Transcatalunya: Sant Hilari Sacalm – Santa Susanna

Interessant i amè tram de la ruta de llarg recorregut Transcatalunya, que surt del Centre BTT de la Selva de Sant Hilari Sacalm i, després de passar per Hostalric, finalitza al Centre BTT de Santa Susanna-Montnegre.

Tram de la ruta de llarg recorregut Transcatalunya.

La sortida des del punt d'acolliment del Centre BTT La Selva de Sant Hilari Sacalm es realitza en direcció sud pel carrer principal i creua tota la població fins a trobar la carretera de Santa Coloma de Farners (GI-551). A la sortida de la població, a la nostra esquerra, podem visitar (desviant-nos del recorregut) l'ermita del Nen Jesús de Praga.

Tornem a la carretera, on després d'un quilòmetre i mig trobarem a la nostra dreta el desviament cap a Joanet. La baixada és força divertida, però cal estar atents amb el terreny saulonenc i molt lliscant característic de la zona. Des de Joanet prendrem la pista més planera, però amb alguna pujada forta i curta, per arribar al collet del Raurell. Després del coll, per la serra del Malhivern, anirem perdent desnivell fins a l'ermita de Sant Segimon del Bosc, on a l'esquerra agafarem la carretera asfaltada fins a Sant Feliu de Buixalleu. Tot aquest tram recorre una de les zones forestals importants i frondoses del Montseny, amb una gran varietat d'arbres característics d'aquests indrets. Cal estar atents a no equivocar-nos de camí, ja que a causa de les tales controlades d'arbres hi ha una gran quantitat de pistes, moltes sense sortida.

Des de Sant Feliu de Buixalleu seguirem la pista de baixada cap a Hostalric, tenint precaució amb la velocitat i els possibles cotxes que ens podem trobar en sentit contrari en el primer tram. El segon tram per la serra del Terme Gros és carener i molt més planer fins que ja divisem Hostalric, baixant ràpidament fins a trobar la via del tren d'alta velocitat, que ens obliga a buscar el pas soterrat.

Un cop travessada la via, agafarem la carretera que ens porta a la plaça a una de les entrades al poble murallat. Seguirem baixant per la carretera fins a la rotonda i el pont sobre el riu Tordera, per on creuarem. Just passat el riu agafem la carretera (BV-5122) cap a Tordera. Després de pocs metres, entrem al polígon i prenem el camí planer i paral·lel al riu fins a passar per sota l'autopista.

Ens desviem cap a Fogars de la Selva. Des d'aquí, vorejant urbanitzacions i el polígon industrial, arribarem de nou a la carretera de Tordera, que travessarem. Ens aproparem a aquesta població.

Després d'aquest tram planer, on haurem recuperat forces, començarem la pujada cap a Sant Miquel de Vallmanya: primer per carrers asfaltats i després seguint una pista que, amb una forta pujada final, ens portarà a la mateixa ermita. A partir d'aquest punt, fem alguns puja i baixa fins al creuament de Quatre Camins. Allà prendrem la pista planera camí de Terra Roja en direcció a Santa Susanna. Després d'aproximadament dos quilòmetres, ens desviarem a la nostra esquerra i començarem el descens cap a la riera de Santa Susanna, on a l'esquerra trobarem el punt d'acolliment del Centre BTT de Santa Susanna - Montnegre i el final d'etapa. Cal tenir precaució en aquest últim descens amb el més que possible trànsit de cotxes i la velocitat que puguem agafar.

Des del punt d'acolliment, i si volem gaudir d'un bon bany al mar (segons l'època), tan sols hem de seguir la riera, travessar la població i la via del tren per trobar-nos la platja.

 • Classificació de la ruta: Natura, Turisme actiu
 • Mitjà de locomoció: BTT
 • Nivell de dificultat: Experimentats
 • Distància del recorregut: 59
 • Durada: 6h
 • Desnivell positiu (m): 1100
 • Època de visites: Tot l'any
 • Província: Barcelona, Girona
 • Comarca: Maresme, Selva
 • Punts d'interès: Museu de les Guilleries a Sant Hilari Sacalm, ermita del Nen Jesús de Praga a Arbúcies, ermita de Sant Segimon del Bosc de Sant Feliu de Buixalleu, muralles i castell d'Hostalric, església de Valmanya, platja de Santa Susanna.
 • Senyalització: No
 • Cobertura GSM: Parcial
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Transcatalunya: Sant Hilari Sacalm – Santa Susanna
 • Transcatalunya: Sant Hilari Sacalm – Santa Susanna

 • Costa Brava

 • Transcatalunya: Sant Hilari Sacalm – Santa Susanna
 • Transcatalunya: Sant Hilari Sacalm – Santa Susanna

 • Costa Brava