Transcatalunya: Sort – la Seu d’Urgell

Ruta TransCatalunya - Etapa 10. Etapa amb fort desnivell inicial per una carretera asfaltada, que travessa el port del Cantó i la serra Seca i després baixa cap a la Seu d'Urgell.

La sortida des del pont de la carretera del port del Cantó (N-260) es fa pel camí de passeig que trobem després del pont i per dins del polígon industrial de Sort. Aquest camí ens porta paral·lels al riu en direcció sud cap a l'hostal Nou.

Travessem la riera i prenem la carretera asfaltada (LV5131) a l'esquerra, a la dreta ens queda el pont sobre el Noguera Pallaresa. A pocs metres, i sempre per l'asfalt, comencem a guanyar desnivell, deixem el desviament a Tornafort i continuem pujant en direcció a Puiforniu. A partir de Puiforniu, la carretera planeja i poc després baixa cap a Soriguera. Recuperem forces en aquest tram per afrontar les rampes més dures just abans d'arribar a Soriguera, i després fins a la carretera del port del Cantó (N260).

Agafem aquesta carretera i continuem pujant. Després de dos revolts força tancats, a l'esquerra podem visitar el poblat medieval de Santa Creu i gaudir d'impressionants vistes dels Pirineus.

Aproximadament dos quilòmetres més amunt arribem a la població de Rubió, on trobem una pista a l'esquerra. L'agafem i anem guanyant desnivell fins a arribar al refugi forestal de Rubió, dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Circularem propers al barranc de les Comes de Rubió, per dins els boscos amb abundant vegetació clàssica d'aquesta altitud. Passat el refugi ens desviarem a la nostra dreta cap al coll, on prendrem el camí de Roca Senyada. Aquest tram coincideix amb la ruta negra número 57 del Centre BTT de La Seu - L'Alt Urgell. Planejarem uns quants metres per iniciar el descens, en alguns punts força complicat, cap el refugi Xalet de la Basseta, a l'estació d'esquí de fons de Sant Joan de l'Erm. Des d'aquí prenem la pista, primer planera, que arriba al coll en baixada (carretera de Sant Joan de l'Erm al coll de Leix). Aquesta pista coincideix amb la ruta negra número 43 del centre BTT La Seu - Alt Urgell fins a l'altura de Vilamitjana. Encara que coincidim en la part de baixada, la sortida és des de la Seu d'Urgell, i recorre les parts més altes del nord de l'Urgellet.

Un cop al coll, pugem uns quants metres per la pista (carretera de Coll de Jou a Coll de Leix), des d'on iniciem de nou el descens. Cal anar amb precaució perquè, tot i que la pista està en bon estat, els pendents són forts, continuats i força relliscosos. A més de les possibles caigudes, els frens i els braços patiran de valent. Durant la baixada, podem parar i recuperar-nos parant per gaudir de les vistes de la serra del Cadí i la vall del riu Segre.

Després de la part amb més pendent del descens, ens trobarem la carretera asfaltada de Vilamitjana, població que veurem a l'esquerra. L'agafem fins a passar un revolt de cent vuitanta graus, i pocs metres després prenem una pista a la dreta, amb força vegetació lateral, cosa que en alguns punts estreny l'amplada útil. Continuem baixant per pendents suaus fins que els arbres desapareixen i la pista comença a ser força transitada, passem pel costat d'una explotació ramadera i arribem a la carretera del port del Cantó (N-260). L'agafem de baixada, amb atenció al trànsit, fins a la població d'Adrall, on prenem la carretera en direcció a El Pla de Sant Tirs (C-14) durant pocs metres, fins just passat el pont del riu Segre i davant de la central elèctrica, on hem de desviar-nos a l'esquerra en direcció a Arfa. Aquest és un dels punts més perillosos de tota l'etapa pel que fa al trànsit, perquè circularem per una via molt important, on caldrà fer un gir a l'esquerra. És preferible aturar-se a la vorera i comprovar que no circulen cotxes abans de travessar.

La pista fins a Arfa és de terra i en alguns punts amb grans bassals d'aigua. A Arfa comença l'asfalt, que seguirem paral·lels al riu Segre, fins a trobar el pont següent sobre el riu, que travessarem. Prendrem el carrer de la dreta, on trobarem el punt d'acolliment del centre BTT d'Alt Urgell, situat al parc olímpic del Segre, el punt final de l'etapa.

 • Classificació de la ruta: Natura, Turisme actiu
 • Mitjà de locomoció: BTT
 • Nivell de dificultat: Experimentats
 • Distància del recorregut: 64 km
 • Durada: 7 h
 • Desnivell positiu (m): 2512
 • Desnivell negatiu: 2494
 • Època de visites: Tot l'any
 • Oficines de turisme: Sort, La Seu d'Urgell
 • Província: Lleida
 • Comarca: Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà
 • Punts d'interès: Port del Cantó, Parc Natural de l'Alt Pirineu, Barranc des Comes de Rubió, Serra del Cadí
 • Cobertura GSM: Parcial
 • Consells: On es pot dormir? A més de l'oferta de la població de La Seu d'Urgell, també trobem, encara que molt propers a la sortida de l'etapa, el refugi forestal de Rubió i el refugi Xalet de la Basseta, a l'estació d'esquí de Sant Joan de l'Erm.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Transcatalunya: Sort – la Seu d’Urgell
 • Transcatalunya: Sort – la Seu d’Urgell

 • Paisatges Barcelona

 • Transcatalunya: Sort – la Seu d’Urgell
 • Transcatalunya: Sort – la Seu d’Urgell

 • Paisatges Barcelona