Subirats

Guia de Municipis

Subirats, conegut com la capital de la vinya, és el un municipi més gran del Penedès (55,91 Km 2), format per catorze nuclis de població, dels quals no n'hi ha cap que rebi aquest nom. El centre de referència és Sant Pau d'Ordal, però tots els nuclis conserven les seves activitats i idiosincràssia pròpies. La barreja de bosc, vinyes, riu, masies i llogarets donen al visitant l'oportunitat de tastar el Penedès vitivinícola més autèntic, amb festes i tradicions molt vinculades al calendari de la terra.Imprescindibles

- Pujar fins a les restes del castell de Subirats i gaudir de la panoràmica de vinyes de la plana penedesenca amb Montserrat de fons.
- Visitar algun dels cellers del municipi, com els Llopart i Subirats o els ecològics Albet i Noya i Eudald Massana Noya.


Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Ca l'Avi, Can Batista, Can Cartró, Can Rossell de la Costa, Casablanca, Corral del Mestre, Pago, el, Rebato, el, Casots, els, Muntanya Rodona, la, Lavern, Ordal, Sant Pau d'Ordal, Subirats, Torre-ramona
  • Extensió: 56
  • Habitants: 2820

Situació geogràfica

Subirats està situat a l’oest de Barcelona, a la comarca de l’Alt Penedès, a trenta quilòmetres de Barcelona. Les serres prelitorals —serra d’Ordal, serra del Pi de Moió i la serra de Riés— ocupen bona part del municipi amb altituds pròximes als 500 metres. La riera de Lavernó, afluent dels rius Anoia i Llobregat, travessa la part nordoest del municipi.

Clima

El clima de Subirats és mediterrani sec. Així doncs, s’hi poden produir gelades molt intenses durant l’hivern sec i temperatures força altes a l’estiu. Es troba al bell migd’una plana, per aquest motiu, la insolació és molt important.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica principal de Subirats gira al voltant de la cultura del vi i el cava. Les vinyes i els cellers produeixen cava i vi per a l’exportació, amb Denominació d’Origen Penedès. De fet, és a Subirats on es concentra la màxima producció de cava de Catalunya.

Disposen també de zona d’horta i d’arbres fruiters, així com granges porcines i d’aviram. L’activitat de turisme cultural vinculada a l’enoturisme, per la seva banda, ha esdevingut un factor important en l’economia del municipi.

Història

El castell de Subirats és el més antigament documentat del Penedès, ja que surt referenciat des de l’any 917. Se suposa que tenia les funcions de torre de guaita, i la història del municipi hi està estretament lligada fins que s’abandonà i enderrocà entre els segles XVI i XVII.

Bona part dels nuclis de població que actualment conformen el terme van crear-se o créixer amb força entre els segles XVIII i XIX, coincidint amb el moment de màxima esplendor del conreu de la vinya. L’agricultura ha estat sempre la principal activitat econòmica del municipi.

Què veure-hi

Les restes del castell constitueixen el centre històric del municipi. Es tracta d’una antiga fortificació del segle X, de la qual tan sols es conserva una torre reconstruïda recentment, i que està situada al costat del santuari romànic de la Mare de Déu de la Fontsanta. Des d’aquest paratge es pot contemplar una excel·lent panoràmica de la plana del Penedès, amb la muntanya de Montserrat de fons.

També es pot visitar el petit i encantador nucli de Torre-ramona, on hi ha el gran casal goticorenaixentista que li dóna nom i la seu de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia.

Què fer-hi

La gran tradició vinícola del municipi de Subirats queda reflectida en les enormes extensions de vinya plantades i la proliferació de cellers i caves. Alguns d’aquests cellers, com els d’Albet i Noya, Castellroig, El Mas Ferrer, Carol Vallès, Guilera, Eudald Massana Noya, Fèlix Massana Ràfols, Llopart o Subirats, es poden visitar. Hi ha nou rutes vitivinícoles que comencen al nucli de Lavern i que consisteixen en passejades entre diferents vinyes, en les quals s’han col·locat plafons informatius sobre el món del vi.

D’altra banda, també es pot visitar Subirats amb el bus turístic del municipi, que surt de l’estació de tren de Lavern i que passa per diversos nuclis, algunes vinyes i diversos punts d’interès arquitectònic i vitivinícola.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Subirats
  • Subirats

  • Subirats
  • Subirats

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya