Torrefeta i Florejacs

Guia de Municipis

En terra de castells i fortaleses, de llegendes i d’un passat medieval encara ben visible, s’erigeix aquest petit municipi.

Torrefeta i Florejacs fins fa pocs anys corresponia a dos municipis diferents: el de Torrefeta, d’una banda, i el de Florejacs, de l'altra. Avui està format per Bellveí, Florejacs, Castellmejà, Gra, Granollers, el Llor, la Morana, Palou, Riber, Sant Martí de la Morana, Sedó, Selvanera i Torrefeta.

El castell de Castellmejà i la fira medieval en honor a la Dama de les Flors, que s’hi celebra a l’abril, reflecteixen a la perfecció el ric passat i el present d’una vila marcada per la història.



Imprescindibles

- Participar a la fira medieval i gaudir de les activitats per a tota la família que s’hi duen a terme a l’abril.
- Visitar algun dels castells i fortaleses, com el de Castellmejà o el de Florejacs, per entendre el que va ser un passat marcat per les guerres i la defensa del territori.

Suggeriments

  • Comarca: Segarra
  • Província: Lleida
  • Localitat: Bellveí, Castellmeià, Far, el, Llor, el, Florejacs, Gra, Granollers, Morana, la, Cases de la Serra, les, Palou, Riber, Sant Martí de la Morana, Sedó, Selvanera, Torrefeta, Torrefeta i Florejacs
  • Extensió: 89
  • Habitants: 617

Situació geogràfica

Torrefeta i Florejacs és un municipi septentrional de la comarca de la Segarra, situat a la vall mitjana del riu Sió que travessa el terme d’est a oest. La seva orografia és principalment plana, amb petits turons trencats per barrancs i torrents com ara l’Oró i el Pasarell. El tossal de Sant Cristòfol, amb més de 500 metres, és l’elevació principal del municipi.

Clima

El clima és de tipus mediterrani de terra baixa, amb tendència continental, amb baixes temperatures a l’hivern i moderades a l’estiu. Les precipitacions són escasses i s’hi produeix una considerable sequera a l’estiu, accentuada per la nul·la entrada de vents humits a la comarca.

La primavera és l’època de l’any en què plou més. Les boires són freqüents de l’octubre a l’abril. Els vents que sovintegen a la comarca són el de ponent o vent serè (fort i sec) i el de llevant o marinada (humit).

Activitats econòmiques

L’agricultura que predomina al municipi és la de secà: ametllers i, en menor grau, l’olivera i conreus de cereals (ordi). La de regadiu és minoritària i es limita a farratges, patates, llegums i hortalisses. La ramaderia porcina, bovina i l’avicultura complementen l’economia.

El turisme rural i cultural anima cada cop més el sector serveis.

Història

Al segle XI la comarca era terra de frontera. Mentre va durar la conquesta del territori musulmà, molts dels llocs que es van anar poblant es van formar a l'aixopluc d'un castell.

El municipi, el cap del qual és Torrefeta, inclou antics pobles i termes, com Florejacs, que va ser agregat el 1972 i que ja és esmentat l’any 1083. El castell està documentat des del segle XII.

L’agricultura de secà és la base de l’economia, tot i que s’hi pot trobar també conreu de cereals o cria de bestiar. En els darrers anys, el nombre d’habitants ha anat disminuint considerablement a causa de l’emigració.

Què veure-hi

El poble de Gra té un nucli amb carrers i cases antigues. A la banda de llevant hi ha l'església parroquial de Sant Salvador, que conserva un absis de la primitiva construcció romànica, però la resta va ser reedificada al segle XVIII. Presideix la llinda de l'entrada un gran emblema heràldic.

El poble de Riber està situat a la dreta del riu Sió. Destaca el casal senyorial de Can Solsona, adossada a l'església de Santa Anna, de construcció relativament moderna.

El poble de Sedó està situat en un petit turó al marge dret del torrent de Passerell, afluent del Sió a ponent de la vila de Guissona. Documentat des del segle XI, Sedó és el poble més gran del terme. L'església parroquial de Sant Donat conserva una bona part de l'estructura i la portalada de l'època del gòtic tardà. Més al nord, a la carena, hi ha l'ermita de Santesmasses.

A Bellveí encara s’hi conserven alguns racons típics. El castell que presidia el poble va ser transformat en habitatge. La casa senyorial actual té l'estructura d'un gran casal, amb finestral de tipus renaixentista i un pati central que comunica els diversos apartaments amb portalades de grans dovelles. A la llinda del portal hi ha un escut d'armes.

Una curiositat forma part de la seva història: crida l'atenció, de l'edifici, un detall marí en terra de secà, i és que per acabar el castell van posar-hi el costellam d'una balena, que amb els seus tres metres encara aguanta avui dia. Acompanyant el poble hi ha l'església parroquial de Sant Jaume de Bellveí, al centre. Aquest nom apareix documentat ja el 1046.

El poble de Florejacs es troba a la part de ponent del terme, al voltant del castell, que destaca per la torre, de base quadrada. Datat des de l'any 1099, l'estructura del primitiu castell medieval pràcticament no s'ha conservat, ja que al segle XVI es reformà i es convertí en un casal senyorial, que conserva elements medievals i una torre de defensa. L’interior és un veritable museu amb el celler, el calabós, la sala de col·leccions, l'accés al passadís secret, la col·lecció d'armes, la sala del cardenal, l'habitació Sanllehi o el saló llarg.

Val la pena apropar-se fins al nucli urbà del Llor, format al voltant de l'antic castell, que coronava el cim, amb estrets carrerons que baixen de la fortificació i d’altres que fan la volta a la vila closa. L'església romànica de Sant Julià de Llor, que destaca per l’absis, és fora dels murs de la vila closa i es formà rere l'antic castell. Les reformes posteriors hi afegiren les capelles laterals i la nova portalada amb emblemes heràldics del poble (el llorer) i de la família Copons (copó), que va mantenir el senyoriu des del segle XIV.

El poble de Torrefeta conserva dos portals de mig punt i grans dovelles que donaven accés a la vila closa, i també altres arcades gòtiques als carrers del nucli antic. Cap a ponent hi ha l'església de Sant Amanç, amb elements barrocs i un absis semicircular a ponent. A la façana hi ha la data de 1675, any que fou posada la primera pedra.

Què fer-hi

La Fira Medieval de la Segarra, també coneguda com la Fira de la Dama de les Flors, se celebra a l’abril i ofereix espectacles de malabars i circ medieval, a més de visites comentades gratuïtes als castells de les Sitges i de Florejacs. A principi d'octubre, a Torrefeta i Florejacs, s'hi celebra un dels aplecs rurals més curiosos de la zona: el concurs de carbasses gegants.

Una proposta per als visitants és fer la ruta dels castells de la Segarra. Amb aquest recorregut es pretén donar una visió d’aquesta terra passant per pobles com Castellmejà o Florejacs i mostrar el paisatge segarrenc.

Voltants

- Guissona.- Sanaüja i les seves torres de guaita. - El castell de les Pallargues, als plans de Sió.- El monestir i església de Sant Ramon.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torrefeta i Florejacs
  • Torrefeta i Florejacs

  • Terres de Lleida

  • Torrefeta i Florejacs
  • Torrefeta i Florejacs

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya