Torrelles de Foix

Guia de Municipis

Des de jaciments prehistòrics amb conjunts arqueològics únics com la Cova Dòlmen de la Masia, d'inicis de l'edat de bronze, fins a paisatges excepcionals com les Dous, amb 35 fonts, un pèlag on banyar-se i dues espectaculars cascades, formen part d'aquest cuirós municipi format per deu nuclis de població disseminats entre vinyes. L'antiga Fira Artesana, recuperada el 1991 amb el tradicional concurs de pans, ofereix al visitant una cita obligada dins el calendari festiu local.Imprescindibles

- Pujar fins al santuari de la Mare de Déu del Foix i admirar la vista panoràmica de la plana penedesenca.
- Passejar per la riera de Pontons fins al paratge de les Dous.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Cal Via, Can Coral, Can Cruset, Corral Nou, el, Cusconar, el, Pany, el, Igols, els, Berna, la, Plana de les Torres, la, Llambardes, les, Mas Bertran, Puig-vell, Torrelles de Foix, Urbanització la Montsarra
  • Extensió: 37
  • Habitants: 2406

Situació geogràfica

Torrelles de Foix és un municipi prelitoral al nordest de l’Alt Penedès i a l’oest de Barcelona. El riu Foix (al nord) i el seu afluent, la riera de Pontons (al sud) travessen el municipi. Al nord, tanquen el municipi les serres de la Llacuna, de Mediona i les Baltanes.

Clima

La seva climatologia és suau, gràcies a la serralada Prelitoral, que protegeix la comarca dels efectes d’una climatologia continental més rigorosa, però sobretot gràcies a la influència del Mediterrani, que arriba a la comarca per la limitada altura de les muntanyes de la serralada Litoral.

Activitats econòmiques

L’agricultura de secà (vinya i olivera) és el recurs econòmic més important del municipi. En menor mesura, hi ha ametllers i cereals. La ramaderia (porcina i ovina) i l’avicultura complementen l’activitat agrícola del municipi.

El sector industrial i de serveis (turisme rural) cada cop té més importància.

Història

L’antic castell de Foix, documentat des del 1067 i situat al mateix indret enlairat que avui ocupa el santuari de la Mare de Déu de Foix, és l’origen del terme de Torroelles.

La població, que surt esmentada per primera vegada el 1185, depenia del castell, que va pertànyer en un primer moment al conseller de Ramon Berenguer IV, Bernat Marcús, i posteriorment a Guillem de Bell-lloc, Guillem de la Granada i Guillem de Tarragona.

La família Cervelló va conservar el castell durant més de 80 anys, entre els segles XIII i XIV. Més endavant, va passar a mans de la Corona, que el 1388 va vendre’l a Bernat de Pinós.

El segle XVI va arribar amb la nissaga dels Peguera com a propietària del castell. La família el va mantenir fins al 1881, quan Maria Manuela de Peguera i Pedrolo va morir soltera i va cedir el seu patrimoni a les salesianes.

Què veure-hi

El monument més conegut de Torrelles de Foix és el santuari de la Mare de Déu del Foix, patrona del Penedès, que està situat en un turó des del qual es té una vista privilegiada de la plana penedesenca.

Fent un passeig pel nucli urbà es poden observar diversos edificis destacats, com l’església de Sant Genís i l'antiga capella del Roser (actualment l'Oficina de Turisme), a més de l’entramat de carrerons que configuren el nucli antic.

Altres indrets interessants del terme municipal són els pèlags de les valls de Foix, al barri de Cal Via, i la capella de Santa Maria de Foix, al barri del Cusconar.

Què fer-hi

Un dels atractius principals del municipi és l’entorn natural de les Dous, una font amb 35 brocs envoltada per l’engorjat de la riera de Pontons. Recentment s’hi ha instal·lat una zona d’esbarjo molt concorreguda durant l’estiu, que inclou aparcament, piscina, bar, taules i un parc infantil. S’hi pot arribar amb cotxe o bé a peu, seguint la pista de la riera i de les fonts que es van trobant abans d’arribar-hi: la font Fresca, la font de l’Omeda i la font d’en Covens.

L’últim cap de setmana d’octubre, Torrelles de Foix celebra una fira artesana força interessant que coincideix amb una mostra de maquinària agrícola i de cotxes.

Voltants

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torrelles de Foix
  • Torrelles de Foix

  • Torrelles de Foix
  • Torrelles de Foix

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya