Siurana

Guia de Municipis
Siurana és un petit municipi de la comarca de l'Alt Empordà, a la província de Girona. El municipi ja està documentat l'any 822, com a Villa Fuirana. El castell de Siurana data del segle XIII, però actualment només es conserva una torre gòtica del segle XVII. L'any 1984, la siuranenca Empar Pagès va ser la primera dona de tot l'Estat espanyol a obtenir la llicència per pilotar helicòpters.

Imprescindibles

- El castell de Siurana, datat de l'any 1231 i que avui dia està en estat ruïnós.
- L'església parroquial de Santa Coloma, del segle XVIII.


Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Siurana
  • Extensió: 11
  • Habitants: 170

Situació geogràfica

Siurana està situat al nordest de Barcelona, sud de Figueres i nordest de Girona, a la comarca de l’Alt Empordà. Es tracta d’un territori pla amb estanyols dessecats i amb petits turons entre els rius Fluvià i Muga, envoltat de boscos de sureres.

Clima

El clima de la plana de l’Empordà té caràcter mediterrani subhumit de tendència marítima, amb estius secs i calents, hiverns suaus i màximes plujoses força irregulars a la primavera i la tardor. Les temperatures es mantenen moderadament baixes a l’hivern, augmenten gradualment a la primavera i arriben als punts màxims al juliol i l’agost.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica de Siurana està centrada en l’agricultura, que ocupa la major part de l’entorn del nucli de població. Hi predominen els cereals, el blat de moro i la userda. Complementen les activitats econòmiques la cria de bestiar i el turisme rural, que comença a despuntar.

Història

A Siurana s'hi han trobat restes arqueològiques dels segles II i I aC que evidencien el seu origen romà. El primer document on surt el nom del poble data de l'any 939, quan Siurana pertanyia al comtat d'Empúries, mentre que el castell surt referenciat per primera vegada l'any 1231.

Durant la Guerra dels Segadors, el municipi va patir el saqueig de l'exèrcit francès.

Què veure-hi

Val la pena visitar l'església parroquial de Santa Coloma de Siurana, que apareix documentada per primera vegada en un document del segle XIII. L'edifici que es pot visitar avui dia és una reconstrucció del segle XVIII que va reutilitzar elements del temple anterior, d'estil romànic.

Prop de la Masia Baseia, una típica masia empordanenca, s'hi troba l'anomenada torre gòtica, una torre de fortificació del segle XVII. El castell de Siurana, que data de l'any 1231, està actualment en runes i només en queda part de la muralla i d'una torre circular.

Què fer-hi

Siurana és un poble molt petit: els visitants que hi arriben ho fan buscant la calma del seu entorn i el paisatge típic del mediterrani. Per aquests motius, és una destinació idònia per descansar i desconnectar de la ciutat.

Els amants del turisme actiu i de natura podran gaudir de senders i itineraris curts i fàcils pels voltants, o bé optar per emprendre la ruta de gran recorregut ruta GR 92, que passa vora el municipi.

Relativament a prop de Siurana estan les ciutats de Figueres (10km), Girona (40km) i Perpinyà (70km). 

Voltants

- El veïnat de Baseia (o Basella), amb mitja dotzena de masos dels segles XVI-XVIII.
- Al nord del Castell, es conserva la meitat inferior d'una torre de fortificació medieval.
- Les ciutats de Girona, a 40 km, i Figueres, a 11 km de distància.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Siurana
  • Siurana

  • Costa Brava

  • Siurana
  • Siurana

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya