Sant Fruitós de Bages

Guia de Municipis

Conegut pel rellançament del monestir de Sant Benet amb la Fundació Alícia, Sant Fruitós de Bages manté el nucli antic amb l'estructura genuïna medieval que el convertia en una antiga sagrera: les cases es concentraven al voltant del temple, dedicat al bisbe i màrtir tarragoní (Sant Fruitós). Amb el creixement demogràfic, la població es va anar estenent fins a esdevenir un referent econòmic i comercial de l'eix del riu Llobregat. La situació geogràfica l'ha convertit en un nus de comunicacions.



Imprescindibles

- Visitar el monestir de Sant Benet del Bages.

- Recórrer tranquil·lament el camí de la Sèquia.

- Tastar una de les 2.500 racions populars d’arròs per la Festa de l’Arròs.



Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Pont de Cabrianes, el, Brucardes, les, Pineda de Bages, Sant Fruitós de Bages, Sant Iscle i Santa Victòria, Torroella de Baix
  • Extensió: 22
  • Habitants: 8227

Situació geogràfica

Situat a quatre quilòmetres de Manresa, forma part de la xarxa urbana de Manresa —a 65 quilòmetres al nord-oest de Barcelona—, es troba al mig del pla del Bages, raó per la qual és el punt de cruïlla de les comunicacions de la Catalunya central. El riu Llobregat passa per ponent del terme i el riu d'Or travessa el territori municipal de nord a sud.

Clima

El clima, mediterrani de tendència continental, es caracteritza per una notable oscil·lació tèrmica que facilita les glaçades hivernals. La pluviositat és força escassa al llarg de l’any, si bé a la primavera i la tardor plou amb regularitat. Les temperatures poden arribar a ser extremes: hiverns rigorosos i estius força càlids i secs. La temperatura mitjana anual és, però, de 13,7 ºC.

Activitats econòmiques

Es tracta d’un municipi de passat agrícola. Actualment, però, i gràcies a la proximitat amb Manresa, disposa de tretze polígons industrials de mida petita o mitjana —principalment metal·lúrgiques i tèxtils—, amb una gran presència dels sectors industrial i comercial.

Història

Documentada des del segle X, l’església de Sant Fruitós fou l’origen de la vila medieval, que va créixer al seu voltant seguint la forma d’una tradicional sagrera.

Després de passar per relativament breus períodes sota la jurisdicció de la família Calders i la Seu de Manresa, al segle XI Sant Fruitós és transferit al domini de Sant Benet de Bages.

El nom de la població s’explica per les relíquies d’aquest bisbe màrtir tarragoní, que es van conservar a l’església parroquial fins al segle XIV, quan van ser traslladades a Manresa.

A part del lligam històric amb el monestir de Sant Benet de Bages, el nucli de Sant Fruitós va viure durant segles dels rendiments de la terra, sobretot del conreu de la vinya i el cereal.

Els últims dos segles van significar l’arribada de la industrialització, que s’ha expandit pel municipi de forma important, amb la creació de fins a tretze polígons industrials.

Què veure-hi

El monument més característic de Sant Fruitós de Bages, i un dels més emblemàtics de tota la comarca, és el monestir de Sant Benet de Bages, que és als afores de la població, a la riba del Llobregat. En aquesta edificació es poden trobar vestigis de diferents períodes constructius que van des del final del segle XII fins al segle XVIII. Tanmateix, les construccions més antigues, l’església i el claustre, són alhora les més destacades del conjunt. El recinte va reobrir al públic després d'una profunda renovació l'any 2007, emmarcat en el projecte Món Sant Benet, que també inclou el Centre Alícia, de recerca alimentària, promogut per Ferran Adrià.

A més del monestir, el terme de Sant Fruitós conté també diverses esglésies i ermites medievals amb un gran atractiu arquitectònic, com les romàniques Sant Sebastià de les Brucardes, Sant Jaume d’Olzinelles, Santa Anna i Santa Maria de Claret, Sant Iscle i Santa Victòria, o la gòtica de Sant Valentí.

El nucli històric més antic de Sant Fruitós de Bages encara conserva el nom i la disposició originals de la sagrera, és a dir, la concentració de cases al voltant de l’església parroquial. L’església de Sant Fruitós, que va ser consagrada a aquest sant per la presència d’unes relíquies d’aquest bisbe i màrtir tarragoní, es va construir el segle XII. És d’estil romànic, tot i que va patir importants reformes gòtiques al final del XVII. Els elements més destacats de l’edifici són el campanar i el cimbori.

Què fer-hi

Els amants dels reptes tranquils enmig de la natura tenen l’oportunitat de gaudir d’allò més a Sant Fruitós de Bages recorrent el camí de la Sèquia. Es tracta d’un sender molt planer que recorre els 20 quilòmetres de l’antic canal medieval que porta l’aigua del Llobregat des de Balsareny fins al parc de l’Agulla de Manresa i que està en procés d’adequar-se també com a via verda. Pel camí de la Sèquia, a més, es pot visitar el celler Mas de Sant Iscle, que pertany a la Denominació d'Origen Pla de Bages, i conèixer el procés d’elaboració del vi.

D’altra banda, el calendari festiu de Sant Fruitós de Bages té una cita molt important el diumenge de Carnestoltes. Es tracta de la Festa de l’Arròs, declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya. L’element cabdal de la celebració és el repartiment de 2.500 racions d’arròs per a tots els assistents.

El principal esdeveniment cultural de Sant Fruitós és el Festival Internacional de Música Memorial Eduard Casajoana, que ofereix un concert setmanal de música clàssica durant el mes de juliol.

Voltants

- Manresa.

- Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.

- Montserrat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Fruitós de Bages
  • Sant Fruitós de Bages

  • Paisatges Barcelona

  • Sant Fruitós de Bages
  • Sant Fruitós de Bages

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya