Saus, Camallera i Llampaies

Guia de Municipis

El municipi de Saus, molt proper al golf de Roses i a la seva variada oferta turística, inclou diverses entitats de població: Saus, un poble de caire medieval; Llampaies, un veïnat de masies escampades, i Camallera, que té un nucli antic ben petit amb cases pairals de gran bellesa.

Tot i que Saus era antigament el lloc més important de la rodalia, ara la capital del terme és Camallera, on hi ha l’Ajuntament, la majoria de serveis i l’estació de tren. Travessa el terme un antic camí que unia Girona amb Empúries.Imprescindibles

- Passejar pels carrers empedrats de Saus.
- Visitar les esglésies romàniques del terme.


Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Camallera, Llampaies, Saus
  • Extensió: 12
  • Habitants: 737

Situació geogràfica

Està situat a la comarca de l’Alt Empordà, entre Figueres i Girona, al nord-est d’aquesta ciutat. Està constituït per una zona de petits turons entre el Fluvià i el Ter. El terme és travessat per la riera de Cotet o de Saus.

Clima

El clima és mediterrani humit, temperat per la proximitat del mar, amb perill de glaçades durant l’hivern, influït pel vent de tramuntana, fred i intens. L’estiu és l’estació més seca, tot i que el vent de garbí també sol portar pluges.

Activitats econòmiques

En l’economia del municipi destaquen, principalment, l’agricultura (blat, blat de moro, alfals), la ramaderia (bovina i porcina) i l’avicultura.

També hi ha empreses relacionades amb l’agricultura, com ara de maquinària agrícola.

Quant al sector serveis i el turisme, cada cop esdevenen més importants per a l’economia de Saus.

Història

Camallera, la capital del terme, va néixer com a agrupació de diverses masies esparses, a les quals s’afegiren al segle XVIII les que avui formen el carrer Nou. El segle XIX va veure, amb l’arribada del ferrocarril, el creixement més important del poble.

Llampaies es remunta als segles XVII-XVIII, i també té l’origen en una agrupació poc sistemàtica de masies, articulades fonamentalment al voltant del barri de l’Església.

El 2006, el municipi de Saus va passar a denominar-se oficialment Saus, Camallera i Llampaies.

Què veure-hi

Als anys setanta, amb motiu dels treballs d’eixamplament d’un camí rural que hi ha a l’oest de Saus, van quedar al descobert dues sitges ibèriques. En excavacions posteriors s’hi han trobat restes de ceràmiques, datades aproximadament dels segles V-IV a l’I a.C.

Així mateix, al voltant de l’estany de Camallera es van construir de molt antic diverses cabanes que testimonien l’ocupació del terreny i del llac per part de pobladors de l’edat del ferro.

Un altre atractiu del municipi és l’empedrat dels carrers, dut a terme, per iniciativa dels veïns, de la manera en què es feia antigament. Es va fer gràcies a les aportacions econòmiques particulars i el seu propi treball, entre els anys 1982 i 1984. Així es manté l’aire antic i medieval de la població. A això contribueixen les antigues façanes de pedra de la majoria de cases.

Cal esmentar les esglésies romàniques del terme: la de Sant Bartomeu de Camallera, la de Sant Martí de Llampaies i la de Santa Eugènia de Saus, patrona del poble.

Què fer-hi

El terme de Saus és a tocar de la gran oferta turística del golf de Roses, que va des de l’Escala fins a Roses, i de la capital de l’Alt Empordà, Figueres, que ofereixen activitats culturals, tradicionals i esportives diverses.

A mitjan agost se celebra la Festa Major de Camallera en honor del patró Sant Bartomeu.

Com a molts pobles de l’interior de l’Empordà, els embotits son l’element més destacat de la gastronomia local.

Voltants

- Sant Martí d’Empúries i ruïnes d’Empúries.
- Oferta turística de l’Escala.
- Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
- El Gironès i el Baix Empordà.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Saus, Camallera i Llampaies
  • Saus, Camallera i Llampaies

  • Costa Brava

  • Saus, Camallera i Llampaies
  • Saus, Camallera i Llampaies

  • Costa Brava

També et pot interessar