Sant Martí de Tous

Guia de Municipis

El Castell de Sant Martí de Tous (960), és actualment un gran casal fortificat, que conserva l'esquema arquitectònic medieval en la planta baixa, però que ha patit moltes modificacions amb incorporacions del gòtic i posteriors restauracions. Si bé és cert que el castell ha marcat el pols de la població durant segles, l'entorn ofereix interessants visites des de l'embassament inaugurat, fins a l'ermita de Sant Pere de l'Erm (s. XI), el nucli antic o la Fou.



Imprescindibles

- Visitar la Fou i l’embassament.
- Descobrir l’imponent passat medieval al castell i l’església de Sant Martí.
- Gaudir del ball de faixes, únic al país.

Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Fillol, Sant Martí de Tous
  • Extensió: 39
  • Habitants: 1101

Situació geogràfica

El municipi està situat al nord-oest de Barcelona, a deu quilòmetres de la capital de la comarca de l’Anoia, Igualada. S’estén a la conca d’Òdena, àrea de contacte entre la Conca de Barberà i la serra de Queralt, al sud. Els torrents que passen pel nord del municipi desemboquen al riu Anoia.

Clima

El clima és de transició entre el mediterrani i el continental, amb contrastos tèrmics molt marcats entre les estacions: primaveres i tardors curtes, amb estius i hiverns llargs i de temperatures extremes.

Activitats econòmiques

Els conreus de secà (cereals, ametllers, oliveres i vinya, principalment) i el bestiar porcí i l’aviram són importants al municipi. A més, s’hi poden trobar indústries derivades de l’agricultura (pinsos), empreses tèxtils i un sindicat vinícola.

Història

La vila fou conquerida el 880 per Guifré el Pilós, fundador de la dinastia nacional catalana, i va passar per les mans de diversos ordes religiosos i de senyors com Bernat de Tous, home de confiança de Pere III el Cerimoniós (1319-1387). A la seva jurisdicció pertanyen entitats de població com Fillol o Flix, ambdós amb castells, així com l’embassament de Tous.

Des del 1505 els frares jerònims van exercir la jurisdicció civil, militar i econòmica sobre el castell i els territoris circumdants, fins que els processos de desamortització del 1835 els van desposseir d’aquests privilegis i van promoure la subhasta pública de les diverses titularitats del municipi.

Què veure-hi

Tous va néixer al voltant del seu castell, que ara és un imponent casal residencial fortificat amb una magnífica torre quadrangular i detalls gòtics. Des del castell es pot anar fins a l’església parroquial de Sant Martí (segle XIX), construïda a partir d’un anterior temple gòtic del qual queden alguns testimonis.

Dins l’església es conserven el sepulcre de Bernat de Tous i el retaule del Roser, un conjunt de sis taules renaixentistes amb escenes de la vida de Jesús pintat a finals del segle XVI, les mateixes dates en què es fundà a Tous la confraria del Roser. Davant d’aquesta església es troba una impactant creu de terme gòtica.

Als afores es pot visitar l’església romànica de Santa Maria de la Roqueta, un edifici de finals del romànic (segle XII) dins el perímetre acastellat del poble de Fillol.

Quant al patrimoni natural, hi ha l’embassament construït el 1997, amb una capacitat de més d’un milió de litres d’aigua i que, respectant la flora i fauna local, s’ha convertit en lloc de lleure. I la Fou, un saltant d’aigua de la riera de Tous que en el seu recorregut crea una sèrie de tolls i rierols de gran bellesa.

Què fer-hi

Vet aquí algunes rutes recomanables. La ruta de l’engorjat de la Fou puja per l’ermita de la Mare de Déu de Setfores i acaba a la Fou, un paratge natural amb un salt d’aigua de més de vint metres.

Una altra ruta arriba fins a l’embassament passant per la font Pollosa, Cal Romagosa, Cal Purriba, la Caseta, Cal Tarrida i Cal Mingo. Una altra ruta, de quasi vint quilòmetres, va fins al poble de Fillol passant per la Creu de Pedra.

Finalment, n’hi ha una que arriba fins a l’ermita romànica de Roqueta (segle XII), recentment restaurada.

A Sant Martí de Tous s'hi celebra un important ball, anomenat ball de faixes, de tradició molt antiga, on els ballaires, cada un amb la faixa estesa, fan un seguit de vistoses combinacions i variacions. Aquest ball només es representa durant la festa major, el segon cap de setmana de novembre.

Per Pasqua la vila s’omple de música i flors amb les tradicionals caramelles i l’aplec de Setfores. Al maig hi ha una caminada popular, i el primer diumenge de setembre es fa una trobada a l’embassament.

Voltants

- Santa Margarida de Montbui, amb el castell de la Tossa.
- Igualada.
- Fira del Bolet, a Capellades.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Martí de Tous
  • Sant Martí de Tous

  • Paisatges Barcelona

  • Sant Martí de Tous
  • Sant Martí de Tous

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya