Tona

Guia de Municipis

Malgrat no tenir riu, Tona va viure la gran revifalla econòmica entre els segles XIX i XX arran de les aigües mineromedicinals que van impulsar els primers balnearis. D'aquesta època en queden molts records. L'anomenada Ruta de l'Aigua transporta el visitant des dels primers assentaments prehistòrics fins al Modernisme per destacar, precisament, la importància de l'aigua en la història d'aquesta vila, esquitxada de grans masies disseminades pel territori i que són la prova d'un passat lligat a la terra i a la bonesa del sòl.Imprescindibles

- Visitar el castell i església de Sant Andreu.
- Gaudir dels tractaments del balneari Codina.
- Passejar pels turons.
- Visitar el jaciment iberoromà del Camp de les Lloses.

Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Tona
  • Extensió: 17
  • Habitants: 8108

Situació geogràfica

Tona està situat al nordoest de Barcelona, a l’interior, al bell mig de la plana de Vic. Limita, al nord, amb part del terme de Muntanyola i les serralades meridionals de Malla.

Clima

El clima de Tona és mediterrani, amb certa tendència continental. Les boires baixes durant més de cent dies a l’estació hivernal accentuen la fredor i perpetuen les glaçades, mentre que a l’estiu el municipi té unes temperatures força càlides, però l’aire sec fa que no es noti la xafogor que tenen les terres vora el mar.

Activitats econòmiques

Tona té un sector agrícola i ramader molt important. L’agricultura està volcada en l’obtenció del farratge i gra per fer el pinso del bestiar. El sector porcí és el més important.

També hi ha activitat industrial associada al sector tèxtil i al metall, però especialment al subsector alimentari, on es processa la carn del bestiar.

Història

El 1401 Tona era un carrer de la ciutat de Barcelona. Gràcies a aquest estatus jurídic, concedit pel rei Martí l’Humà, els habitants del poble gaudien dels mateixos privilegis que els barcelonins i passaven a estar governats pel rei abans que per cap senyor feudal. Aquesta situació va ser vigent durant més de tres segles.

La població es va convertir en lloc d’estiueig quan, el 1874, s’hi van descobrir les propietats mineromedicinals de les aigües sulfuroses i s’hi van obrir fins a quatre balnearis. Tot plegat va ser fruit de la casualitat: un pagès va trobar una deu d’aigua sulfurosa mentre treballava en l’ampliació d’un pou. En aquelles mateixes dates s’obria la línia de ferrocarril Barcelona-Vic, amb una estació a la vila.

Què veure-hi

Tona és dominada pel castell, documentat ja l’any 889 i propietat durant segles dels comtes de Barcelona. En resta una torre de pedra i calç d’uns nou metres d’alçada, que antigament estava protegida per murs de defensa. Al seu voltant es va formar l’antic nucli de la població.

Al pla del castell hi ha l’església de Sant Andreu, un edifici romànic del segle XI, encara que el campanar i el creuer són del segle XII. Té una sola nau acabada en absis semicircular, dues capelles laterals, el campanar i la coberta amb volta de canó.

Els murs de pedra tenen ornamentació de dobles arcuacions llombardes amb lesenes, i finestres petites espitllerades. La capella nord té volta de canó apuntada del segle XII, mentre que la sud és una capella gòtica del segle XV amb volta de creueria i decoració escultòrica, amb quatres mènsules que suporten l’arc de mig punt.

Santa Maria del Barri és un santuari de Lorda del segle X. Té tres naus separades per columnes i un campanar de quatre pisos de planta quadrada. En destaquen les columnes lobulades i les claus de volta.

La capella de Santa Maria de Vilageriu és una església romànica d’una sola nau rectangular amb arcs torals semicirculars als murs de la nau i rectangulars a la volta.

Pel que fa a equipaments moderns, destaca la Biblioteca Caterina Figueras, un edifici noucentista amb tons modernistes fet el 1928 per l’arquitecte Manuel Gausà. En destaquen els porxos sobre les arcades de mig punt, els diferents plans de les cobertes i la façana, amb una sèrie d’esgrafiats a la part alta.

Què fer-hi

La millor ruta per conèixer Tona i els voltants és el camí de petit recorregut C-43, també conegut com sender de Tona. Surt de la plaça de l’Església, és circular i té 23 quilòmetres d’extensió. Permet gaudir d’un paisatge ple de fonts i recórrer algunes de les construccions més interessants de la zona, com l’ermita romànica de Sant Miquel de Vilageriu, l’església de Sant Cugat de Gavadons o masies com mas Subirana, per acabar a l’ermita de Santa Maria del Barri.

També hi ha un recorregut per fer amb bicicleta de muntanya força fàcil que passa per masies característiques de la zona i du fins a l’ermita romànica de la Mare de Déu de l’Ajuda.

La història geològica de Tona es descobreix visitant-ne els turons, anomenats turons testimoni, petites illes de roca enmig de la plana que expliquen l’evolució d’aquest territori a partir d’un mar interior primitiu.

Fins i tot es poden trobar fòssils en turons com el del pla de Tona, el de Mont-rodon, el de Torrellebreta o el del Castell. Tenen sobretot una vegetació de roure martinenc i una fauna variada on destaca el rar ratpenat nocturn petit.

Dels quatre balnearis que van existir, sols resta en funcionament el balneari Codina. Les seves instal·lacions permeten gaudir de tractaments termals diversos, massatges i variades teràpies de relaxació. A finals dels noranta es va rehabilitar el pou de la deu del balneari Roqueta, destruït el 1974.

A Tona es poden tastar plats típics d’Osona, com l’olla barrejada, l’olla de cigrons o l’arròs amb conill.

Voltants

- La catedral de Sant Pere de Vic.
- Església parroquial de Seva.
- Castell de Vilagelans, a Gurb.
- Mas Torrellebreta, a Muntanyola.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Tona
  • Tona

  • Paisatges Barcelona

  • Tona
  • Tona

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf