Sant Joan Despí

Guia de Municipis

Els edificis d'estil modernista que descobrim pels carrers de Sant Joan Despí constitueixen el principal patrimoni arquitectònic d'una ciutat que convida a passejar i gaudir dels seus parcs i zones verdes. El llegat que va deixar Josep M. Jujol, un dels màxims exponents de l'arquitectura modernista a Catalunya, és avui un dels referents d'una ciutat que respira amabilitat i qualitat de vida i que exhibeix el seu gust i sensibilitat per l'art als carrers i places.Imprescindibles

- Recórrer l’itinerari modernista.
- Passejar pel Parc del Mil·leni.
- Visitar Can Negre.


Suggeriments

  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Sant Joan Despí
  • Extensió: 6
  • Habitants: 31485

Situació geogràfica

Al Baix Llobregat, dins de l’àrea metropolitana de Barcelona, és conurbat per l’oest amb Barcelona. Es tracta, en bona part, d´un espai urbà i industrial situat al pla del Llobregat, a l’esquerra de la part baixa del riu. Els contraforts de la serra de Collserola accidenten aquest territori constituït per terres fèrtils properes al delta del Llobregat.

Clima

És de clima mediterrani marítim, per tant amb estius calorosos, tardors plujoses i hiverns suaus.

Activitats econòmiques

El muncipi té terres dedicades al regadiu: fruiters, hortalisses i llegums.

La base econòmica, però, és la indústria, al polígon industrial de la Fontsanta. Els principals sectors són el del metall, l’alimentació, el moble, el paper i les arts gràfiques. També compta amb magatzems i centres de distribució. Al municipi hi ha instal·lats els estudis de TV3 (Televisió de Catalunya).

Història

Conegut com a Vico Miziano durant l’època romana, el terme de Sant Joan Despí va començar a existir com a tal arran dels repoblaments duts a terme després de la reconquesta als musulmans. D’aquesta època és la fundació de la parròquia de Sant Joan Baptista (segle XI).

Al segle XVIII, el camí Reial que unia Barcelona i Madrid travessava el terme, factor que va resultar decisiu per al desenvolupament de la vila.

Al segle XIX es projecta l’eixample del municipi, inspirat en el Pla Cerdà de Barcelona, i el 1926, fruit de les visites estiuenques de famílies barcelonines adinerades, s’hi dissenyà una nova urbanització, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. Malgrat tot, aquest projecte no es dugué mai a la pràctica i fou substituït per altres traçats urbans i pel pla d’usos del 1953.

Què veure-hi

A Sant Joan Despí destaca una important arquitectura modernistacreada per alguns dels millors arquitectes catalans de principis del segle XX: Juli Maria Fossas, Josep Domènech i Mansana i molt especialment Josep Maria Jujol. D’aquest últim destaca Can Negre (1915-1930), una masia rehabilitada amb línies ondulants i una decoració que ajunta el trencadís, l’esgrafiat i el ferro.

Les Cases Àuriga (1911), d’Ignasi Mas, estan profusament decorades amb ceràmica policromada i tenen un mur decorat amb pedra de riu. La torre de la Creu (1913-1916), obra de Jujol, és una casa dissenyada amb cinc cilindres de diferents mides i alçades, coronats amb cúpules ovoides i ceràmica policromada.

A la Casa Rovira (1926) destaca la façana esgrafiada amb motius geomètrics, obra de Jujol.

El Mercat del Barri Centre (1932) és una obra de Cèsar Martinell, amb tres naus i façana racionalista.

Què fer-hi

A Sant Joan Despí s'hi pot anar de pícnic a la vora del riu Llobregat, o passejar per les nombroses zones verdes i parcs, alguns de tan grans com el Parc de Fontsanta o el Parc del Mil·lenari, de 15.000 m2 d’extensió.

A més, la ciutat ofereix una àmplia oferta d’activitats al llarg de l’any, particularment destacades a l’estiu: el cinema, el ball i els espectacles per a tota la família els caps de setmana de juliol al Parc de Fontsanta.

Per la Festa Major (29 d’agost) no hi falten les havaneres, el correfoc i una trobada de col·leccionistes de plaques de cava.

Voltants

- Castell de Cornellà.
- Termes romanes de Sant Boi.
- Can Ginestar, a Sant Just Desvern.
- Palau Falguera, a Sant Feliu de Llobregat.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Joan Despí
  • Sant Joan Despí

  • Costa Barcelona

  • Sant Joan Despí
  • Sant Joan Despí

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya