Vallromanes va formar part del terme de Montornès del Vallès fins al 1940. De fet, les restes que es conserven del castell medieval de Montornès o de Sant Miquel de Montornès pertanyen a Vallromanes, mentre que les de la capella de Sant Miquel, que modernament va donar nom a la fortificació, ja són als límits de Montornès del Vallès. Avui, del castell (documentat des del 1108) només es conserva part de la torre mestra, de la planta circular i de la muralla de fortificació.
Al nord-est d'aquesta construcció, hi ha la torre Tavernera, una masia fortificada que va ser reconstruïda el 1718 pel comte de Darnius. Aquest mas, antiga domus del terme, té una façana rectangular decorada amb sis plafons de ceràmica amb els retrats dels seus propietaris.
L'església parroquial de Vallromanes, dedicada a sant Vicenç, està documentada des del segle X. La construcció actual, de línia neogòtica, data de 1908 i es va fer seguint el projecte de l'arquitecte Josep M. Pericas. L'edifici conserva l'absis semicircular de l'església antiga romànica.
Emboscada entre els turons de Sant Miquel i de Cal Tabac, hi ha la roca Foradada, la resta arqueològica més antiga del terme de Vallromanes. Es tracta d'una gran roca de granit buidada per la mà de l'home a l'època calcolítica (2700-2200 a.C.). Entre les restes arqueològiques del poblament primitiu d'aquesta zona també destaca el dolmen del collet de Can Gurri, un monument funerari de l'època megalítica.
És recomanable una visita a la Rajoloteca Salvador Miquel a Can Ros, que recull rajoles catalanes del segle XVII al XX. Salvador Miquel (Barcelona, 1900-1983) és l'autor del primer inventari de rajola de mostra.