Ulldemolins

Guia de Municipis

Ulldemolins és el municipi més septentrional del Priorat. Disposa d'un riquíssim patrimoni natural, ja que bona part del terme forma part del Parc Natural de la Serra del Montsant.

A més, ofereix una gran riquesa cultural, gràcies a les seves diverses ermites. En destaquen la de Sant Antoni i Santa Bàrbara, la de Sant Bartomeu de Fraguerau i la de Santa Magdalena. Entre les joies naturals, cal esmentar el congost de Fraguerau i el Saüquer de Fontalba.Imprescindibles

- Recórrer els paratges del Parc Natural de la Serra del Montsant, com el congost de Fraguerau o el Saüquer de Fontalba.
- Tastar la truita amb suc
- Visitar alguna de les ermites del terme, com les de Sant Bartomeu, Sant Antoni i Santa Bàrbara, o Santa Magdalena.

Suggeriments

  • Comarca: Priorat
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Ulldemolins
  • Extensió: 38
  • Habitants: 434

Situació geogràfica

Ulldemolins és un municipi al nord de la comarca del Priorat, al nordoest de Tarragona i sudoest de Barcelona. Es troba situat en un territori molt accidentat amb abundància de balmes i cingleres, a la vall del riu de Montsant o riu d'Ulldemolins, entre el massís del Montsant i la serra de la Llena.

Clima

El clima és de muntanya mitjana, amb una lleugera tendència continental. Les pluges hi són protagonistes a la tardor, i al seu curt i fresc estiu. Les característiques essencials del clima es deuen, en gran part, al relatiu aïllament que té respecte les influències de la Mediterrània. Els hiverns són força freds, amb glaçades a les valls i neu a les muntanyes més elevades. Els vents i corrents freds del nord resten obstaculitzats per la presència de les muntanyes de Prades i la serra del Montsant.

Activitats econòmiques

És ressenyable a l´economia del municipi l’agricultura especialitzada en cultius d´ametllers, oliveres i vinya. Les activitats derivades de l’agricultura (producció d´oli, fruita seca i vi) i la cria d’aviram són també importants.

El turisme, però, cada cop és més rellevant: turisme rural, esports d´aventura i excursionisme.

Història

Tot i els vestigis de diversos poblaments prehistòrics per les nombroses balmes i coves que hi ha al municipi, l’origen d’Ulldemolins és sarraí, sota els dominis del valí de Siurana.

Amb la reconquesta, el nucli va passar a mans del comtat de Prades, tot i que la cartoixa d’Escaladei també va exercir el domini sobre importants propietats i ermites.

L’episodi més destacat és el retir de fra Guerau, prior d’Escaladei, a l’ermita de Sant Bartomeu. Ha estat font de llegendes al voltant d’un dels indrets més bucòlics de la serra del Montsant, el congost de Fraguerau.

Què veure-hi

Les ermites disseminades pel terme d’Ulldemolins són els indrets d'interès històric i arquitectònic més destacats del municipi, encapçalades per la de Sant Bartomeu de Fraguerau (segles XII-XIII).

Aquest petit temple romànic, d’una sola nau i campanar, està vinculat a la trajectòria d’un personatge a cavall entre la història i la llegenda, el prior d’Escaladei fra Guerau. El monestir de Bonrepòs, fins al segle XV, i la cartoixa d’Escaladei, fins al 1835, en van tenir la propietat.

També destaquen l’ermita renaixentista de Santa Magdalena (segle XVI), coneguda com la catedral del Montsant, amb una cripta excavada a la roca, i l’ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara, de formes irregulars, que va ser dedicada en un primer moment a la santa i posteriorment (1550) a sant Antoni de Pàdua.

Pel que fa al nucli d’Ulldemolins, cal destacar l’església parroquial de Sant Jaume (segle XVI), d’estil renaixentista, i el santuari de la Mare de Déu del Loreto (segle XVIII), amb mostres de pintures d’estil bizantí a l’interior.

Què fer-hi

La riquesa natural i paisatgística d’Ulldemolins, amb el Parc Natural de la Serra del Montsant com a principal reclam, ofereix un gran ventall de possibilitats per al senderisme.

Una oferta que permet recórrer els camins marcats que ens descobreixen indrets com l’espectacular congost de Fraguerau, el monumental Saüquer de Fontalba o el Pi de la Carabasseta, entre d’altres.

També podem enfilar un sender que recorre les ermites del Montsant i que va des d’Ulldemolins fins a Cornudella de Montsant, tot passant per les ermites de Sant Antoni i Santa Bàrbara, Sant Bartomeu, Santa Magdalena, Mare de Déu de Montsant, Sant Joan del Codolar i Sant Joan Petit.

Cada segon diumenge del mes de març, Ulldemolins celebra la Diada de la Truita amb Suc, un dels plats més típics del Priorat, originari d’aquesta població. Consisteix en una truita d’espinacs i una salsa en què els fesols i les ametlles torrades són ingredients indispensables.

Voltants

- Muntanyes de Prades.
- Siurana de Prades.
- Monestir de Poblet.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ulldemolins
  • Ulldemolins

  • Costa Daurada

  • Ulldemolins
  • Ulldemolins

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya