Sant Pau de Segúries

Guia de Municipis
Sant Pau conserva vestigis de l'època romana, com la via empedrada anomenada Strata Francisca o camí Francès. És, doncs, un dels pocs exemples a Catalunya (i ben conservat) de tècnica de construcció de vies romanes.

Al poble, a l'esquerra del riu Ter, conviuen un nucli vell de carrers estrets i cases amb llindes de pedra i un ample sector modern, de poc més d'un segle, fruit de les noves indústries com la tèxtil o la dels embotits.

El nucli antic n'és, a part de la via romana, el principal reclam arquitectònic. El terme és també un escenari ideal per a la pràctica d'esports i activitats a la natura.

Imprescindibles

- Recórrer el nucli antic.
- Caminar per la calçada romana.
- Gaudir dels esports de muntanya.


Suggeriments

  • Comarca: Ripollès
  • Província: Girona
  • Localitat: Ral, la, Sant Pau de Segúries, Can Girabals, Can Lloses-Can Marcer, Can Macià, Can Martí, Can Pere de la Plana, Cards, els, Puigmoltó, Sota-ribes, Torre del Veguer
  • Extensió: 9
  • Habitants: 666

Situació geogràfica

És a la comarca del Ripollès i es troba a 967 metres d’altitud, a la vall del Ter (nord de Barcelona). Aquest municipi, al sud dels Pirineus, és accidentat per serres, com ara la serra Cavallera i la serra dels Pelats, on se situa una alçada màxima de 1.296 metres. El riu Ter travessa perpendicularment el municipi.

Clima

El clima és d’influència continental i de muntanya, amb precipitacions abundants per l’afluència dels vents de llevant. La variació tèrmica és important, amb hiverns freds i estius frescos.

Activitats econòmiques

Hi ha conreus de cereals i patates, i cria de bestiar boví i porcí. El seu sector industrial es troba diversificat: indústria tèxtil, de la fusta, alimentària o de la construcció, entre d’altres. També posseeix certa infraestructura turística que dinamitza el sector serveis.

Història

Els vestigis més antics de civilització al municipi corresponen a la via romana que el travessa. La vila moderna està documentada des del segle X. De seguida va quedar sota la jurisdicció del monestir de Sant Joan de les Abadesses. En tot cas, el poble es va formar a partir del 1203 a instàncies de l’abat Pere Soler.

La ramaderia ha estat l’activitat tradicionalment més estesa entre els habitants del municipi. A partir del segle XIX, i sobretot del XX, la indústria ha pres el relleu com a activitat més important. El tèxtil ha estat el sector més desenvolupat, tot i que també hi ha hagut importants iniciatives en el camp de l’energia elèctrica, la fusta i els embotits.

Què veure-hi

L’antiga església parroquial romànica va ser derruïda el 1688 i va ser substituïda per una església del tipus barroc rural, amb una sola nau central i capelles als laterals, que fou acabada el 1693.

Amb la modernització va caldre una altra parròquia, i als anys seixanta els arquitectes Pau Montguió i Francesc Vayreda construïren l’església Nova, de nau poligonal, línies funcionals i grans vidrieres.

Al poble de La Ral podem veure l’església de Santa Maria de la Gràcia, datada del 1609.

Què fer-hi

La visita es pot iniciar descobrint els carrers del nucli antic, amb la calçada romana remodelada, o els sinuosos carrers d’estructura medieval.

Sant Pau de Segúries ofereix un ampli ventall d’activitats esportives i d’aventura, com l’ascensió en globus o els trajectes amb quad o vehicle tot terreny. El senderisme i les excursions amb bicicleta de muntanya són activitats molt recomanables per conèixer els voltants. Pescar truites de riu o anar a collir bolets poden ser altres ofertes interessants.

Pel que fa als productes de la zona, Sant Pau compta amb un mercat setmanal els dijous on es poden trobar formatges, embotits artesans i altres productes frescos, que també es poden adquirir als comerços principals.

El passeig per l’antiga via romana és una de les activitats més atractives del poble. A més, un cop l’any la caminada popular per aquesta via esdevé tota una festa: la gent de Sant Pau fa el trajecte vestida amb robes d’època romana i al final del camí hi ha un gran dinar popular. Aquesta festa té lloc a finals d’octubre.

Voltants

- El monestir de Sant Joan de les Abadesses.
- L'església de Sant Miquel de Setcases.
- El monestir de Santa Maria de Ripoll.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Pau de Segúries
  • Sant Pau de Segúries

  • Pirineus

  • Sant Pau de Segúries
  • Sant Pau de Segúries

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya