Sort

Guia de Municipis

Sort és sinònim de paisatges bucòlics: racons verds i humits, ovelles, ocells interessants i papallones de tota mena. Però també és un important centre d'activitat dels esports d'aventura, on els més atrevits poden baixar la Noguera Pallaresa, un dels rius més braus d'Europa. En aquest sentit, la població disposa del segell de DTE (Destinació de Turisme Esportiu) en la modalitat de piragüisme d'aigües braves.

La població, cap de la comarca del Pallars Sobirà, comprèn un total de catorze nuclis típicament pirinencs. A part del castell de Sort, el municipi té diversos llocs d'interès, com ara el Museu de les Papallones de Pujalt o l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua de Llessui.

El seu emplaçament és també la porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que inclou una part del terme.Imprescindibles

- Assistir al Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa, al juliol.
- Visitar el Museu de les Papallones de Pujalt.
- Visitar l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua, a Llessui.
- Passejar pel nucli antic i contemplar les restes del castell i l'església de Sant Feliu.
- Fer senderisme pel Camí Natural.
- Recórrer la serra de Sort i els paratges del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
- Practicar esports d'aventura al riu o a l'entorn natural del municipi.Suggeriments

  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Província: Lleida
  • Localitat: Altron, Bernui, Bressui, Castellviny, Enviny, Bastida de Sort, la, Llarvén, Llessui, Montardit de Baix, Montardit de Dalt, Olp, Pernui, Pujalt, Saurí, Sorre, Sort
  • Extensió: 105
  • Habitants: 2271
  • Entitat de promoció: Turisme de Sort 
  • Web: http://www.sortturisme.com
Es troba adherit a: Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Turisme Esportiu

Situació geogràfica

Sort és un municipi cap de comarca del Pallars Sobirà (al nordest de Lleida i nordoest de Barcelona). Es tracta d’un municipi de muntanya pirinenca. Està situat a la vall fluvial del riu Noguera Pallaresa, denominada Ribera de Sort, entre el pic de l’Orri (2.439 metres) i el massís del Montsent del Pallars (2.883 metres). Comprèn diferents pobles del seu entorn i abraça una bona part de la Vall d’Àssua.

Clima

El clima de Sort és clarament mediterrani de muntanya. Amb estius suaus i hiverns amb temperatures baixes. Manté microclimes diferenciats en els diversos pobles que comprèn, segons l’orientació geogràfica i l’altura, que condiciona les hores d’exposició solar que tenen.

Activitats econòmiques

Les activitats econòmiques de Sort han variat amb el pas del temps. Així doncs, malgrat que l’agricultura, i sobretot la ramaderia, eren la font d’ingressos principal fa unes dècades, ara per ara, Sort manté una orientació econòmica força dirigida al turisme i els serveis. D’altra banda, a Sort s’hi troba l’establiment de loteria la Bruixa d’Or que atrau molts visitants.

Pel que fa al sector agrícola, destaquen les pastures i la producció de farratges per als ramats de vaques i ovelles, i el conreu de patates, hortalisses i cereals. Hi ha també serradores de fusta i establiments de fabricació d’embotits i formatges.

Història

Les investigacions parlen d’una ocupació romana del terme, confirmada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell del 839, on apareix documentat el nucli agregat d’Enviny. De tota manera, la primera referència documental de Sort arriba a mitjan segle X, vinculada al comtat de Pallars Jussà. El 1069 la vila és donada a l’església d’Urgell.

Al segle XIII Sort esdevingué la residència dels comtes de Pallars Sobirà i sota la seva tutela hi va néixer el futur bisbe sant Ot. La fortalesa on habitaven els comtes va passar per episodis violents en els conflictes contra els Foix i Comenge.

La guerra de la Generalitat contra Joan II va culminar amb l’extinció de la nissaga dels comtes de Pallars i la cessió de les seves possessions als ducs de Cardona, nous marquesos de Pallars, a finals del segle XV. Sort va convertir-se en la capital d’aquest marquesat, que també incloïa el vescomtat de Vilamur, fins a la fi de l’antic règim.

L’extens municipi comprèn actualment els antics termes castellers d’Enviny, Altron i Llessui. Mentre Enviny ha estat històricament vinculat a Sort, Altron i Llessui van estar integrats a la vall d’Àssua i a la baronia de Bellera. En un primer moment (segle X) aquesta baronia tenia el centre al castell de Torena, a un quilòmetre de Llessui, però després la capitalitat es traslladà a Rialp.

Què veure-hi

Passejant per la vila de Sort trobareu vestigis de l'edat mitjana pels carrers del nucli antic, de clar regust medieval. És el cas del castell dels comtes de Pallars, que va ser la fortalesa i residència d'aquesta nissaga entre els segles XIII i XV. Situat a ponent de la vila, les restes consten de dues grans torres de planta circular (segles XI-XII), la façana gòtica (segle XV) i diversos murs. El conjunt ha estat recentment consolidat i equipat amb un espai multifuncional per a exposicions i altres activitats.

Als peus del castell es va desenvolupar el nucli urbà, centrat per la plaça Major, on es pot veure l'església de Sant Feliu, originària del segle XIII, amb un esvelt campanar de coberta piramidal.

Dins el nucli també és possible visitar l'Observatori Meteorològic de Sort, amb concertació prèvia. El mateix meteoròleg es converteix en guia per explicar el funcionament dels diversos instruments de què disposa.

A l'agregat de Pujalt trobem el Museu de les Papallones, on es pot gaudir de les més de quatre mil espècies diferents que habiten a Catalunya.

Llessui, d'altra banda, acull l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua. Val la pena visitar-lo per conèixer aquest dur ofici tradicional, amb la curiositat afegida de com les noves tecnologies també s'han introduït en aquest camp.

Què fer-hi

Sort ha esdevingut en les últimes dues dècades una de les capitals dels esports d'aventurade Catalunya. Aquesta condició s'ha vist intensificada pel segell de DTE (Destinació de Turisme Esportiu) de què disposa, basat sobretot en el seucamp de regates. L'Aigüerola, subseu olímpica dels Jocs de Barcelona de 1992.

Al seu voltant s'han establert nombroses empreses, que organitzen cursos per a principiants i proveeixen de material especialitzat als més veterans, sobretot per a les activitats depiragüisme,ràfting;ihidrotrineu. Al juliol, quan té lloc el Ral·li Internacional Noguera Pallaresa, hi ha una gran oferta d'activitat esportiva al riu, amenitzada per la presència de grans especialistes mundials.

El riu també és un indret ideal per practicar-hi la pesca, una activitat que igualment es pot dur a terme en zones més aïllades del terme, com el petit riu de Berasti i els estanys de Mainera. La Societat de Pesca Esportiva de Rialp en gestiona els permisos.

Però l'activitat d'esports d'aventura a la natura no se circumscriu només a la Noguera Pallaresa, ja que diverses empreses ofereixen també altres activitats, com el descens de barrancs, les rutes a cavall, l'escalada, l'esquí o el parapent. Tot plegat gràcies al privilegiat entorn natural de què disposa Sort.

Una passejada per algun dels itineraris de la Xarxa del Camí Natural permet conèixer aquest entorn i descobrir-ne els racons encisadors, que té la vall d'Àssua com un dels principals reclams. El Camí Natural és una xarxa d'itineraris promoguda des de l'Ajuntament per fer conèixer la natura i la vida de pagès de la zona. Aquest camins surten de Sort i recorren la vall d'Àssua fins al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Això és a la dreta de la Noguera Pallaresa, cap a on s'estén la major part del municipi. De tota manera, la riba esquerra també ofereix espais naturals d'interès, com la serra de Sort, que s'integra al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Per als visitants més curiosos, val la pena aprofitar les activitats organitzades des del Museu de les Papallones de Pujalt i l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua de Llessui. En tots dos casos es trepitja la natura per familiaritzar-se amb els respectius camps temàtics: les papallones i la vida tradicional dels pastors.

Voltants

- El congost de Collegats.
- El Conjunt Històric de Peramea, al municipi de Baix Pallars.
- L'estació d'esquí alpí de Gran Pallars Port Ainé.
- El monestir de Sant Vicenç, el conjunt històric i les salines de Gerri de la Sal.
- El nucli antic de Rialp.
- El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
- La Pobla de Segur.
- El pantà de Sant Antoni.

Es troba adherit a: Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sort
  • Sort

  • Sort
  • Sort

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya