Vallbona de les Monges

Guia de Municipis

El monestir de Santa Maria és la raó de l’existència del poble de Vallbona de les Monges. Es tracta d’una vila majoritàriament dedicada a l’agricultura de secà i a la ramaderia porcina i bovina, que duplica i fins triplica els seus 200 habitants en èpoques d’estiueig, a causa de les nombroses segones residències.

El vi i l’oli són els productes que s’hi comercialitzen amb més èxit, gràcies a sengles cooperatives. El paisatge del terme municipal, on s’inscriuen també l’entitat municipal descentralitzada de Rocallaura i la població de Montblanquet, està format per boscos de pins i garrigues, alternades amb conreus situats a les fondalades i les terrasses dels costers.Imprescindibles

- Visitar el monestir de Santa Maria de Vallbona.
- Tastar el vi amb Denominació d’Origen Costers del Segre.
- Tastar l'intens sabor de l’oli d'oliva amb Denominació d’Origen Garrigues que s’elabora al municipi.

Suggeriments

  • Comarca: Urgell
  • Província: Lleida
  • Localitat: Montblanquet, Vallbona de les Monges, Rocallaura
  • Extensió: 34
  • Habitants: 253

Situació geogràfica

Vallbona de les Monges és un municipi de la comarca de l’Urgell, al centre de Catalunya, est de Lleida i oest de Barcelona. Lligat geogràficament i paisatgísticament a la Baixa Segarra, ocupa els vessants septentrionals de la serra del Tallat (amb alçàries properes als 700 metres) i comprèn la capçalera de la riera de Maldanell del riu Corb.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb tendència continental. La màxima estacional és a la tardor, mentre que els estius hi són calorosos i els hiverns freds, totes dues estacions amb escassa pluviositat.

Activitats econòmiques

A part del turisme, l’activitat més important i tradicional del municipi és l’agricultura de secà, principalment cereals, oliveres, vinya i ametllers. Es fabrica vi amb Denominació d’Origen Costers del Segre. La ramaderia, porcina i ovina, complementa l’economia del territori.

Ha esdevingut indret d’estiueig i es troba englobat en la ruta dels Reials Monestirs de Catalunya, per aquest motiu, el sector serveis hagi adquirit molta importància com a motor econòmic per al municipi.

Història

La població de Vallbona de les Monges es va crear i va créixer al voltant del monestir de Santa Maria a partir del 1573. Quatre-cents anys després de la fundació del cenobi, el Concili de Trento va prohibir que els monestirs de monges estiguessin en zones despoblades i aquell indret al peu de la serra del Tallat, a la vall del riu Maldanell, va començar a poblar-se.

De fet, els pobladors de Vallbona de les Monges van arribar del poble veí de Montesquiu, que va ser abandonat completament. D’aquella antiga vila no en queden més que quatre pedres, ja que les restes del castell i l’església van ser desmuntades al segle XIX per construir-hi la nova parròquia.

Què veure-hi

El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya. Hi destaquen l’església de Santa Maria, el claustre, la sala capitular i la capella de la Mare de Déu del Claustre.

A més del monestir, el poble disposa de diversos elements d’interès, com l’església parroquial de Santa Maria, edifici del segle XVIII bastit en estil neoclàssic a base de carreus de pedra provinents del poble abandonat de Montesquiu.

També hi destaca una creu de terme barroca del segle XVII, situada a l’entrada, així com el molí de la Vinya del carrer Major i la font de la plaça del Monestir (segle XIX), obra neoclàssica de Ramon i Josep Jover, de 6,5 metres d’alçada i vuit raigs.

Què fer-hi

Vallbona de les Monges és una de les etapes principals de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya, una iniciativa de promoció turística intercomarcal que va néixer a partir dels tres monestirs cistercencs de PobletSantes Creus i Vallbona de les Monges. Aquesta ruta, que es pot fer a peu, amb cotxe, amb bicicleta o a cavall, permet descobrir els paisatges rurals d’una zona poc massificada pel turisme.

L’oli d’oliva i el vi són els productes gastronòmics més característics de Vallbona de les Monges. Dues cooperatives se n’encarreguen de la comercialització. El vi es troba emparat per la Denominació d’Origen Costers del Segre i és possible tastar-lo al celler cooperatiu l’Olivera, que elabora vins blancs de gran qualitat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vallbona de les Monges
  • Vallbona de les Monges

  • Vallbona de les Monges
  • Vallbona de les Monges

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya