Santa Susanna

Guia de Municipis
Consolidada com una de les principals destinacions turístiques del Maresme, amb una àmplia oferta que va des del turisme familiar al turisme esportiu o de negocis, Santa Susanna ha sabut combinar la potencialitat de les seves platges amb la tranquil·litat dels seus parcs verds i espais agraris i l'assortida oferta d'activitats d'esport i oci durant tot l'any. Hi descobrim un ric patrimoni arquitectònic d'on destaquen torres de defensa com la de la masia de Can Ratés o les restes del que va ser un molí fariner del segle XVII, el Molí d'en Jordà.

Imprescindibles

- Practicar algun esport aquàtic a la platja.
- Passejar a peu o amb bicicleta pel parc forestal de la Font del Boter.
- Visitar les torres de vigilància.

Suggeriments

 • Comarca: Maresme
 • Província: Barcelona
 • Localitat: Can Torrent, Can Torrent-Alta Maresma
 • Extensió: 13
 • Habitants: 2939
 • Entitat de promoció: Fundació Turística Santa Susanna
 • Web: http://www.stasusanna-online.com
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu

Situació geogràfica

És un municipi del nord de la comarca del Maresme, situat arran de costa, entre Malgrat de Mar i Pineda de Mar, al nord-est de Barcelona. S’estén als contraforts de la serra prelitoral del massís del Montnegre, a la vall de la riera de Santa Susanna o de Miralles que neix als vessants del turó Gros de Miralles, amb 345 metres d’altitud. La part de muntanya té diverses fonts, algunes amb caràcter mineromedicinal.

Clima

El municipi té un clima mediterrani temperat, amb temperatures moderades. La tardor i la primavera són les estacions més plujoses. Les precipitacions acostumen a ser sobtades.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica està basada en el turisme (important infrastructura hotelera, d’apartaments i de càmpings) i ,en un grau molt menor, en l’agricultura (flors ornamentals i productes de l’horta).

La bona gestió del sòl ha permès una construcció endreçada, malgrat el fort desenvolupament del sector hoteler.

Història

Santa Susanna, és una vila amb uns orígens que es remunten al segle XII, quan la vall d'Alfata era poblada per pagesos que conreaven els camps de vinya i de cereals. La riera dividia el terme en dos: els masos de la banda dreta eren del castell de Montpalau i els de l’esquerra, del castell de Palafolls.

L’estratègica situació la feia vulnerable als atacs pirates, per la qual cosa s’hi van edificar del segle XV al XVIII unes torres defensives que avui formen part del seu atractiu turístic.

El municipi de Santa Susanna no va néixer com a tal fins a mitjan segle XIX, quan va deixar de pertànyer a la parròquia de Pineda de Mar. Conegut inicialment com a Santa Susanna de la Bisbal, el nom del poble va passar a ser anomenat Montagut de Mar durant la Guerra Civil.

Tradicionalment dedicada a la indústria tèxtil dels gèneres de punt, avui Santa Susanna s'ha configurat, igual que les seves veïnes Pineda de Mar i Malgrat, com una important zona turística.

Què veure-hi

Santa Susanna es coneix com la població amb més torres de vigilància del Maresme. La majoria són de base circular, encara que també n’hi ha de planta quadrada. S’hi conserven torres com les de Can Bonet d‘Avall, Mas de Dalt o Mas Rossell, Mas Galter, Can Jordà o Can Gelat, entre d’altres.

La torre de refugi de Can Ratés és cilíndrica i emmerletada amb arcuacions cegues; està adossada a la masia fortificada de Can Ratés, avui centre cultural.

La torre és de planta cilíndrica i escapçada per la part alta; està situada al carrer del Bou, al costat de la plaça de Lola Anglada i del parc del Colomer.

La torre de Can Bonet d'Avall és de planta quadrangular i es pensa que va ser construïda al final del segle XV. Amb les reformes de millora de l'any 1805 la van arrebossar, la van pintar de color ocre i en van modificar la part més alta.

El Pla de la Torre segueix el model cilíndric, però difereix de les altres en el diàmetre, que és més gran, i en la situació, ja que és la que queda més a prop del mar. La torre Montagut, del segle XIX, és la més allunyada de la població; és de planta quadrangular i manté l’estructura original.

La torre de Xirau, entre el carrer de Gredos i el de Formentor, és de planta cilíndrica i està annexa a una casa; és una de les que es conserva millor.

A part de les torres, a Santa Susanna es poden veure algunes capelles, com la de Sant Crist, un petit oratori situat en una cruïlla de camins on els viatgers s'encomanaven al Crist per prosseguir amb èxit el camí. Encara avui s'hi poden veure ciris encesos, signe evident de la devoció que s'hi professa. Concretament, es troba al camí del Mig, envoltada dels camps de conreu del pla de Santa Susanna.

L'antiga capella de Santa Susanna és la que dóna nom a la localitat. Es tracta d’un temple de construcció preromànica, amb una sola nau i planta única amb absis semicircular, que està adossada a una construcció agrícola, molt a prop de Can Ratés.

Una altra construcció que cal tenir en compte és el molí d’en Jordà (o molí d’en Rufo), un antic molí fariner de final del segle XVII o principi del XVIII. Se’n conserven algunes parets, com les d'un aqüeducte amb dues arcades que conduïa l'aigua de la riera fins al molí.

A més, el terme comprèn nombroses masies construïdes entre els segles XIV i XIX. Les més antigues són Can Rabassa, Can Rosich i Can Jordà. Les més conegudes són Mas de Dalt, Ca Torrent, Mas Vivó i Can Rates.

Per acabar, es pot visitar l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia (segle XVIII), des d'on es tenen unes fantàstiques panoràmiques i la capella de Sant Isidre, entre l'autopista i la riera.

Què fer-hi

La platja de Santa Susanna s'estén al llarg de tota la seva línia de costa. A la platja de les Dunes trobem l'estació nàutica, un espai recreatiu que permet la pràctica d'esports com el surf de vela, el surf d'estel, el submarinisme, el jet ski o la vela.

Per als amants de la bicicleta, el centre BTT Santa Susanna - Montnegre té rutes senyalitzades amb diferents nivells de dificultat. A més, als afores hi ha unes modernes instal·lacions en ple parc del Montnegre on es poden fer excursions en quad, vehicle tot terreny o a cavall, a més de practicar-hi la guerra de pintura o el tir amb arc.

El Parc de la Font del Boter, a un quilòmetre de la població, és un indret ideal per passejar o passar-hi tota una jornada. Es tracta d'una àrea d'esplai i de lleure amb una zona de pícnic i un terreny d'acampada. De la font del Boter brolla aigua fresca d'una antiga mina.

Un bon mitjà per veure Santa Susanna és el carrilet turístic, el Cuc, que porta el visitant des de la zona hotelera, situada a primera línia de mar, passant pel centre de la vila, fins al paratge del preparc del Montnegre-Corredor i els racons que amaga.

Quant a la cultura, al juny té lloc la Fira Màgica i Festival d'Il·lusionisme de Santa Susanna, a la Masia de Can Ratés. És una de les propostes culturals i d'oci més importants de la zona. S'hi ofereixen exposicions, música, teatre, poesia i, sobretot, molta màgia i il·lusionisme.

Voltants

- El Parc Natural del Montnegre.
- El turó de la Guàrdia.
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Santa Susanna
 • Santa Susanna

 • Costa Daurada

 • Santa Susanna
 • Santa Susanna

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya