Súria

Guia de Municipis

Els seus carrers conserven la fesomia del petit poble medieval que va ser. Arcs, porxos i façanes de pedra ofereixen la possibilitat de gaudir d'una gran perspectiva sobre la vila actual i el riu, i d'un entorn inigualable que s'ha convertit en escenari de festes tradicionals. Com a part del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, Súria vol mantenir l'esperit que en una època passada el va portar a vigilar amb gelosia la ruta de la sal.Imprescindibles

- Recórrer els carrers del poble vell i endinsar-se en l’atmosfera medieval que s’hi respira.
- Visitar el castell a través del muntatge de llum i so del seu centre d’interpretació.
- Veure les actuacions dels cantaires a la Festa de les Caramelles.

Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Cal Trist, Cererols, Fusteret, el, Samuntà, el, Torrent Fondo, el, Salipota, Súria
  • Extensió: 24
  • Habitants: 6290

Situació geogràfica

Súria està situat al nordoest de Barcelona, a la Catalunya interior, a tocar del riu Cardener, que passa pel municipi i que abans alimentava els molins que hi ha a la seva riba. En aquest riu desemboquen rieres com ara la d’Hortons i la de Sant Cugat. Es troba al costat del pla de Bages, delimitat, entre d’altres, per les serres de Castelltallat, de manera que li fan de marc i reforcen els atractius paisatgístics de l’entorn.

Clima

El clima de Súria és mediterrani d’interior, amb estius molt calorosos i hiverns molt freds. També les precipitacions de neu i pluja fan que es mantingui una humitat constant.

Activitats econòmiques

Tradicionalment, el sector del tèxtil i l’explotació dels jaciments de sals potàssiques havien estat força importants al municipi de Súria, però en els darrers temps aquests sectors han perdut importància.

La indústria i, especialment els serveis, han anat substituint aquestes activitats. També el turisme rural i el cultural han esdevingut factors importants al municipi.

Història

Súria apareix documentada per primer cop a finals del segle X, formant part del comtat de Manresa. Des d’aleshores, i fins al segle XV, la seva estratègica situació a la vall del Cardener, a mig camí entre Manresa i Cardona, fan que aparegui força en els textos històrics.

Al segle XIV el castell i el terme de Súria van passar a formar part de les possessions de la casa de Cardona, on van experimentar el creixement d’aquesta des del vescomtat i el comtat fins al ducat, que l’acabaria convertint quasi en un regne sense rei. La vila va pertànyer als Cardona fins a l’abolició de l’Antic Règim.

Les guerres carlines van afectar profundament Súria durant el segle XIX. El segle XX va modelar la personalitat de la vila com a població minera, amb el descobriment el 1912 de les importants mines de sals potàssiques.

Què veure-hi

El nucli històric de Súria, l’anomenat Poble Vell, és una vila fortificada que data del segle X. Avui conserva perfectament l’atmosfera medieval, ja que la urbanització més moderna s’ha desenvolupat fora de les muralles, a les zones més planes. Passejar-se pels seus carrers tortuosos i empedrats, i veure les muralles amb les portes, porxos, cases enlairades, permet endinsar-se en l’ambient d’altres segles. Tot el conjunt va ser restaurat no fa gaires anys i les autoritats locals en continuen el procés de condicionament.

L’element més destacat i històric del poble vell és el castell, documentat des de l’any 993, tot i que l’element arquitectònic més antic que es conserva és la torre de l’Homenatge, del segle XII. Els murs exteriors són dels segles XIV i XV, quan va ser transformat en castell-residència pels senyors de Cardona; les visites als tres espais interiors de què disposa són prou il·lustratives i divertides.

L’església del Roser, adossada al castell, és un altre dels indrets més destacats del poble vell, sobretot perquè conserva un absis i el campanar del segle XI. L’antiga casa de Cal Balaguer del Porxo, que actualment és la seu de l’oficina de turisme, també mereix una visita, ja que és una de les cases més interessants del poble vell i conserva una antiga tina de vi a l’interior. A més, s’hi duen a terme exposicions i diverses activitats culturals.

Als afores de la població s’aixeca la torre de la Pobla, una construcció romànica del segle XI que constava originàriament d’una torre de planta circular (part de la qual encara es conserva en peu), diverses habitacions i una muralla. Depenia del castell de Súria i va restar en ús fins al segle XIV.

La vida agrícola sempre ha estat molt important a Súria, que encara ofereix una mostra viva del seu passat al molí d’oli de Cal Planés. Aquest molí és un model perfectament conservat dels anomenats molins de sang, en què un animal era qui proporcionava la força per girar les moles del trull. El molí de Cal Planés va ser construït cap al segle XVI i reformat el 1749, i va estar en funcionament continu fins a la Guerra Civil i, encara després, entre 1950 i 1960. A l’interior conserva tots els elements i estris fins al mínim detall, tal com eren al segle XVIII.

Finalment, cal destacar l’ermita vella de Sant Salvador del Quer, que, situada al cim del turó anomenat del Quer, data de finals del segle XII o principis del XIII. Originàriament era d’una sola nau rectangular, absis semicircular i porxo adossat al costat de migdia. Entre els segles XIV i XV va haver de ser reconstruïda, al segle XVII va ser reformada i l’any 2000 va ser restaurada completament. Cap a finals del segle XIX va ser edificada a poca distància l’ermita nova, on es va traslladar el culte.

Què fer-hi

El calendari festiu de Súria està farcit de tradicions històriques, com la de les Caramelles, que se celebren cada diumenge de Pasqua des del segle XVI i omplen els carrers de la vila de cantaires, seguits en el seu recorregut per un públic multitudinari.

D’altra banda, el poble vell torna a les seves arrels amb la Fira Medieval d'Oficis, que se celebra el segon cap de setmana de novembre. La població es transforma amb una decoració que emmarca personatges de l’època, com joglars o músics, traginers, artesans que treballen en viu i diferents oficis relacionats amb la sal, que rememoren la importància de Súria com a etapa dins la Ruta de la Sal de Cardona.

També és possible viatjar en el temps fins a la Súria medieval amb la visita al castell, que disposa d’un Centre d’Interpretació del Poble Vell conduït per un muntatge de llum i so que guia la veu de Guillem de Bosch, l’antic castlà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Súria
  • Súria

  • Paisatges Barcelona

  • Súria
  • Súria

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya