Tavèrnoles

Guia de Municipis

Llaurar els camps amb els bous i les eugues, amb velles arades de forja i de fusta; els treballs artesans o la simple recollida de l'aigua de pluja en cisternes formen encara part de la vida a Tavèrnoles. Aquest petit poble d'Osona, envoltat de boscos, conserva la pacient vida a l'entorn de la llar de foc a l'hivern, aliè a la mecanització i el canvi imparable. L'agricultura és encara la principal font de riquesa, però la seva peculiaritat el converteix en una autèntica destinació de turisme tranquil.Imprescindibles

- Passejar des del poble fins a Savassona.
- Veure l’església de Sant Feliuet.
- Veure el jaciment arqueològic de la pedra dels Sacrificis.


Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Tavèrnoles
  • Extensió: 19
  • Habitants: 312

Situació geogràfica

Tavèrnoles està situat al nordoest de Barcelona, a l’interior, a la comarca d’Osona, cap a la zona nord de la plana de Vic, on es comencen a enfilar les Guilleries. El riu Ter serpenteja pel sud del poble.

Clima

El clima de Tavèrnoles és d’interior i, per tant, té trets propis del clima contrastat continental, és a dir, temperatures molt baixes a l’hivern, amb gelades intenses i freqüents i temperatures altes a l’estiu. Durant l’hivern acostuma a haver-hi boira, però s’esvaeix quan va passant el dia. La humitat ambiental és alta i això afavoreix un paisatge verd tot l’any.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica principal de Tavèrnoles és l’agrícola i també la forestal. Cada vegada guanya més força el sector turístic, especialment el turisme rural.

Història

A Tavèrnoles s’han trobat restes de la cultura ibèrica, com les pedres de l’entorn de Sant Feliuet o l’indret conegut com la roca del Sacrifici, on diu la llegenda que es reunien les bruixes de la zona. La veritat és que aquest jaciment ha permès datar presència humana a la zona des de fa 4.500 anys.

Una altra llegenda sobre Tavèrnoles diu que el baró del castell de Savassona, emparant-se en el dret de cuixa, va voler tenir tractes íntims amb la mare d'en Joan de Serrallonga, el famós bandoler català, i que aquest el va matar sense compassió.

Més enllà de llegendes, el nom de Tavèrnoles al·ludeix a la construcció de les cabanes dels primers pobladors i vol dir "lloc d’habitatges".

Què veure-hi

Al nucli urbà de Tavèrnoles destaca l’església de Sant Esteve. És un edifici romànic del 1070 i sobrealçat el 1728, quan s’hi afegiren altars laterals. En destaca l’ornamentació llombarda, sobretot a l’absis, i el campanar de torre amb finestres partides per columnetes, que sembla de la regió pirinenca.

Tot l’exterior del temple té, sota el ràfec de la teulada, un fris de finestretes cegues. Fou feta per l’equip de mestres habituals a les terres de la casa vescomtal d’Osona-Cardona.

A la zona de Savassona trobem més edificis interessants. Damunt una penya, hi ha la l’església de Sant Feliuet, coneguda ja el 1035, formada per un cos preromànic i una nau romànica amb portal a migdia. Té un campanar d’espadanya construït cap al 1204 i un portal adovellat amb una estrella salomònica a la dovella central. Fou restaurada el 1960.

Sant Pere de Savassona és una església romànica edificada vers el 1060, d'una sola nau, sobrealçada posteriorment, amb un absis semicircular a l'est. Prop de l'absis, al mur nord, hi ha una absidiola semicircular.

Les capelles laterals que es veuen a totes dues bandes de la nau van ser afegides posteriorment. A la façana principal, modificada al segle XVII, hi ha la porta, coronada per un òcul i un campanar de cadireta de dos ulls.

El castell de Savassona, situat sobre una penya prop del coll del mateix nom, és en realitat un gran casal que va ser residència habitual de la família baronial dels Savassona fins al 1820.

Té uns murs d’un gruix de més d’un metre, una torre d’angle al davant i una capella prop de la porta d’entrada feta vers el 1640. Un petit passeig porta cap a una font sota una balma dita de la Baronessa.

Agafant un camí al costat del castell de Savassona trobem la pedra del Sacrificis, un enorme dau de pedra on s’ha trobat un dels jaciment més importants de la zona.

Excavat per primer cop el 1960, s’hi han localitzat restes d’una ocupació humana prehistòrica, túmuls de pedra i ceràmica feta a mà, així com restes de ceràmica vidriada i de teules medievals. També s’hi va trobar un esquelet de 4.500 anys d’antiguitat.

Què fer-hi

Tavèrnoles ofereix rutes recomanades per fer a peu o amb bicicleta de muntanya. Una de molt senzilla i planera és anar de l’església de Sant Esteve a la Mare de Déu de la Damunt, passant per les escales dels Foquers.

D’altra banda, la ruta del romànic ens permet fer una passejada circular per descobrir el llegat patrimonial de Tavèrnoles. De dues hores i trenta minuts de durada a peu, amb força pujades, surt de l’església parroquial, va cap a l’església de Sant Feliuet, passa per Sant Pere de Savassona i torna al poble pel pla del Castell.

Una tercera ruta porta fins a la zona anomenada pla de Masgrau, on hi ha una alzina mil·lenària, després de passar per la masia de les Punxes. Dura tres hores i consta de diversos trams de pendents pronunciats.

I un altre trajecte surt del poble en direcció a Vic seguint el camí de petit recorregut C-40 i arriba fins a l’ermita de Sant Jordi, on es pot admirar el dolmen de Puigseslloses, un monument megalític de cambra funerària.

Per Tavèrnoles passen també algunes de les rutes específiques de bicicleta de muntanya de la zona de Collsacabra, com la que surt i torna a Folgueroles passant pel pantà de Sau. El municipi acull el Centre BTT de Sau-Collsacabra.

La cinglera de Savassona inclou llocs de gran bellesa, com el salt de la Minyona o l’esperó rocós de la Mare de Déu del Cingle. Com a mirador, Savassona permet gaudir de les vistes de les Guilleries, del Montseny o de la vall de Sant Sadurní d’Osormort.

Pel que fa a la gastronomia, a Can Janot - El Colomer, El Roquet o Fussimanya podrem tastar especialitats de la zona, com les sopes de pa o de farigola, la botifarra amb mongetes o els farcellets de col.

Voltants

- La Casa Museu Mossèn Cinto Verdaguer, a Folgueroles.
- El Castell de Vilagelans, a Gurb.
- L'església parroquial de Sant Sadurní d'Osormort.
- El Pantà de Sau, a Vilanova de Sau.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Tavèrnoles
  • Tavèrnoles

  • Tavèrnoles
  • Tavèrnoles

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf