Vallfogona de Riucorb

Guia de Municipis

Dos aspectes proporcionen un atractiu particular al municipi de Vallfogona de Riucorb. D’una banda, les aigües termals, canalitzades a través de l’hotel balneari, renovat des de 1992 i cada cop més reconegut en el circuit de turisme de salut. De l’altra, la petjada del passat medieval, especialment al nucli antic, on podrem descobrir-hi l’herència dels templers.

També és destacable el paisatge del terme, on els conreus i la vegetació flanquegen una ruta d’innegable interès per al visitant.



Imprescindibles

- Fer una parada al balneari.
- Recórrer els carrers del Rector de Vallfogona.
- Visitar el nucli antic.

Suggeriments

  • Comarca: Conca de Barberà
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Balneari de Vallfogona, el, Vallfogona de Riucorb
  • Extensió: 11
  • Habitants: 119

Situació geogràfica

Vallfogona de Riucorb és un municipi de la Conca de Barberà, situat a la vall mitjana del riu Corb, a la seva confluència amb el torrent de Forès. Es troba a les terres de ponent a l’est de Lleida i oest de Barcelona, en un territori accidentat ocupat pels altiplans de Comalats i les serres prelitorals, amb el cap de Cans (760 metres d’altitud) com a cota més elevada. El territori és ric en aigües mineromedicinals.

Clima

El clima és de tipus mediterrani, amb tendència continental, marcadament sec. Les precipitacions són força escasses i es distribueixen de manera irregular al llarg de l’any. Les temperatures són molt variables, amb hiverns llargs i durs i estius també llargs i calorosos. Només els tres mesos d’abril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana que es pot considerar temperada.

Activitats econòmiques

Les aigües minerals de Vallfogona (fonts Pudosa i Salada), clorurades i sulfatades, són explotades especialment al balneari de de la població, fet que potencia el sector serveis.

L’agricultura és de secà, principalment cereals, vinya, oliveres i farratge; la de regadiu aprofita l’aigua del torrent de Forès a través d’una petita sèquia: horta, patates i llegums. La cabanya porcina i l’aviram completen les activitats econòmiques del municipi.

Història

Les famílies nobles dels Queralt i els Cervelló impulsaren el 1038 el repoblament cristià de Vallfogona, que anomenaren vall d’Alfeu fins ben entrat el segle XII.

Com altres municipis de la comarca, restà sota comanda de l’orde templari fins que es dissolgué el 1312. Llavors passà a mans dels hospitalers, que adquiriren del rei Pere III control total sobre la zona, amb privilegis exclusius, com la potestat de fer execucions. El castell, que estava sota el seu control i que els hospitalers van fer restaurar l’any 1416, va ser cap de comanda fins al 1811.

La història de Vallfogona de Riucorb està associada a una de les seves figures més emblemàtiques: Francesc Garcia i Torres (1582-1623), també conegut com a Rector de Vallfogona.

Educat a Vic i Lleida, va ser rector del poble des del 1607 fins a la seva mort, i compaginà el caràcter culte de lletrat (s’havia relacionat amb Lope de Vega) amb l’afició a la picaresca i als personatges pintorescos, com l’històric bandoler Rocaguinarda, a qui dedicà el poema El millor pillard del cristianisme.

Què veure-hi

El terme de Vallfogona de Riucorb conserva vestigis medievals al nucli històric, com ara la plaça Major. En un racó d’aquesta plaça, a l’església parroquial de Santa Maria, es poden apreciar vestigis dels murs que van bastir l’edifici dels templers, més endavant conegut com edifici dels Hospitalers.

L’església de Santa Maria ofereix un interessant reguitzell d’estils que abasten la portalada romànica, el gruix estructural d’estil gòtic i altres incorporacions posteriors, com la capella de Santa Bàrbara (segle XVII).

La presència de la figura de l’il·lustre Rector de Vallfogona és ben visible al municipi. No només pel monument que se li va dedicar el 1951, sinó també pel seu llegat literari, encara viu: a les rajoles de places i carrers hi ha cites extretes de les seves obres.

Al municipi també s'hi pot visitar el Museu Pinet, que dóna a conèixer l'obra del pintor postimpressionista Enric Pinet i Pàmies.

Què fer-hi

Un dels gran al·licients del municipi són les aigües termals del balneari, que provenen de les fonts de Pudosa i Salada. El balneari disposa de piscina termal, hidromassatges, dutxes a pressió, saunes i banys de vapor, tant per a tractaments terapèutics com per gaudir d’una sensació de benestar.

Es troba, a més, situat en un entorn natural de gran interès, als afores del nucli urbà però fàcilment accessible. El creixement del centre termal de Vallfogona ha propiciat de retruc la multiplicació de l’oferta hotelera, amb la proliferació d’hostals i residències.

El terme compta també amb una ruta d’interès històric i natural, la que partint del terme d’Albió desemboca a la vall de Forès passant per Vallfogona. En aquesta ruta, d’uns set quilòmetres, que es poden fer a peu o amb bicicleta, es travessen belles extensions de conreu i de garrigues.

Voltants

- L’església parroquial de Sant Miquel de Forès.
- Les vistes de l’Urgell i dels Pirineus des de la Pobla de Ferran, a Passanant.
- El recinte medieval de Santa Coloma de Queralt.
- Realitzar l'itinerari per l’alta Vall del Corb.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vallfogona de Riucorb
  • Vallfogona de Riucorb

  • Costa Daurada

  • Vallfogona de Riucorb
  • Vallfogona de Riucorb

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya