Vall de Cardós

Guia de Municipis

Natura immersa en un paisatge d'alta muntanya, a cops verge, i saltejada amb encantadors poblets tradicionals pirinencs són els elements que conformen el municipi de Vall de Cardós. El terme pren el nom sencer de la vall pirinenca a la qual dóna entrada, a través d'un estret pas del riu Noguera de Cardós.

Bona part del terme es troba inclòs en el Parc Natural de l'Alt Pirineu i ofereix belles estampes d'un aïllament acusat, com la zona del circ de Campirme, amb els seus llacs, o tot el Vallat d'Estaon. El riu Noguera de Cardós és la columna vertebral del municipi.

El romànic ha deixat a Ribera de Cardós, cap del municipi, un bell exemple en l'església de Santa Maria, així com el majestuós pont de Cassibrós.Imprescindibles

- Visitar l'església romànica de Santa Maria de Ribera de Cardós.
- Passejar pels tradicionals nuclis pirinencs del terme.
- Contemplar el pont de Cassibrós sobre la Noguera de Cardós.
- Practicar el senderisme pel Vallat d'Estaon.

Suggeriments

  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Província: Lleida
  • Localitat: Ainet de Cardós, Anàs, Bonestarre, Cassibrós, Estaon, Lladrós, Ribera de Cardós, Surri
  • Extensió: 56
  • Habitants: 406

Situació geogràfica

La Vall de Cardós és un municipi de muntanya pirinenc del nordest de Lleida. El municipi se situa al sector més baix de la vall de Cardós, a banda i banda de les serralades pirinenques. Les serres d'Aurati (2.021 metres d’altitud) i de Niarte (2.084 metres d’altitud) separen respectivament el terme de la vall d'Àneu, a l'oest, i de la vall Ferrera, a l'est. El municipi omprèn també la vall de la ribera d'Estaon, que neix als estanys de Campirme (a la serra de Camprime, que té 2.633 metres d’altitud) i aflueix per la dreta a la Noguera de Cardós. El municipi és travessat de nord a sud per la Noguera de Cardós.

Clima

El clima és d’alta muntanya, amb un efecte notable d’ombra pluviomètrica. L’hivern és extremadament fred i amb precipitacions en forma de neu. L’estiu és suau i relativament humit, i comença al final de maig. Les nits tenen temperatures fresques.

Activitats econòmiques

El sector serveis i turisme destaquen entre les activitats econòmiques del municipi. No obstant, l'activitat tradicional agrària es manté, així com la indústria de la fusta.

Història

La primera vegada que la Vall de Cardós (concretament, les seves parròquies) apareix documentada és a l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, l’any 839. Durant l’edat mitjana, tot el territori de la vall figurava entre les possessions dels comtes d’Urgell i, posteriorment, del comtat de Pallars Sobirà.

A finals del segle XV, amb l’extinció de la nissaga dels comtes de Pallars, les seves possessions van passar als nous marquesos de Pallars, els ducs de Cardona. Per via hereditària, tot el territori va anar a parar als ducs de Medinaceli, que el van conservar fins a la fi de l’antic règim.

Durant el segle XIX, cadascun dels nuclis que conformen el municipi van tenir ajuntament propi, cosa que va canviar a principis del segle XX. L’any 1972 es va conformar l’actual terme de Vall de Cardós a partir de la unió dels municipis de Ribera de Cardós i Estaon.

Què veure-hi

L'atractiu patrimonial més important del municipi és la tradicional configuració arquitectònica dels nuclis. Els vestigis més destacats són els que es conserven d'estil romànic i, en especial, l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós. Es tracta d'un edifici del segle XII que compta amb un esvelt campanar de planta quadrada de tres pisos amb decoració llombarda.

El romànic ha deixat també un altre vestigi de gran interès en la forma del pont de Cassibrós. Es tracta d'una construcció de pedra amb una gran arcada sobre la Noguera de Cardós.

D'una època sensiblement posterior és la creu de terme (segle XV), que actualment està situada en una placeta propera a la carretera, al centre de la vila de Ribera de Cardós. Aquesta creu era originàriament al forat de Cardós, punt d'entrada de la vall.

Des del punt de vista cultural, Ribera de Cardós disposa d'una sala d'exposicions on es pot veure (amb concertació prèvia) una mostra permanent d'arquitectura en miniatura, que representa els edificis tradicionals i que està realitzada amb la pedra, la fusta i la pissarra pròpies del país.

Què fer-hi

Descobrir els racons de gran bellesa natural que amaga el terme és una activitat força agraïda. Bona part del municipi es troba inclòs dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Probablement, la zona més verge de Vall de Cardós és l'anomenat Vallat d'Estaon, una estreta vall que s'estén cap al nord des del nucli d'Estaon fins al circ de Campirme. Aquest darrer indret compta amb l'atractiu afegit dels estanys de Soliguera, Finestres i Campirme, així com dels cims més elevats del terme: el Campirme (2.633 metres), el turó de Vialada (2.561 metres) i el Penyes Negres (2.436 metres).

No cal dir que el senderisme és l'activitat per excel·lència a Vall de Cardós, tant al Vallat d'Estaon com al bosc de Cassibrós (a llevant del terme) i al llarg de tota la riba de la Noguera de Cardós.

Una excursió relativament senzilla uneix la majoria de nuclis del terme: Ribera de Cardós, Bonestarre, Anàs, Estaon, Anàs, Surri i altra vegada Ribera de Cardós. Un altre itinerari destacable és el GR11 o Sender dels Pirineus, que passa pel municipi recorrent part del Vallat d'Estaon fins al nucli homònim, abans de desviar-se cap a l'oest per la serra Plana.

Una activitat a l'aire lliure que també es pot practicar a Vall de Cardós és la pesca. Tot el curs de la Noguera de Cardós és apte per a la captura de truites. L'Associació de Pesca Cardós Tírvia en gestiona els permisos.

Voltants

- Les estacions d'esquí alpí de Tavascan, Espot Esquí i Port-Ainé.
- L'estació d'esquí de fons de Virós-Vall Ferrera, a Alins.
- Llavorsí.
- El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
- Sort.
- L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu.
- Les restes del castell de València, al municipi d'Alt Àneu.
- L'església de Santa Maria d'Àneu i Sant Pere del Burgal, a la Guingueta d'Àneu.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vall de Cardós
  • Vall de Cardós

  • Pirineus

  • Vall de Cardós
  • Vall de Cardós

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya