Parc Natural de la Serralada Litoral.

Suggeriments

- A finals de maig hi ha una trobada anual de col·leccionistes de rajola catalana.
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Vallromanes
  • Extensió: 11
  • Habitants: 2480

Situació geogràfica

Vallromanes és un municipi del Vallès Oriental que limita amb el Maresme, situat al nordest de Barcelona i la seva àrea metropolitana. S’estén als vessants nord-occidentals de la serra de Sant Mateu (puig de Lledó, 493 metres); el terme comprèn la capçalera de la riera de Vallromanes, afluent de la riera de Mogent per l’esquerra, i és drenat també per la riera d’Ardenya. El paisatge canvia d’un territori més pla i valls obertes cap a l’oest, a una geografia més accidentada cap al costat de muntanya.

Clima

El clima és mediterrani amb uns estius secs i calents i uns hiverns força moderats, amb escasses precipitacions i una humitat elevada. La proximitat amb el mar fa que els estius siguin més aviat frescos i que, als hiverns, no es produeixin glaçades importants.

Activitats econòmiques

Ha esdevingut centre de segona residència i estiueig amb un important club de golf, fet que atorga molt de pes al sector serveis.

L’activitat econòmica tradicional és l’agricultura de secà: farratge, cereals, llegums, vinya (vi d’Alella) i arbres fruiters; i de regadiu: hortalisses, blat i patates. La ramaderia bovina i ovina i l’avicultura complementen l’economia del territori.

Història

Tot i les restes prehistòriques trobades a la serra de Sant Mateu, Vallromanes apareix documentat per primera vegada l’any 970, pertanyent al castell de Montornès.

Aquesta família, els Montornès, va ostentar-ne la possessió fins al 1505, quan els tres pobles que depenien del castell (Vallromanes, Alella i Montornès) van passar a possessió de la Corona.

Montornès i Vallromanes van integrar una batllia, que després es va convertir en municipi. Fins al 1934, la vila no va aconseguir municipi propi.

Què veure-hi

Vallromanes va formar part del terme de Montornès del Vallès fins al 1940. De fet, les restes que es conserven del castell medieval de Montornès o de Sant Miquel de Montornès pertanyen a Vallromanes, mentre que les de la capella de Sant Miquel, que modernament va donar nom a la fortificació, ja són als límits de Montornès del Vallès. Avui, del castell (documentat des del 1108) només es conserva part de la torre mestra, de la planta circular i de la muralla de fortificació.

Al nord-est d'aquesta construcció, hi ha la torre Tavernera, una masia fortificada que va ser reconstruïda el 1718 pel comte de Darnius. Aquest mas, antiga domus del terme, té una façana rectangular decorada amb sis plafons de ceràmica amb els retrats dels seus propietaris.

L'església parroquial de Vallromanes, dedicada a sant Vicenç, està documentada des del segle X. La construcció actual, de línia neogòtica, data de 1908 i es va fer seguint el projecte de l'arquitecte Josep M. Pericas. L'edifici conserva l'absis semicircular de l'església antiga romànica.

Emboscada entre els turons de Sant Miquel i de Cal Tabac, hi ha la roca Foradada, la resta arqueològica més antiga del terme de Vallromanes. Es tracta d'una gran roca de granit buidada per la mà de l'home a l'època calcolítica (2700-2200 a.C.). Entre les restes arqueològiques del poblament primitiu d'aquesta zona també destaca el dolmen del collet de Can Gurri, un monument funerari de l'època megalítica.

És recomanable una visita a la Rajoloteca Salvador Miquel a Can Ros, que recull rajoles catalanes del segle XVII al XX. Salvador Miquel (Barcelona, 1900-1983) és l'autor del primer inventari de rajola de mostra.

Què fer-hi

Al Club de Golf Vallromanes, que té un camp de 18 forats, a més de practicar aquest esport es pot jugar a tennis i a pàdel. El terme compta, a més, amb les instal·lacions del Pitch&Putt Vallromanes i el Club Hípic Vallromanes, que inclou una clínica veterinària, una casa de colònies i una casa rural amb piscina. Una altra opció d'allotjament a bon preu pot ser el càmping El Vedado, amb capacitat per a més de 300 persones.

Hi ha rutes amb bicicleta de muntanya que connecten la població amb municipis del voltant. Una de les més conegudes és la de la serralada de la Marina, que passa per Badalona, Tiana, Alella, Vallromanes, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Cabrils, Cabrera, Argentona i Mataró. Una altra cita per als amants del bicicleta de muntanya és la Trinxacadenes, que ofereix dos recorreguts, un de curt i un de llarg, de dificultat alta.

Amb 4x4 hi ha un itinerari que uneix Vallromanes amb Pineda de Mar, travessant el Montnegre.

Voltants

- Les cases històriques d'Alella, com la de les Quatre Torres, Cal Governador o la Gaietana.
- L'església parroquial Sant Esteve, de Vilanova del Vallès.
- Les antigues masies de Montornès del Vallès: Can Masferrer, Can Coll, Can Vilaró, Cal Roca Umbert o Can Primo.
- El Cau del Cargol, a Vilassar de Dalt.
- El santuari de la Mare de Déu de la Cisa, a Premià de Dalt.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vallromanes
  • Vallromanes

  • Paisatges Barcelona

  • Vallromanes
  • Vallromanes

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya