Tossa de Mar

Guia de Municipis
Tossa és dins l'espai natural del massís de les Cadiretes, valuós per la convivència de flora mediterrània i atlàntica i ideal per fer-hi passejades o rutes amb bicicleta de muntanya, tot passant per vestigis megalítics.

Les platges que voregen la vila a nord i sud són excel·lents, algunes per la qualitat dels serveis que ofereixen i altres per l'entorn quasi virginal. El patrimoni del municipi comprèn empremtes romanes, records modernistes i aires de la bohèmia artística de les avantguardes.

La diva de Hollywood Ava Gardner va trepitjar la sorra granulosa de la platja Gran el 1950 per rodar el film Pandora i l'holandès errant. Per als mitòmans del cinema això deu ser motiu suficient per descobrir la vila.

Imprescindibles

- Gaudir de les platges típiques de la Costa Brava i les activitats nàutiques.
- Pujar per la muralla medieval.
- Visitar el Museu Municipal.
- Veure la vil·la romana dels Ametllers.
- Tastar el cimitomba.

Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Martossa, Salionç, Sant Grau, Santa Maria de Llorell, Tossa de Mar, Canyelles
  • Extensió: 38
  • Habitants: 5952
Es troba adherit a: Viles Marineres
Es troba adherit a: Viles Marineres

Situació geogràfica

Tossa de Mar és un municipi que es troba situat a l’est del sector coster de la Selva, al nordest de Barcelona i al sud-est de Girona. Marcadament accidentat per la serralada Litoral, que arriba fins a la Mediterrània per donar un paisatge rocós de penya-segats i petites cales, característic de la Costa Brava. El paratge natural del massís de les Cadiretes ocupa bona part de rerepaís i territori escarpat i solcat per rieres com la de Tossa o la de Can Semada. El puig de les Cadiretes, amb 512 metres d´alçada, és la cota màxima del municipi. El litoral està format per diferents cales generades per torrents i rierols que van des de la cala de Vallpresona, al nord (Sant Feliu de Guíxols) fins a la cala Morisca, al sud al límit del municipi veí de Lloret de Mar.

Clima

El clima és mediterrani humit i temperat. Aquesta climatologia, que dins de l’àmbit mediterrani és més aviat excepcional, resulta molt favorable per a la vida vegetal. Aquest territori queda protegit per la serralada pirinenca de les masses d’aire que vénen del nord i provoquen grans gelades a l’hivern. Durant els mesos d’estiu acostuma a ploure-hi sovint i això fa que aquests no siguin massa eixuts, de totes maneres es dóna una alternança d’estius més plujosos amb altres que no ho són tant.

Activitats econòmiques

El turisme internacional i nacional i la segona residència fa que la població del municipi es multipliqui durant els mesos d´estiu. El sector serveis és, amb diferència, el principal sector econòmic.

Història

Tossa de Mar ha estat poblada des del paleolític. Els romans van triar aquest enclavament privilegiat de la Costa Brava per emplaçar la seva Turissa: una badia natural on la Mediterrània entra suaument entre dos turons. L’herència d’aquesta presència romana és la vil·la dels Ametllers, al nucli urbà.

La vila vella es configurà durant l’edat mitjana com un establiment fortificat, l’únic d’aquestes característiques que es conserva al litoral català. El recinte emmurallat va ser edificat entre els segles XII i XIV per protegir la població de les amenaces de la pirateria.

El lloc ja apareix documentat l’any 966, quan el comte Miró de Barcelona va donar aquestes possessions al monestir de Ripoll, que gestionà la construcció del castell l’any 1187.

Durant el segle XVIII, Tossa de Mar va ser un dels municipis costaners que es beneficià del tractat de lliure comerç promulgat per Carles III, que donava via lliure als comerciants que travessaven l’oceà per anar a fer fortuna a les Amèriques (els anomenats indianos).

Actualment, la població manté viu el seu caire mariner i potencia el caràcter de residència estiuenca privilegiada que adquirí ja al segle XIX i consolidà a les primeres dècades del XX.

Què veure-hi

Tossa és prou petita per recórrer-la a peu i, a més, seria un pecat deixar de veure els carrerons costeruts als quals no es pot accedir amb cotxe. Al nucli urbà, entremig de comerços, crida l'atenció una petita capella blanca, la de la Verge dels Socors, construïda en època de pirateria (segle XVI).

Un cop arribats a la platja Gran, es pot pujar pel camí que voreja la muralla i posa als peus del visitant tota la bellesa de la badia. De baixada per l'altra banda, primer apareixerà el Museu Municipal (on observar els mosaics romans de la vil·la dels Ametllers i el quadre de Marc Chagall El violinista celest, de 1934) i una caleta envoltada de roca, es Codolar.

Tornant cap al centre de la vila arran de mar, al bell mig del passeig se situa la casa Sans, l'edifici modernista dissenyat per Antoni de Falguera el 1906 per encàrrec de Joan Sans, un indiano enriquit a Colòmbia amb el comerç del suro, i que ara allotja l'hotel Diana. Si es continua en direcció nord, un pendent porta a la Mar Menuda, tot passant per la platja del Reig i el monument a Neptú.

Què fer-hi

Els carrers sinuosos de la vila vella s'omplen de dia i de nit d'aromes de peix, de marisc i del cimitomba, senzill i suculent plat tossenc d'origen mariner, fet de peix i vegetals. A Tossa un no sap on mirar ni què triar, de tant que hi ha i tan bo. Fins i tot les botigues de records tenen caràcter, i costa passar pels carrers sense caure en la temptació.

La meravellosa badia, la platja Gran, i les altres platges de la vila (Mar Menuda, del Reig i Es Codolar) són la principal atracció dels visitants. Hi ha qui s'estima més les platges tossenques fora del nucli urbà i tria la tranquil·litat de la virginal cala Morisca, a cinc quilòmetres cap al sud, l'activitat de Llorell, a 3,5 quilòmetres cap al sud (on es pot practicar tota mena d'esports d'aigua) o la comoditat dels serveis que ofereix la cala de Giverola, a cinc quilòmetres cap al nord, per esmentar-ne algunes.

Un altre punt interessant relacionat amb el mar és el far, que acull el Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània, on entendre millor el funcionament i la utilitat d'aquestes torres. Les excursions amb barques amb fons de vidre són una altra experiència única per als admiradors de la fauna aquàtica.

Per als amants de la cultura, la població compta amb estudis de pintors com Joaquim Hidalgo i Joan Serrabona, galeries d'art i el Museu Municipal, que mostra la intensa relació de la vila amb l'art, que es fa patent amb esdeveniments com la Fira del Dibuix i la Pintura a l'agost.

A Tossa es poden fer activitats esportives molt variades, com ara esquí aquàtic, submarinisme, bicicleta de muntanya, tennis, caiac o vela, i qui vulgui jugar al golf només ha de baixar a Lloret.

Els boscos del massís de les Cadiretes disposen de camins senyalitzats per fer a peu o amb bicicleta de muntanya, i algunes de les rutes parteixen del Parc de Sa Riera, a 800 metres de la vila i amb diferents ambients naturals.

Voltants

- La plaça d'Armes de Montllor, el mirador de Tossa.
- La torre dels Moros.
- El Puig de ses Cadiretes.
Es troba adherit a: Viles Marineres
Es troba adherit a: Viles Marineres
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Tossa de Mar
  • Tossa de Mar

  • Tossa de Mar
  • Tossa de Mar

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya